Univerzalni indeksi

Started by Bred, 20-06-2006, 13:50:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92 
Beograd -- Svi univerziteti u Srbiji imaæe iste javne isprave studenata.

Indeks æe biti opremljen obostrano lepljivom folijom na koju æe biti lepljena slika kako bi bila eliminisana moguænost zloupotrebe s razlièitim materijalima.

Svi fakulteti univerziteta u Srbiji koji budu naruèili nove indekse za studente koji se ove godine upisuju u prvu godinu studija dobiæe ih do kraja juna, po ceni od 350 dinara, rekla je za Danas Vesna Antelj, direktorka Prosvetnog pregleda, ovla¹æenog izdavaèa indeksa. Prema njenim reèima, blizu 40.000 indeksa fakulteti su veæ naruèili, a broj ¹tampanih primeraka je 50.000.

Branko Kovaèeviæ, dekan Elektrotehnièkog fakulteta, za Danas ka¾e da cena indeksa ulazi u cenu koju kandidat plaæa pri prijavljivanju za polaganje prijemnog ispita.

Prema najavama, novi indeks je, prema svim kriterijumima za¹tite, na nivou paso¹a. ©tampan je prema Pravilniku o sadr¾aju javnih isprava koje izdaje visoko¹kolska ustanova, kojim se predviða jedinstven izgled indeksa za sve visoko¹kolske ustanove na teritoriji Srbije.

Slobodan Paniæ, direktor Direkcije prodaje Zavoda za izradu novèanica i kovanog novca, pri Narodnoj banci Srbije, ka¾e da je indeks ¹tampan na papiru s vodenim znakom koji ima jedinstven dezen, odnosno teksturu vodenog znaka. "Postoji i vi¹estruka hemijska za¹tita u sluèaju da neko poku¹a da prepravi ocenu, tekst, naziv predmeta, ili onog ¹to je pisano hemijskom olovkom. Papir ima fluorescentna vlakna koja su u strukturi papira i koja se mogu videti pod UV-lampom. Tekst i sliku na indeksu ¹titiæe samouni¹tavajuæa providna hologramska folija sa originacijom, tekstom na koji ima pravo samo Zavod. Foliju nije moguæe neprimeæeno skinuti i prelepiti na drugi indeks. Folija je posebno numerisana, a njen broj odgovara broju indeksa", ka¾e Paniæ. On ka¾e da se uz indeks u Zavodu ¹tampa i studentska identifikaciona kartica s hologramom, èiju æe namenu odrediti fakulteti i koja æe u nekim sluèajevima zamenjivati indeks.

Najavljena je i izrada projekta za nove diplome za osnovne, magistarske i doktorske studije i dodatka diplomi.

List podseæa da se Veæe Univerziteta u Beogradu nije saglasilo s novim izgledom jer smatraju da bi taj univerzitet trebalo da ima svoje obele¾je na indeksu.


AVENDON

Sta li ce biti sa ovim nasim indexima?

Moj se raspao vec posle prve godine?

Bred