Neljubazni lekari ostaju bez posla

Started by Bred, 29-07-2008, 00:09:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne ...

- Radi se o mehanizmu plaæanja gde lekar ili zdravstvena ustanova dobijaju unapred odreðeni fiksni iznos sredstava za neki period za svakog pacijenta koji se registrovao kod tog lekara ili zdravstvene ustanove. Republièkim Zakonom o zdravstvenom osiguranju definisano je pitanje izabranog lekara koji se bira najmanje na godinu dana iz oblasti op¹te medicine ili medicine rada, pedijatrije, ginekologije i stomatologije - obja¹njava dr Milo¹eviæ.
Glavni cilj pokretanja procesa da svi pacijenti imaju izabranog lekara jeste uspostavljanje prisnijeg odnosa izmeðu lekara i pacijenata. Da sada¹nji sistem nije dobar svedoèi i podatak da je proseèan ¾ivotni vek mu¹karaca u Srbiji kraæi za oko ¹est godina u poreðenju sa zemljama Evropske unije, a ¾ena za oko pet godina.
Do danas je tek oko 30 odsto pacijenata u Srbiji izabralo lekara. Kada se taj proces okonèa, pacijenti æe od izabranog lekara dobijati na kuæne adrese obave¹tenja o preventivnim pregledima u zavisnosti od ¾ivotne dobi.
- Jedino tako mo¾e da se smanji umiranje od mnogih nezaraznih bolesti, ¹to je u zemljama Evropske unije nezamislivo. Vi¹e od 70 odsto ljudi dolazi kod lekara tek kad je te¹ko bolesno, a koncept izabranog lekara bi trebalo to da promeni. Tokom septembra svi graðani æe dobiti pisana obave¹tenja na kuæne adrese sa obja¹enjenjem za¹to je dobro da se opredele - objasnila je dr Milo¹eviæ.
Pre vi¹e od godinu dana opredeljivanje je poèelo i u Domu zdravlja „Vo¾dovac“. Od tada oko 60 odsto pacijenata je izabralo lekara. Ipak, mali problem je ¹to æe oni koji po¾ure moæi da biraju. Oni koji doðu kasnije moraæe da pripadnu nekom od manje „popularnih“ lekara.

Standardi
Prema ovom konceptu rada, jedan lekar op¹te prakse treba da leèi 1.600 pacijenata, pedijatar izmeðu 900 i 1.000, izabrani stomatolog 8.000 i ginekolog 1.800. Posebni parametri su predviðeni za lekare koji rade u malim mestima i selima gde je mala ili veoma mala gustina naseljenosti, tako da æe i njima biti omoguæeno da zarade platu kao i ostale kolege.

blic