Zatvor (Opstipacija) kod dece

Zatvor je ređe pražnjenje creva (manje od dva puta nedeljno), pri čemu je stolica tvrda i suva, a pražnjenje otežano, praćeno napinjanjem i bolovima

Svako od nas ima svoj „normalni“ način pražnjenja creva. Iako mnogi ljudi veruju kako bi svako morao imati bar jednu stolicu dnevno, sasvim je normalno da neki imaju tri do četiri dnevno, a neki jednom u tri-četiri dana.

Važno je da je stolica glatka, uobličena i da pražnjenje ne izaziva bol.
Napor prilikom pražnjenja creva i sve ono što to znači za odojčad i decu brinu mnoge roditelje. Odojčad i tek prohodala deca vrlo često stenju, pocrvene i ispuštaju razne zvuke, da bi na kraju imali sasvim normalnu, umereno meku stolicu. To nije zatvor, nego zapravo jedini način na koji dete (koje obično leži) može stvoriti dovoljan pritisak za pražnjenje creva. To je takođe refleksna reakcija na stolicu
u završnom delu debelog creva (rektumu).
Kad vidite da odojče to čini, prihvatite ga za stopala i savijajte noge ka trbuhu i posmatrajte hoće li
mu to pomoći. Ako takvo karakteristično ponašanje nije praćeno prekomernom uznemirenošću ili plačem
i ako stolica nije previše suva ili prošarana krvlju, ne brinite.
Gustina i broj stolica zavisi od uzrasta, odnosno od toga šta i koliko dete jede. Odojčad koju majke doje
najčešće imaju vodenastu stolicu sa malo čvrstih delova u njoj. Njihovo pražnjenje creva može biti vrlo eksplozivno i često, čak pri svakom hranjenju ili na tri do četiri dana, pa čak i ređe. U majčinom mleku ima vrlo malo suvišnih, čvrstih materija, tako da su stolice uglavnom tečne. Odojčad koja se hrani na bočicu, hranom za odojčad (mlečnim formulama) ima više ostataka u debelom crevu pa je i zatvor kod te dece češći. Ako se odojče napreže, stenje, prazni na dva do tri dana, a stolica je pri tom meka i
prolazi bez problema, to nije zatvor već neredovna stolica. Tek kad stolica postane tvrda i bolna govorimo o zatvoru.
Pri tom je često prisutna nadutost trbuha, grčevi, bol i apetit je smanjen.
Kada odojče počne da jede čvrstu hranu, stolica se menja. U početku više liči na testo, zatim biva sve čvršća.
Mnoge vrste hrane zapravo „zatvaraju“, jer sadrže malo vlaknastih i sastojaka koji bubre. Neke vrste hrane koju deca vole same po sebi zatvaraju, na primer kravlje mleko, posebno u velikim količinama (čokoladno mleko), sir, hrana bogata skrobom (krompir, pirinač), kao i voće koje deca vole-
jabuke, banane. Većina dece ne jede dovoljne količine hrane koja sadrže vlakna, dok neka ne piju
dovoljno tečnosti, koja bi njihovu stolicu održala mekšom.
Kod starije odojčadi i tek prohodale dece, suva i tvrda stolica može dovesti do „začaranog kruga“, jer kako tvrda stolica uzrokuje bolove, dete će jednostavno odbijati, odnosno odlagati vršenje nužde. Što duže odlaže, stolica je sve tvrđa, na kraju dete ne može više da je zadržava, pa tada već velika količina razdire analni otvor, stvarajući naprsline sluznice i kože, uz pojavu sveže krvi na stolici. Nakon toga, svaki put kad dete oseti potrebu za pražnjenjem creva, setiće se tih bolova i opet će zadržavati stolicu.
Tako se stvara „začarani krug“. Sve se to najčešće odvija u „ kritično“ vreme – vreme privikavanja deteta na obavljanje nužde u noši ili wc šolji. Ovo su najčešći uzroci zatvora i nisu uslovljeni
bolešću, već, da još jednom ponovim: nedovoljnim uzimanjem tečnosti, nepravilnom ishranom, oslabljenom
pokretljivošću probavnog trakta, zadržavanjem stolice zbog različitih psiholoških razloga, promenom od
majčinog mleka na mlečne formule, navikavanjem na nošu, početkom pohađanja vrtića…
Postoje stanja gde je zatvor jedan od simptoma i koja zahtevaju ispitivanje i dalje lečenje. Postoji urođeno oboljenje kod koga zbog nepravilnog razvoja ćelija u zidu silaznog dela debelog creva dolazi do zadržavanja stolice, i kod svakog novorođenčeta kod koga u prvim danima nema crevnog pražnjenja treba učiniti kompletno ispitivanje.
Hipotireoidizam (smanjena funkcija štitne žlezde), takođe se, između ostalog, može ispoljiti zatvorom.
Nekad i neobično čvrst rektalni mišić može biti razlog otežanom pražnjenju.

Kako pomoći detetu?

Prvo se mora pažljivo analizirati šta jede. Odojčetu na prirodnoj ishrani do petog meseca starosti možete
ponuditi prokuvanu vodu ili blage neslađene čajeve (na primer HiPP-ove čajeve prilagođene uzrastu), posebno ako su povišene temperature vazduha ili prostora u kome dete boravi.
Ako se odojče hrani adaptiranom mlečnom formulom,

takođe voditi računa o dodatnoj tečnosti. Od petog
meseca mogu se ponuditi i razblaženi voćni sokovi koje ne bi trebalo davati u količini većoj od 120 ml u prvoj godini.
Sok bogat sorbitolom – nerastvorljivim šećerom, privlači vodu i tako formira masu stolice. To je sok šljive ili kompot od šljive, kajsije, breskve.
Pažljiv izbor mlečne formule može znatno pomoći detetu sa zatvorom.
Novalac IT je posebno prilagođena mlečna formula koja sadrži povećanu količinu laktoze koja privlači vodu u debelo crevo, time omekšava stolicu i tako omogućava lakše izbacivanje stolice. Laktoza (mlečni šećer) u debelom crevu fermentiše u mlečnu kiselinu koja povećava pokrete creva i istovremeno predstavlja hranu za bifidobakterije, pospešuje njihovo razmnožavanje, time i zapreminu stolice.
Sličan efekat ima i veća količina magnezijuma, koju sadrži ova mlečna formula, kao i manji udeo kazeina i optimalan odnos kalcijuma i fosfora. Nakon šestog meseca života ova formula (prilagođena uzrastu) se može kombinovati sa drugim vrstama hrane.
Pored ove mlečne formule i Aptamil Comfort 1 i 2 je specijalna mlečna formula koja se preporučuje kod novorođenčadi i odojčadi koja imaju grčeve i tvrdu stolicu.
Pored dovoljno tečnosti, potrebno je i više vlakana u hrani, koja deca dobijaju kada se započne sa uvođenjem povrća i žitarica. Povrće koje ih ima dosta je grašak, brokoli, tikvica, pasulj, paradajz. Kod dece sa zatvorom, prilikom uvođenja žitarica, umesto pirinča izaberite kukuruz.
Deci treba ponuditi u ishrani dosta povrća, posebno sirovog, koje sadrži velike količine vlakana. Preporučuje se hleb od krupnije mlevenog zrna, kao i sirovo voće. Ovakvim načinom ishrane formiraćete zdrave navike za ceo život.
Treba izbegavati veće količine mleka i mlečnih napitaka kao što su kakao i čokoladno mleko (detetu tokom
razvoja je neophodno oko 500 ml mleka dnevno, dok se kod deteta sa zatvorom te količine mogu smanjiti
na 100 do 200 ml). Fermentirani mlečni napici su bolje rešenje, ali na njima ne treba temeljiti ishranu deteta. Treba izbegavati (ili bar smanjiti) čokoladu, kolače, bombone, grickalice kao što su čips, smoki, štapići. Pošto je deci teško uskratiti baš sve grickalice, dopustite im kokice, lešnike, semenke
suncokreta (NE DAVATI DECI ISPOD 5 GODINA), urme, suvo grožđe i gumene bombone, jer podstiču rad creva.

Treba podsticati fizičku aktivnost deteta.

Važna mera je stvaranje refleksa pražnjenja creva. U mirnoj i opuštenoj atmosferi, obično 15 do 20 minuta
nakon obroka (obično nakon doručka) dete bi bez prisile trebalo staviti na nošu (u periodu kada stabilno sedi, u drugoj godini života) ili na wc šolju (uz dodatak adaptera i stoličice kako noge ne bi visile) i tokom 10 minuta ga podsticati na aktivno napinjanje (može i kroz oblik igre). Postupak redovno ponavljati u istom periodu dana bez obzira na početni neuspeh. Nikako dete ne treba prisiljavati na
obavljanje nužde i bez obzira šta preduzeli da mu pomognete, ne naglašavajte njegov problem sa zatvorom

I na kraju još jednom:
Nemojte misliti da Vam dete pati od zatvora ako ne prazni creva svakog dana (a stolica je pri tom glatka i pražnjenje bezbolno).
Ne zaboravite da ishrana mnogo znači i deluje na to hoće li stolica biti tvrda ili meka i koliko će se često prazniti.
Pri regulisanju zatvora prvo korigujte način ishrane.
Nemojte zatvor lečiti sami, bez savetovanja sa lekarom. Iako retko, zatvor može biti simptom nekih teških
bolesti. Takođe ne koristiti toplomer, komadiće sapuna, koren biljaka da razmekšate stolicu u završnom delu debelog creva, jer uvek postoji opasnost od povrede. Takođe, bez saveta lekara ne treba koristiti klistire ili laksative (sredstva za pospešivanje stolice).

Dr Ljiljana Koljaja
specijalista pedijatrije
ordinacija “Dečiji lekar”
Dubrovačka 6, Zemun
063/844 1909
063/2191 287
Izvor: Bebin izbor