Piramida, grad za milion ljudi

Started by Bred, 08-09-2008, 13:21:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. | Blic



Dubai æe dobiti Zigurat - ekolo¹ki grad u obliku ogromne futuristièke piramide. On æe u osnovi zauzimati 2,3 kvadratna kilometra, imaæe stambene komplekse, ogromne oaze zelene povr¹ine a energiju za sopstvene potrebe crpeæe iz vetra, sunca i vodene pare. U pitanju je pilot-projekat kompanije koja razvija ekolo¹ki sigurne projekte, ,,Tajmlinks“.

Zigurat æe biti predstavljen u oktobru ove godine na ,,Sitiskejp Dubai“, najveæem meðunarodnom Sajmu nekretnina na svetu.
- Zigurat zajednice æe biti same sebi dovoljne, jer æe biti u stanju da proizvode energiju, a da ne zagaðuju okolinu. Za proizvodnju energije koristiæe iskljuèivo prirodne resurse - vodenu paru, turbine za vetar, sunce i druge prirodne izvore. Planirali smo da samo 10 odsto povr¹ine zauzmu stambeni kompleksi. Èak 90 odsto povr¹ine u osnovi piramide biæe javne i privatne zelene povr¹ine. One æe biti kori¹æene za ¹etnju i odmor stanovnika ili æe biti navodnjavane za potrebe zemljoradnje - obja¹njava Ridas Matonis, direktor ,,Tajmlinksa“.
Prema konceptu, svi delovi grada biæe povezani mre¾om javnog prevoza koja æe voziti vertikalno i horizontalno kroz grad, radi ¹to boljeg kvaliteta ¾ivota stanovnika. Sigurnosni sistem baziraæe se na biometriji, automatizovanom metodu utvrðivanja identiteta osobe na osnovu fiziolo¹kih karakteristika (lice, prst...).
Kritièari, meðutim, nisu sigurni da li su projektanti Zigurata dobro osmislili sve detalje. Nisu sigurni da æe stanovnici imati dovoljno hrane, kao i na koji naèin æe se oslobaðati ðubreta.
- Veoma je va¾no pre izgradnje, prvo utvrditi da li su ljudi voljni da ¾ive u mega-zgradi i da li æe im biti ute¹na èinjenica da ¾ive u ma¹ini - komentari¹e Martin Kramer, direktor Internacionalnog instituta za urbani razvoj.
,,Tajmlinks“ je veæ patentirao dizajn i tehnologije koje æe se koristiti u izgradnji piramide-grada i konkurisao je kod Evropske Unije za dozvolu za tehnièki projekat. Nekoliko nauènika iz Evrope otputovaæe u Dubai kako bi odr¾ali predavanje u kojem æe objasniti naèin na koji se projekat Zigurat mo¾e primeniti i na veæe graðevine, ¹to verovatno znaèi da divovska piramida neæe biti jedina te vrste u svetu. Intrigantan koncept biæe predstavljen na meðunarodnom sajmu u Dubaiju koji æe biti odr¾an od 6. do 9. oktobra ove godine.

Zigurat je bio sumerski hram
Zigurat je tip sumerskih hramova stepenastog oblika koji se mogu naæi na tlu nekada¹nje Mesopotamije i u dana¹njem Iranu. Zigurat (hram posveæen bo¾anstvima) je u prvobitnom obliku nadvisivao celu okolinu. Na vrhu stepenaste piramide bio je opservatorijum, sa kipom i hramom lokalnog bo¾anstva. Do vrha zigurata, vodile su stepenice. Ispred njega je bilo veliko dvori¹te, okru¾eno prostorijama u kojima su se prinosili ¾rtveni pokloni i da¾bine, koje su plaæali seljaci, zakupci.

frckica-j

Blago nama! Mi veæ imamo piramidu (u koju niko ne vjeruje, al' dobro). Jo¹ da je iskopaju (i doka¾u da je to zaista piramida) i ugrade joj ova silna èudesa!  :K2:

Bred

ali ovo je fancy piramida ...  :>:

frckica-j

Hoæe¹ reæi da na¹a fensi Piramida Sunca nije????
:K2:

Bred

pa sigurno nije OVOLIKO fancy ?

:>:

frckica-j

Hm, ko æe znati. Te stare civilizacije su imale èuda od tehnike. Nije se sa njima igrati! Provali samo sve te silne filmove o njima. Mumije, Indijana D¾ons, Lara Kroft isl. Naðe¹ kolijevku ¾ivota i Pandorinu kutiju i uni¹ti¹ svijet. Pronaðe¹ kovèeg sa 10 Zapovjesti i zbri¹e¹ Nijemce. Ili èitucne¹ malo knji¾icu i digne¹ èovjeka koji, zamisli èuda, opet hoæe da uni¹ti svijet. (E, ovo bio moj grijeh. Mislim oko knjiga i èitanja.)  :K2:
Vidi¹, to u ovoj fensi piramidi ne mo¾e¹ da nadje¹.

Yasmin

mi treba da napravimo najvecu piramidu. za sve strance, izbeglice i manjine...