Facebook - pro et contra

Started by Bred, 26-09-2008, 19:51:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Facebook istine

Sve ¹to ste oduvek ¾eleli da pitate ali niste imali koga.

Izvor: Domino magazin

1. Facebook je 2004. godine napravio student Harvarda Mark Zuckerberg kada je imao samo 19 godina. Posle prvog meseca svi ¹mekeri sa Harvarda bili su registrovani, a posle par meseci i veliki broj studenata drugih fakulteta. Posle toga je krenula histerija, pa danas svoj profil imaju i prodavci karanfila iz Kneza, ®ika Obretkoviæ i svi fudbaleri reprezentacije koji jo¹ nisu savladali ba¹ sva slova.

2. Facebook zajedno sa najmanje 50 najveæih Internet sajtova prati sve va¹e online aktivnosti. Ako ste mislili da to ¹to sedite sami u sobi i pretra¾ujete porno sajtove niko ne zna, varate se!

3. Mark Zuckerber je najmlaði milijarder na svetu. Oko 30 odsto deonica Facebooka je u njegovom vlasni¹tvu ¹to vredi oko 1,5 milijardi dolara.

4. Odbio je pre par godina da proda Facebook za skoro milijardu dolara. I nije se pokajao.

5. Facebook je prepustio 1,6 odsto deonica Microsoftu za 240 miliona dolara. To znaèi da Microsoft ima pristup svim informacijama na Facebooku.

6. Za¹to Facebook vredi toliko? Zato ¹to je prepun privatnih informacija o svim od 100 miliona aktivnih korisnika. Facebook zna ¹ta volite, za¹to to volite i gde to kupujete...

7. Kako Facebook ume da vam ponudi reklamu koja vas zanima? Zato ¹to ima dovoljno informacija o vama i va¹im preferencijama.

8. Facebook je po zakonima EU potpuno nelegalan zato ¹to kr¹i sva moguæa ljudska prava. Ali, po¹to je sme¹ten u USA to uo¹te nije bitno.

9. Facebook je uneo revoluciju u sistem globalnog poslovanja, omoguæavajuæi razvoj najnaprednijeg sistema direktnog marketinga na svetu. Time ¹to ga koristite i vi ste deo globalne cyber ekonomije.

10. Facebook æe i ako obri¹ete profil sa partnerskim sajtovima nastaviti da prati va¹e aktivnosti na internetu. Facebook se ne mo¾e zaustaviti.

http://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?yyyy=2008&mm=09&nav_id=320459



Poslodavci proveravaju i Facebook-profile pre zapo¹ljavanja

Svaki peti poslodavac u istra¾ivanju priznao je da proverava informacije o kandidatima na online dru¹tvenim mre¾ama, pokazuje najnovije istra¾ivanje.

U istra¾ivanju portala za pronala¾enje zaposlenja, Careerbuilder.com uèestvovalo je 3.100 korisnika i rezultati pokazuju da kompanije sve vi¹e proveravaju podatke o kandidatima na stranicama dru¹tvenih mre¾a u cilju pronala¾enja pravih informacija.

Od ispitanika, 20 odsto redovno proverava profile, dok 9 odsto namerava da poène da koristi uskoro. Od petine koji redovno proveravaju, treæina je izjavila da pronalazi informacije koje su odluèujuæe za zaposlenje nekog kandidata.

Najèe¹æi razlozi eliminisanja kandidata iz procedure su ''kori¹æenje droga ili alkohola'', ili postavljanje ''neprikladnih fotografija''. Takoðe, iz procedure se korisnici izbacuju zbog slabih komunikativnih osobina, poslodavaca sa lo¹im renomeom, la¾ u vezi kvalifikacija i neprofesionalno ime na profilu.

Meðu razlozima za zaposlenje su relevantni podaci o kvalifikacijama, dobre komunikacione sposobnosti i mi¹ljenje da æe se kandidat uklopiti u trenutnu korporativnu kulturu.

http://www.economy.co.yu/elektronsko-poslovanje/3509/Poslodavci-proveravaju-i-Facebook-profile-pre-zaposljavanja.html

nestokao

prosto si me uplasio ...  :lol: :lol: :lol:
:dole: :dole: :dole:

Bred

#2
 :wall:

pored svakog teksta je napisan izvor ....

:1 :shock2: :>:



:news:
MI6 tra¾i agente preko Fejsbuka
| Izvor: Beta
London -- Britanske obave¹tajne slu¾be poèele su da koriste veb-sajt Fejsbuk u potrazi za potencijalnim agentima, saop¹tilo je britansko ministarstvo inostranih poslova.

Britanska spoljnoobave¹tajna slu¾ba MI6 veæ nekoliko nedelja objavljuje oglase na Fejsbuku u okviru kampanje regrutovanja novih agenata. "Kampanja za regrutovanje agenata tajne obave¹tajne slu¾be nastavlja se u cilju pronala¾enja rezervoara talenata koji predstavljaju dana¹nje britansko dru¹tvo", objasnio je jedan portaprol Forin ofisa.

Taj portparol ukazuje da se koristi "vi¹e kanala kako bi se predstavile profesionalne moguænosti u organizaciji". "Fejsbuk je jedan od poslednjih primera", naveo je taj portparol.

MI6 je u aprilu 2006. poèeo sa otvorenim regrutacijama agenata, uz kori¹æenje promotivnih kampanja na radiju ili u novinama.

Slu¾ba regrutuje agente i preko svog veb-sajta na kojem kandidati direktno mogu da ispune formular.

b92