Neregistrovani, ispravni lekovi stižu u apoteke

Started by Bred, 19-10-2007, 12:01:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |
Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović najavila je da će uskoro moći da se nabave lekovi koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Srbiji, koji su sada na takozvanoj listi D.

Takvi lekovi će moći da se nabave u centralnoj apoteci na području svake filijale Republičkog zavoda.
- Pacijenti imaju pravo da im se neophodan, neregistrovan lek izda na lekarski recept, na osnovu koga će apoteka podnositi zahtev Agenciji za lekove i medicinska sredstva za uvoz tog leka, a koji će se u dogovoru sa RŽO rešavati u roku od 24 sata - objasnila je Vukajlovićeva.
Ona je dodala da će RŽO obezbediti sredstva u punom iznosu cene leka, ali je i dodala da postoje A, B, C i D liste lekova i da o tome koji je lek ne kojoj listi odlučuje komisija stručnjaka koja ima 16 potkomisija.
Na listi A lekovi su koji se mogu naći u apoteci, na listi B bolnički lekovi, na listi C lekovi sa posebnim režimom izdavanja, kao što su citostatici i na listi D neregistrovani lekovi.
Vukajlovićeva je rekla da su liste lekova u Srbiji pravljene prema osnovnoj listi Svetske zdravstvene organizacije i najavila postavljanje velikih plakata sa lekovima sa liste A u svim domovima zdravlja radi informisanja pacijenata.
- Plakati će biti postavljeni sledeće nedelje, a na njima je popisano više od 900 lekova po vrstama bolesti u četiri grupe i boje. U svakom kvadratiću će pored naziva leka pisati cena participacije - objasnila je Svetlana Vukajlović.
Predstavnice udruženja apotekara "Farmaceutsko jezgro" izrazile su nezadovoljstvo na današnjoj konferenciji zbog nemogućnosti privatnih apoteka da prodaju lekove sa liste D i reklamiranja kompanije "Merk", koja, prema njihovim rečima, u Nemačkoj ne može da održi konferenciju za štampu bez stručne javnosti.

Donacija "morfina"
Najavljena je i donacija leka "morfin" nemačke farmaceutske kompanije "Merk" u vrednosti od 1,8 miliona dinara koji će biti dostavljen Institutima za onkologiju i onkološkim dispanzerima.
Donacija može da pokrije oko 90.000 pojedinačnih doza ili dvomesečno lečenje bola 250 bolesnika. Direktor "Merka" za Srbiju Rene Kauc najavio je da će lek "morfin" biti dostavljen za desetak dana, jer se čeka na završna dokumenta Ministarstva zdravlja i Agencije za lekove.

blic