„Erazmus Mundus“ vodi studente u svet

Started by pop, 18-01-2008, 13:38:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pop

Protokol ukljuèuje razmenu studenata
„Erazmus Mundus“ vodi studente u svet
Autor: V. N. | 17.01.2008 - 06:00

Oko 100 studenata i nastavnika Univerziteta u Beogradu moæi æe u toku ove ¹kolske godine da konkuri¹u za dobijanje stipendija iz evropskog programa „Erazmus Mundus“, koji obezbeðuje meðunarodnu razmenu studenata i nastavnika.

- Ugovor o pristupu na¹eg Univerziteta programu „Erazmus Mundus“ upravo je potpisan. Planirano je da od 15. jula 2008. do 1. aprila 2009. godine na¹i studenti i nastavnici provedu neko vreme na evropskim univerzitetima. Meðutim, program „Erazmus Mundus“ podrazumeva dvosmernost, ¹to znaèi da æe isto toliko studenata i nastavnika iz inostranstva doæi na na¹ univerzitet. Protokol ukljuèuje razmenu studenata osnovnih, master i doktorskih studija. Ideja je da se, za sada, ta saradnja raspodeli na vi¹e korisnika u kraæem vremenskom periodu, mada program dozvoljava i jednogodi¹nji studijski boravak - reèeno je juèe na sednici Senata Univerziteta u Beogradu.
Fakulteti treba da najkasnije do 1. decembra ove godine dostave spiskove studenata i nastavnika koji æe iæi u druge centre.
- Na¹ Univerzitet ima obavezu da kandidatima iz inostranstva, koji ne govore srpski jezik, organizuje nastavu na engleskom jeziku - ka¾e Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.
Predstavnici Univerziteta u Beogradu danas æe razgovarati sa Aleksandrom Lipokovskim, pomoænikom ministra prosvete za visoko i vi¹e obrazovanje, o obezbeðivanju finansijskih sredstva za realizaciju planirane meðunarodne saradnje u okviru programa „Erazmus Mundus“.
Program „Erazmus Mundus“ pokrenut je 2004. godine kao naèin promovisanja evropskog visokog obrazovanja. U prve tri akademske godine (2004-2006) 2.325 studenata iz 100 zemalja i 323 univerziteta u i izvan Evrope uspe¹no je uèestvovalo u programu.


www.blic.co.yu (http://www.blic.co.yu)