Novi kodeks u zdravstvu

Started by Bred, 08-02-2008, 19:46:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

nastavak sa naslovne strane ...

   
U sindikatu lekara i farmaceuta ka¾u da u nekim domovima zdravlja zaposlene èak prisiljavaju da potpi¹u dokument.

Zabrana da se informacije objavljuju van ustanove, ili da se objavljuju samo po dopu¹tenju direktora, direktno obesmi¹ljava postojanje sindikata i zanemaruje èinjenica da je lekar u svom radu, pre svega, odgovoran pacijentu, dru¹tvu i sopstvenoj savesti.

Jagoda Jorga, iz Odbora za zdravlje Skup¹tine Srbije smatra da kodeks daje prevelika ovla¹æenja direktorima ustanova.

"Ako je poslovni kodeks prepoznao direktora kao boga na zemlji, onda mo¾da mo¾e i direktor da izigrava to dru¹tvo. ©alu na stranu, ali bi to podrazumevalo da lekar zapravo podreðuje svoje pona¹anje interesima zdravstvene ustanove, koji ne moraju uvek da budu zajednièki sa interesima pacijenata", rekla je ona.

Prema reèima Jagode Jorge, pored tolikih problema u zdravstvu, novi nacrt se bavi bizarnostima tipa du¾ine i kroja suknje zaposlenih, telefona koji bi trebalo da zvoni tri puta, intonacije glasa, boje kose i laka za nokte.

A iz sindikata poruèuju da je u pitanju niz prepisanih pravila veæ postojeæeg kodeksa, ali sa dodatim pravilima, koja imaju za cilj da unesu strah meðu zaposlene.

Gostujuæi u vestima TV B92, ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ osporio je izjave svojih kolega i rekao da je u pitanju zamena teza, te da, prema njegovom mi¹ljenju, rad sindikata i sindikalni interesi nemaju nikakve veze sa novim kodeksom.

Ministar je negirao i da æe od sada lekarska gre¹ka kao i problemi unutar zdravstvenih ustanova, biti tajna.

"Nije tajna, postoje javni podaci koji su dostupni javnosti. Zna se taèno procedura. Postoji i za¹titnik, poverenik za informacije od javnog interesa. Tu nema nièeg spornog. Kodeksi, ne boli glava od vi¹ka kodeksa i kamo sreæe da ih bude ¹to vi¹e", rekao je Tomica Milosavljeviæ.

b92