Policija u Britaniji tra¾i ubacivanje genetskih podataka mladih prestupnika

Started by Bred, 11-05-2008, 12:58:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Policijski eksperti za DNK u Britaniji tra¾e pristup bazi DNK podataka na nacionalnom nivou, odraslih kriminalaca, koji su jo¹ kao deca bili problematiènog pona¹anja. Od kako su britanske vlasti pojaèale praæenje poziva mobilnim telefonima, transakcije kreditih kartica i putovanja pojedinaca postavlja se pitanje da li je sakupljanje tih informacija zaista neophodno.

Kler Derik je majka koja ima puno briga. Jedna od njih je i kraða identiteta, jer je ona jedna od 25 miliona Britanaca, èiji su lièni podaci, kako su vlasti priznale, zagubljeni u po¹ti.

”Ko zna kakvi su sve rizici? Ako imaju podatke na¹ih bankovnih raèuna mogu da nam podignu sve pare“, ka¾e ona.

Meðutim, gospoðu Derik vi¹e brine predlog policije da se informacije o deci problematiènog pona¹anja ubacuju u DNK baze podataka.

“Tu¾no je da se petogodi¹nja deca ve¹taèki dele u kategorije“, dodaje Kler.
Forenzièar londonske policije ka¾e da pa¾nju treba usmeriti na neposlu¹nu decu, jer se buduæi prestupnici èesto mogu prepoznati upravo meðu njima. Geri Pjug je odbio intervju sa “Glasom Amerike”.

Meðutim Toni Meknolti, dr¾avni ministar za policiju i bezbednost, ka¾e da je DNK baza podataka veoma va¾no oruðe.

”Nedavno smo imali dva sluèaja ubistva. Osumnjièeni su osuðeni zahvaljujuæi DNK bazi podataka. Cela situacija se preokrenula i bila uspe¹na, jer su informacije o obojici osumnjièenih bile pohranjene u bazi podataka, zbog nekih davnih sitnih prestupa“, obja¹njava Meknolti.

Aktivista za za¹titu graðanskih sloboda D¾en Korli ka¾e da se oti¹lo predaleko.

”Veliki broj mladih dolazi u konflikt sa policijom. Èak i kada budu uhap¹eni, pa osloboðeni bez podizanja optu¾nice, ili èak i bez mere upozorenja, brine nas moguænost da takve osobe odmah budu smatrane opasnima i da takva deca budu obele¾ena, iako nisu uèinila ni¹ta lo¹e”, ka¾e Korli.

Britanska vlada veæ ima jednu od najveæih bazi DNK podataka na svetu, sa 4,5 miliona genetskih uzoraka. Britanska policija takoðe podr¾ava predlog da se pored obaveznog uzimanja otisaka prstiju u svim zemljama Evropske unije poène i sa ubacivanje DNK podataka.

Centar za istra¾ivanje kriminala ka¾e da je u Britaniji postavljena petina od ukupnog broja kamera za nadzor u svetu i da se proseèni graðanin Londona pojavi na 300 takvih kamera, samo u jednom danu.

Aktivisti za ljudska prava i privatnost, ka¾u da britanske vlasti prave dosijea o ljudima na osnovu kori¹æenja kreditnih kartica, mobilnih telefona, preæenjem kretanja i dnevnih rutina. Poslanik opozicione stranke Dejvid Dejvis ka¾e da postoji zabrinutost koliko su velike baze podataka bezbedne.

”Na jednom mestu imate dragocene, osetljive i privlaène informacije.To je zgodno hakerima, prestupncima, kriminalcima ili teroristima da uðu u bazu podataka, da kradu ili prepravljaju podatke“, ka¾e Dejvis.

Ono ¹to najvi¹e brine Kler Derik je ¹to neveruje da se vladi mo¾e verovati sa DNK podacima kada nije u stanju da brine o obiènim stvarima poput bankovnih raèuna i liènih podataka graðana.

Po¹to britanska vlada insistira da æe baze DNK podataka biti korisne u buduænosti, aktivisti za graðanske slobode ka¾u da æe Britanija morati da naðe ravnote¾u izmeðu prikupljanju podataka i za¹tite njihove privatnosti, uz istovremeno po¹tovanje prava svojih graðana.

voanews.com