Privatne ¹kole skuplje, ne uvek i bolje

Started by Bred, 16-05-2007, 14:58:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Nedeljkoviæ | 16.05.2007 - 11:02


U Srbiji postoji osam privatnih gimnazija, ¹est srednjih ekonomskih ¹kola, jedna ugostiteljsko-turistièka i osam medicinskih i ¹kola za negu lepote. Sve privatne ¹kole akreditovane su u Ministarstvu prosvete i sporta, a ¹kolarine se kreæu od 1.000 do 10.500 evra godi¹nje. Ipak, bar kada je o Srbiji reè, jo¹ nije sigurno da su privatne ¹kole zaista i kvalitetnije od dr¾avnih.
Ono ¹to na prvi pogled pada u oèi je da sve privatne ¹kole u Srbiji izgledaju lep¹e od dr¾avnih. Okreèene, sreðene, èiste, opremljene... Uslovi za uèenje su bolji, rad se organizuje u malim grupama, bezbednost dece je na visokom nivou, organizovani su prevoz, ishrana, sme¹taj, individualni i mentorski rad, kao i moguænost uèenja nekoliko stranih jezika... Privatne ¹kole obièno u ponudi imaju ni¾e cene za klasièan sistem ¹kolovanja koji podrazumeva boravak u ¹koli od devet do 14 sati. ©kolarina je veæa ako je uèenik upisan na koled¾ sistem koji podrazumeva ruèak, individualne èasove i izradu domaæih zadataka u ¹koli. Nacionalne gimnazije „Ruðer Bo¹koviæ“ i „Crnjanski“ u Beogradu nude i polaganje programa meðunarodne mature, koja deci otvara vrata na svim evropskim i svetskim univerzitetima. Ali, za sav taj „¹kolski luksuz“ roditelji moraju da izdvoje pozama¹nu svotu novca.
- Na¹u ¹kolu u 95 odsto sluèajeva upisuju deca privatnih preduzetnika koji od njih oèekuju da po zavr¹etku ¹kolovanja nastave da vode porodièni biznis. Zato i biraju ¹kolu ekonomske struke. Srednjeg sloja ovde gotovo da nema. Ako profesor ili lekar upi¹u dete u na¹u ¹kolu, to znaèi da rade ili bar tezgare u privatnom sektoru. Imamo i èetiri zemljoradnika iz Srbobrana koji su prodali zemlju i upisali decu u na¹u ¹kolu - prièa ®ivojin Stankoviæ, direktor Elitne privatne srednje ekonomske ¹kole u Novom Sadu.
Roditelji koji upisuju decu u privatne ¹kole ka¾u da su i dr¾avne ¹kole besplatne samo na papiru. Uslovi za rad, ali i odnos nastavnika prema deci, ka¾u roditelji, mnogo su bolji i humaniji u privatnim nego u dr¾avnim ¹kolama.
- Dok plati¹ ud¾benike, pribor, ¹kolski dinar, ekskurziju, rekreativnu nastavu, osiguranje, dr¾avno ¹kolovanje je sve samo nije besplatno. Zato sam re¹ila da sina, koji aktivno trenira ko¹arku i nema vremena za bubanje, upi¹em u privatnu gimnaziju. Znam da 2.000 evra godi¹nje nije malo, ali bar sam sigurna da æe imati razumevanja za njegove sportske obaveze. Podigli smo povoljan kredit za ¹kolovanje i nekako guramo - ka¾e Ðurðija Petroviæ, èiji sin ide u drugi razred Prve sportske ko¹arka¹ke gimnazije u Beogradu.
Meðutim, veæina roditelja smatra da kada se saberu svi izdaci u dr¾avnim ¹kolama, to opet ne prelazi iznos jedne do dve meseène rate za ¹kolovanje u pojedinim privatnim ¹kolama. Najvi¹e zamerki na raèun privatnih srednjih ¹kola odnosi se na nastavnièki kadar koji, po mi¹ljenju mnogih, nema iskustvo i kvalitet kao u dr¾avnim ¹kolama. Problem je i ¹to pojedini roditelji, ali i uèenici, misle da im to ¹to su platili ¹kolarinu garantuje prolaznost i dobar uspeh.
Ono ¹to je bar za sada sigurno je da ¹kolovanje u privatnim ¹kolama nudi niz prednosti. Ali, sigurno je i da za novac koji izdvajaju roditelji u Srbiji ne dobijaju ono ¹to za iste pare nudi privatno obrazovanje u Evropi i Americi.

Meðunarodna matura od 10.000 do 12.500 evra
Gimnazije „Crnjanski“ i „Ruðer Bo¹koviæ“ u Beogradu uvele su program meðunarodne mature (IBO). Nastava je na engleskom jeziku, a ova diploma omoguæava im direktan upis na fakultete ¹irom sveta. Program meðunarodne mature traje dve godine i odgovara na¹em treæem i èetvrtom razredu gimnazije. ©kolarina za program meðunarodne mature u Gimnaziji „Crnjanski“ ko¹ta 10.000 evra (osnovni paket), dok paket sa prevozom i ruèkom ko¹ta 12.500 evra godi¹nje. U Gimnaziji „Ruðer Bo¹koviæ“ godi¹nja ¹kolarina za program meðunarodne mature iznosi 11.500 evra.

Medicinske i ¹kole za negu lepote
Privatne medicinske i ¹kole za negu lepote su: ©kola op¹teg zdravlja i lepote „Milutin Milankoviæ“ u Beogradu, beogradska Struèna ¹kola za estetiku, stil i kulturu tela, Srednja medicinska ¹kola „Kozma i Damjan“ u Vrbasu, Prva privatna medicinska ¹kola „Hipokrat“ u Novom Sadu, Srednja zubotehnièka ¹kola u Panèevu, Prva privatna optièarska ¹kola „Pa¹æan“ u Novom Sadu, ©kola za negu zdravlja i lepote „Profesional“ i Prva privatna srednja frizerska ¹kola „Vojkan“ u Novom Sadu.

Cena pripremne nastave

Gimnazija
   

godi¹nja ¹kolarina

Op¹a gimnazija „Milutin Milankoviæ“
   

klasièni sistem 5.500 evra


   

koled¾ sistem 3.000 evra

Gimnazija „Ruðer Bo¹koviæ“ sa domom Beograd
   

7.550

Gimnazija „Crnjanski“ sa domom Beograd
   

6.500

Raèunarska gimnazija Beograd
   

3.960 (za odlika¹e popust 35 odsto)

Prva privatna gimnazija „Olimp“ Novi Sad
   

1.500 do 1.900

Gimnazija „®ivorad Jankoviæ“ sa domom Novi Sad
   

1.000 do 2.000 (internatski sme¹taj)

Elitna prva srednja ekonomska ¹kola Novi Sad
   

1.500 do 1.600

Evropska poslovna ¹kola „Milutin Milankoviæ“ Beograd
   

2.300 do 3.000

Ekonomska ¹kola „Global“ Subotica
   

1.200

*Cene su u dinarima za pripremnu nastavu na BU

blic