Èitajte deci prièe, nauèiæe br¾e jezik

Started by Bred, 16-09-2007, 20:08:11

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: E.B. |

Ukoliko ¾elite da va¹e dete lak¹e savlada maternji jezik, onda mu èitajte prièe.

Pored toga ¹to æe br¾e ovladati jezikom, dete usvaja kulturu èitanja knjiga, ali i kulturu slu¹anja, ¹to je veoma bitno za njegov dalji razvoj.
Usmeravanje pismenosti deteta poèinje kada dete èuje jezik. Osnova èitanja je jezik, a da bi ta osnova bila dobro razvijena, potrebno je ¹to vi¹e razgovarati sa decom. Zato razgovarajte sa decom o svakodnevnim de¹avanjima i aktivnostima, slu¹ajte ih i budite aktivni uèesnik u meðusobnoj komunikaciji.
Knjige sa slikama namenjene maloj deci privlaèe pa¾nju deteta i poma¾u da dete pove¾e znaèenje teksta sa knjigom. Slikovnice imaju veliki uticaj na razvoj detetove ma¹te i razvijaju kreativnost. Osim toga dete èuje iste reèi, reèenice i fraze, a to utièe na usvajanje pravila maternjeg jezika, dete uèi da koristi reèi na pravilan naèin i u pravilnom kontekstu.
Redovno èitanje prièa vodi do dobrog govornika maternjeg jezika. Mno¹tvo pitanja koja deca postavljaju, ko, ¹ta, gde kako, pru¾aju mnogo prilika da roditelji upotrebe knjige kako bi pomogli deci da postave pitanja i odgovore na njih. Dok deci èitaju knjige, roditelji mogu da postave pitanja koja æe detetu pomoæi da uve¾ba novo ¹ta uèi („Kako ka¾e krava?“), da nauèe ne¹to o uzroku i posledici („©ta æe se dogoditi?“) i razviju ve¹tine razvrstavanja i organizovanja.
Dete usvaja kulturu èitanja knjiga, ali i kulturu slu¹anja, a to æe biti vrlo korisno kada krene u ¹kolu. Istra¾ivanja pokazuju da deca koja tokom prvih godina ¾ivota èuju mnogo reèi i koja su aktivno ukljuèena u komunikaciju imaju bolje rezultate na testovima znanja i ve¹tina u osnovnoj ¹koli nego deca koja nisu bila tako bogato izlo¾ena jeziku.

blic