Zatrovan brak opasan za srce

Started by Bred, 11-10-2007, 13:42:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: FoNet
London -- Zatrovan brak, u kome se partneri udaljavaju, a zatim poènu da se mrze, i u bukvalnom smislu ugro¾ava zdravlje.

Takav brak ili odnosi èesto izazivaju i srèana oboljenja kod oba partnera jer, tvrde nauènici, stres zbog pogor¹anih odnosa do ozbiljnih razmera donose rizik da jedan, a neretko i oba partnera, zatra¾e pomoæ kardiologa. Ono ¹to se lagano "kuva" u organizmu oba partnera je stres, dobro poznat izazivaè srèanih problema, kao obavezni pratilac poremeæenih odnosa.

U studiji koja je rezultat praæenja zdravstvenog stanja 9.011 britanskih dr¾avnih slu¾benika, veæinom u braku, 34 odsto onih koji su u izuzetno u lo¹im odnosima s braènim partnerom, najverovatnije mogu oèekivati da u toku 12 godina poremeæenih odnosa do¾ive srèani napad ili neku drugu srèanu tegobu - za razliku od onih sa dobrim odnosima.

Studija, objavljena ovih dana u britanskom struènom èasopisu Arhiv interne medicine, zapravo je nastavak nekih ranijih istra¾ivanja o zdravstvenim problemima "usamljenika" i onih u bliskim odnosima. U istra¾ivanju, nauènici su se usredsredili na kvalitet braka i druge bliske odnose.

"Ono ¹to smo zakljuèili glasi: O.K, biti u braku je uglavnom dobra stvar ali budite oprezni kad se odluèujete za osobu s kojom stupate u brak jer je kvalitet odnosa od kljuènog znaèaja" - upozorio je profesor Roberto de Volji, istra¾ivaè sa londonskog Univerzitetskog koled¾a.

U toku istra¾ivanja od ispitanika zatra¾eni su detalji kako se nose sa problemima zatrovanog braka.

Profesor De Volji je rekao da su èlanovi njegovog tima testirali uèesnike kako bi ustanovili da li oni sa izuzetno lo¹im odnosima pokazuju bilo kakve biolo¹ke znake stresa koji bi mogao da ugrozi srce. Otkrivene su upale i poveæan nivo hormona stresa.

Drugo, nedavno istra¾ivanje, takoðe se bavilo kvalitetom odnosa, ali je pokazalo gotovo suprotne rezultate. Nije otkrivena povezanost izmeðu braènog neprijateljstva i rizika srèanih oboljenja ili prerane smrti.

Ali u toku 10-godi¹njeg istra¾ivanja ustanovljeno je da ¾ene koje u toku braènih razmirica æute spadaju u grupu poveæanog rizika da napuste ovaj svet znatno pre dama koje izra¾avaju svoja oseæanja u toku svaðe.

A ono ¹to je posebno znaèajno za mu¹karce je da su u braku jer je ustanovljeno da o¾enjeni mu¹karci imaju manje izgleda da umru posle ¾estoke svaðe sa suprugom od neo¾enjenog u èvr¹æoj ili labavijoj vezi.

Rezultati ovih istra¾ivanja na blizu 4.000 ¾ena i mu¹karaca objavljeni su ovog leta u strènom èasopisu Psihosomatska medicina.

U istra¾ivanju profesora De Voljija ustanovljeno je da su ¾ene i mu¹karci u zatrovanom braku gotovo istovetno izlo¾eni riziku.

Dobrovoljci su u upitniku ocenjivali osobu koja im je izuzetno bliska kroz nekoliko kriterijuma. Jedno od pitanja bilo je "do kog stepena im ta osoba zadaje brigu, izaziva probleme i stres".

Pitani su, takoðe, o tome da li im ta osoba, kad razgovaraju, uliva poverenje ili se u razgovoru oseæaju nelagodno i lo¹e.

12-godi¹njem periodu, 589 uèesnika u istra¾ivanju do¾ivelo je srèani udar ili obolelo od neke koronarne bolesti.

Osobe sa najvi¹im negativnim ocenama u upitniku takoðe su se na¹le u grupi "visokog rizika" - èak i kad se uzmu u obzir faktori koji su povezani sa srèanim problemima kao ¹to su preterana gojaznost, visok krvni pritisak i pu¹enje.

D¾ejms Kojon, profesor psihologije na amerièkom Univerzitetu Pensilvanija, koji je takoðe istra¾ivao uticaj dru¹tvenih odnosa na zdravlje, smatra da De Voljijevi rezultati "imaju intuitivan znaèaja", ali i ocenjuje da su "ustanovljeni slabi dokazi da lo¹i odnosi u braku ili vezi mogu izazvati srèano oboljenje".

"Treba li osobama koje se nalaze u zatrovanoj vezi da preporuèujemo terapiju? Oni, mo¾da, imaju drugih razloga za leèenje ali ne vidim osnovu da se terapiji podvrgnu da bi izegli eventualni srèani napad zbog braènog stresa", zapitao se profesor Kojon.

Okonèati lo¹ brak takoðe nije odgovor, smatra on u izjavi za AP, iznoseæi podatke koji kazuju da i neo¾enjene i neudate osobe takoðe mogu biti izlo¾ene riziku.

b92

Duke

Ovo je toliko cesta pojava danas, uglavnom je posledica toga sto se u brak ulazi nespremno, pa dodju deca. A onda ili sledi razvod sto nije dobro po decu ili do jedne ovakve situacije. Gordijev cvor jednom kad se dodje u ovu situaciju, jako se tesko stvari normalizuju