Застава ЦГ на маркици ОУН

Started by darusaz, 21-02-2007, 21:59:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

преузето са званичног сајта Поште Црне Горе
Po¹tanska adminsitracija Ujedinjenih Nacija izdala je 02. februara 2007. godine seriju prigodnih po¹tanskih maraka koje za motiv imaju zastave nekoliko dr¾ava koje su èlanice Ujedinjeih nacija.
To su zastave dr¾ava Istoènog Timora, ©vajcarske, Tivala i Crne Gore.

Ovo vrlo zanimljiva serija maraka ¹tampana je u tabacima koje èine 16 maraka horizontalno postavljenih- (èetiri razlièite zastave u bloku od po èetiri marke).
Marke su ¹tampane na svijetlo sivoj pozadini, dok su margine oko tabaka bijele boje. Na marginama je ispisan naziv izdanja „Serija zastava“ sa plavom zastavom Ujedinjenih Nacija u sredini. Serija je ¹tampana u tira¾u od 275.000 maraka (68,750 tabaka). Marke je ¹tampala austrijska ¹tamparska kuæa- OSD.

Smatramo ovo vrlo zanimljivim izdanjem, tim prije jer je Crna Gora, kao nezavisna dr¾ava, 28. juna 2006 godine postala èlanica Ujedinjenih Nacija i veæ zavrijedila interesovanje da se njeni simboli naðu na prigodnim filatelistièkim izdanjima.

Imajuæi u vidu da je filatelija kultura, nauka, umjetnost, istorija..,. iskazana na poseban naèin, putem po¹tanske marke, kao takva ona je pravi amabasador dr¾ave i naroda koji u njoj ¾ive.

-------
Некада се на издањима ОУН појављивала и застава "друге Југославије", а застава "прве Југославије" налазила се и на серији марака САД-а негде после Првог светског рата са све текстом Salute to Yugoslavia.

Wolf