Kad mu¹karac ka¾e 'ne'

Started by Bred, 18-05-2006, 10:26:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

®ene su sklone da okrivljuju same sebe kad mu¹karac izgubi interes za seks. Prvo pomisle – lo¹a sam u krevetu, ima drugu ili ne voli me vi¹e. Ni¹ta od toga najèe¹æe nije problem, nego se, osim retkih izuzetaka, ne¹to de¹ava gore u glavi, ¹to ometa funkciju onog dole.

Mu¹karci najèe¹æe imaju probleme s erekcijom kad su pod stresom ili kad su premoreni. Uzrok mo¾e biti pritisak bilo koje vrste – rokovi na poslu, ¹ef koji gnjavi, krediti, èeste svaðe, problemi s decom... Ako on ili vi imate par takvih ili sliènih problema, a ranije je u seksu sve ¹timalo, najverovatnije va¹eg partnera sve to pogaða vi¹e nego mislite.

I fizièki i psihièki pritisci koji dugo traju mogu za posledicu da imaju privremenu, ali i trajnu erektivnu disfunkciju, a obe mogu biti potpune ili delimiène (erekcija postoji, ali je nezadovoljavajuæa ili kratko traje). Zato je prvi korak preispitati naèin ¾ivota (razgovarati o problemima koji uzrokuju stres i/ili premorenost i naæi re¹enja).

Ne zaboravite ni da mu¹karci ne podnose dobro seksualne pritiske (kad misle da se od njih u krevetu oèekuje vi¹e). Zato je, bez obzira ¹to vi niste uzrok problema, jako va¾no va¹e pona¹anje u krevetu. Otvoreno pokazivanje nezadovoljstva, optu¾ivanje ili davanje do znanja da ste ostali uskraæeni mo¾e ga odvesti u zaèarani krug, tj. velika je verovatnoæa da æe zakazati upravo zbog ogromnog straha da opet ne zaka¾e.

Naravno, nije re¹enje praviti se kao da se ni¹ta ne dogaða, nego je mala nijansa na koju ¾elimo ukazati u tome da odaberete naèin na koji æete razgovarati: neka to ne bude optu¾ivanje, nego podsticaj, ideja koja æe va¹ seksualni ¾ivot uèiniti boljim i bogatijim, a svakako treba otvoreno razgovarati i o samom problemu.

Kako razgovarati?

Ka¾ete li iskreno ¹ta vas muèi, u nekim æe sluèajevima veæ taj potez (uz malo vi¹e njegovog odmora) izleèiti problem. Ka¾ete li mu da vam je prva misao bila 'da li vas voli jo¹ uvek, da li ste mu jo¹ uvek lepi i seksualno privlaèni', u sluèaju veæine parova to æe dovesti do novog zbli¾avanja, jer æete mu dati do znanja da ste pomalo nesigurni, da vam je jo¹ uvek stalo i da brinete o njemu i o va¹oj vezi.

Ako je zaista u fazi da ga gnjavi ¹ef, radi previ¹e i nema vremena ni da se naspava, pomisao na drugu ¾enu verovatno æe mu biti s jedne strane sme¹na, a s druge tako slatka da æe mu laknuti. Svideæe mu se ako poènete razgovor izjavom: 'Znam da ti to zvuèi glupo i sme¹no, ali zaista sam u poèetku mislila da imamo ozbiljan problem i da te vi¹e ne zanimam.'

Ne zaboravite da su mu¹karci s Marsa, a ¾ene s Venere i da nam èesto razlièite stvari hrane ega: ¾ena koja strahuje za vezu skoro uvek je hrana za mu¹karèev ego, ¹to sigurno ne ¹kodi u trenucima kad su mu erektivne pote¹koæe poljuljale samopouzdanje.

Zato poku¹ajte da ga nagovorite da vam ka¾e ¹ta ga muèi ili da samo izgovori kako se oseæa (ali nemojte navaljivati ako odbija razgovor). Moguæe je i da ga uop¹te ni¹ta ne muèi, nego je samo psihièki i/ili fizièki preoptereæen i da o tome iz bilo kojeg razloga ne ¾eli s vama u tom trenutku razgovarati. Pustite neka sam odabere trenutak za razgovor.

Mnogim mu¹karcima puno æe pomoæi ako imaju priliku malo da se odmore pre seksa, a ako va¹ mu¹karac prihvata neke od tehnika relaksacije, opu¹tanja, meditacije i sl. neka i na taj naèin poku¹a da iz svesti i podsvesti izbaci probleme.

Ostali moguæi uzroci problema

Do privremenih erektivnih problema mogu dovesti i alkohol, te¹ka hrana ili konzumiranje preteranih kolièina hrane. S problemom ove vrste gotovo svaki mu¹karac sreo se bar jednom u ¾ivotu.

Potraje li problem neko vreme, nije lo¹e otiæi kod doktora - seksualna disfunkcija, potpuna ili delimièna, neretko prati dijabetes, probleme s prostatom, srèane i druge bolesti. Iskljuèite li telesne probleme, a erekcija i dalje ne bude zadovoljavajuæa, nemojte se ustruèavati otiæi na psihoterapiju, bilo on sam, bilo oboje.

Alkohol je podsticajan samo u malim kolièinama...

Bez obzira ¹ta je uzrok problemu, dobar psihoterapeut u rukavu ima masu saveta, pa i u sluèaju kad je preterano stresni posao uzrok problemu, kad imate finansijskih briga ili kad vas muèi klasièan problem – op¹ta egzistencijalna nesigurnost. Psihoterapeut ne mo¾e sam po sebi da promeni situaciju, ali mo¾e ljude nauèiti da drukèije gledaju na stvari ili da se s problemima lak¹e nose, a to osim u¾itka u krevetu mo¾e doneti i puno vi¹e dobra svakom èoveku i njegovom partneru.

Kako smo prièu o mu¹kim problemima poèeli ¾enskom sklono¹æu samookrivljavanju, mnogim ¾enama treba naglasiti: muèi li vas i dalje crv sumnje ili krivice, poradite na svome samopouzdanju - zdravo jedite, ve¾bajte, krenite na psihoterapiju. Visoko samopouzdanje donosi prednosti na svim poljima, jer kad se sami dobro oseæate, ¾ivot uop¹teno, pa tako i onaj seksualni, svakako je bogatiji.