Apatija je bolest Srbije

Started by Bred, 19-06-2006, 11:35:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Nakon èetiri graðanska rata u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu, NATO bombardovanja, ubistva premijera i, konaèno, otcepljenja Crne Gore, kao pravi plod tog petnaestogodi¹njeg razdoblja Srbija je postala siroma¹na, obele¾ena, nezadovoljna...

Posle godina manipulacije, srpski narod suoèio se sa sobom i jedinom potresnom istinom - da ¾ivi lo¹e u zaèaranom krugu iz kojeg je te¹ko izaæi jer vas u njemu dr¾e inercija i depresija - bolest, èije simptome ima oko 44 odsto populacije Srbije.

Vi¹e od 37 odsto njenih stanovnika ¾ivi pod i sa stresom. Od nesanice pati 24 odsto njih, a od nervoze 62 odsto. Emocionalne probleme ima 40 odsto, a izra¾eni stres, koji je toliko visokog intenziteta da se ne mo¾e kontrolisati, 10 odsto nacije.

Srbija danas

Kakva je Srbija danas u poreðenju s onim ¹to je bila pre petnaest godina? I, koja je dijagnoza na¹eg dru¹tva?

- Sasvim je jasno, imamo posla sa patalo¹kim dru¹tvom. Sadomazohizam bio bi samo jedna od dijagnoza - ka¾e Ratko Bo¾oviæ, sociolog.

Pred takvim pacijentom Bo¾oviæ se oseæa bespomoæno, kao ¹to se sam oseæa nemoænim pred socijalnim kontekstom u kojem ¾ivimo godinama unazad. Za izleèenje neophodno je, smatra, pre svega samoodreðenje. A to zahteva promenu politièkih elita i odreðivanje u kakvoj to dr¾avi ¾ivimo...

- Rado bih vam govorio o nekom na¹em uspeæu, kretanju iz balkanske baru¹tine ka moguæoj promeni sa vi¹e ozona, vi¹e ¾ivotnih impulsa. Na¾alost, lagao bih vas. Oèajan sam - ka¾e Bo¾oviæ.

Na¹u stvarnost ne mo¾e ni da formuli¹e. Poku¹avao je da prepozna na¹e ¾ivote u nekom pozori¹nom ¾anru.

- Ali, nema takve predstave - ka¾e.

Poku¹avao je od komediografskog do ozbiljnog dramskog ¾anra, ali da bi bilo gde smestio na¹e ¾ivote fali racionalnost, mera, etika, estetika...

- Niz neuspeha dovodi do oseæanja bespomoænosti. Jedini lek da to izmenite jeste da poènete da posti¾ete uspehe - ka¾e ®arko Trebje¹anin.

Ti uspesi mogu biti sasvim minijaturni, ali neophodni su. Nakon petnaest godina zgusnutih sudbinskih dogaðaja u periodu tranzicije u egzistencijalnim problemima tone milion nezaposlenih. Makar i sitni uspesi za njih su te¹ko vidljivi. Zato Trebje¹anin smatra da je osnovni preduslov za njihov beg iz apatije konkretno delo politièke elite sposobne za izgraðivanje zdrave ekonomije, podizanje standarda, izgraðivanje politièke kulture, jaèanje institucija, parlamenta, bolje prosvete, zdravstva...
Treba nam uspeh

- To bi veæ sigurno dovelo do postepenog podizanja optimizma kod ljudi. Davalo bi im neku vrstu energije - ka¾e Trebje¹anin.

©ta je ono ¹to sami sada mo¾emo da uèinimo?

- Menjati vlast! Pritiskati vlast na izbore sve do prave opcije. Povlaèenje i apatija za nas ne mogu da uèine vi¹e ni¹ta - ka¾e Trebje¹anin.

- Godina nade je ostala iza nas, te 2000. - ka¾e Bora Kuzmanoviæ. Oèekivalo se da æe standard rasti br¾e, umesto toga usledio je period tranzicije u kojem su u mnogim porodicama roditelji ostali bez posla ili su im deca stasala za posao koji ne mogu da naðu. Privatizacija se svela na selektivno bogaæenje manjeg i siroma¹enje veæeg broja stanovni¹tva.

- To je uticalo na ponovni gubitak optimizma. Pojaèanu depresiju, oseæaj besperspektivnosti, apatiju i nespremnost da se uèestvuje u dru¹tvenom ¾ivotu - ka¾e Kuzmanoviæ.

Tanja Nikoliæ Ðakoviæ

yeca

Ali evo ima nas veèitih, nepopravljivih i realnih optimista koji æemo da di¾emo moral, ubrizgavamo ¾elju za ¾ivotom i da bodrimo.. :)

Bred

Ali , kako bi psiholozi rekli, svako ima ogranicene "kapacitete" kojima moze da ulepsavam realnost ali sta kada se ti kapaciteti istrose? :wink:

Darker

"Ako ode¹ u venu æu"... :> :> :>
Odemo na exit, krknemo po ekser i svima lepo, matorci se naljoskaju rad¾e, ma milina ka¾em ja :> :> :> :Z

Vampire 666

to mi izgleda kao bezanje od stvarnosti, sto dovodi kasnije do jos dublje apatije...

Darker

Ala si ti neki pametan vampir... A ja sam bio ozbiljan, zna¹... Dddddddddddddd :> :> :> :> :> :>

yeca

ma ko govori o ulep¹avanju stvarnosti????
bred, le¾i u tebi neki ¾uti novinar, kako lagano izvræe¹ reèi..
sve dok je realan optimizam mogu stvari da se poprvaljaju..

I ©TO SI UOP©TE STAVIO OVU TE©KU TEMU, PA MLADI SMO - ZAR NAM NIJE DOSTA O SAMOSTALNOST CG, BEZVEZE SE GUBI VREME..
a i ta apatija je individualna stvar..
ja vam garantujem da za ko-zna-koliko-godina kad se i ova srbija usreæi ulaskom u EU i kad nam uvedu evro i zavedu pravila opet æe biti nezadovoljnih... i apatiènih

"ne mo¾e se svetu udovoljiti"

Bred

Tema je edukativnog karaktera i treba da skrene paznju na ozbiljno, pre svega zdravstveno stanje u nasem drustvu, kao i da ponudi alternativu

AquArius

Naglasavam - mentalno zdravstveno stanja.
Anima sana in corpore sano iliti bavimo se sportom ili sl. aktivnostima  :wink: