Èovek koji je hteo da ubije 3.000 ljudi

Started by Bred, 14-08-2006, 14:02:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Policija je krenula u akciju hap¹enja èlanova grupe koja je kovala monstruoznu zaveru ru¹enja devet aviona nakon ¹to je presrela poruku iz Pakistana u kojoj se ka¾e „Napadnite... sad!“ To kratko nareðenje usledilo je nakon ¹to su pakistanske snage bezbednosti uhapsile radikalnog aktivistu Ra¹ida Raufa, roðenog u Britaniji. On se smatra mozgom u¾asnog plana.

Taj 29-godi¹nji mladiæ iz Birmingema navodno je jedan od kljuènih ljudi Al Kaide u Pakistanu, a tajne slu¾be ga opisuju kao komandanta operacija. Pretpostavlja se da je Rauf struènjak za teèni eksploziv i da je obuèio na hiljade militantnih aktivista u tajnim logorima, kao i da je planirao brojne teroristièke misije. Veruje se da je Rauf imao kljuènu ulogu u regrutovanju dobrovoljaca za ovu poslednju operaciju. U tom cilju stalno je putovao izmeðu Pakistana i Velike Britanije s la¾nim ispravama. S buduæim saborcima je i¹ao na planinarenje, kampovanje i u vo¾nju kanuom da bi se s njima ¹to vi¹e zbli¾io i indoktrinirao ih. Takoðe se veruje da je Rauf u Avganistanu obuèio dvojicu bomba¹a samoubica koji su izveli napad na London 7. jula.

Ministar unutra¹njih poslova Velike Britanije D¾on Rid upozorio je juèe da je „veoma moguæe“ da æe doæi do novog teroristièkog napada na tu zemlju.

„Mislimo da imamo glavne osumnjièene za poku¹aj ovog napada, ali mo¾da su ume¹ani jo¹ neke osobe za koje ne znamo. Opasnost od teroristièkog napada na Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje je veoma znaèajna“, rekao je Rid za Televiziju Bi-Bi-Si.

Samo nekoliko sati po¹to su uhvatili pomenutu stra¹nu poruku, inspektori Skotland jarda uhapsili su 24 osobe u Istoènom Londonu, Birmingemu i Haj Vajkamu. Pakistanski policajci, koji su uhvatili Raufa u Karaèiju u sredu posle dojave iz Britanije, poznavali su ga pod drugim imenom: Majtur Rehman. Rehman va¾i za ozlogla¹enog visokog zvaniènika Al Kaide, koji je bio upleten u veæinu skorijih teroristièkih napada u Pakistanu, ukljuèujuæi atentat na predsednika Mu¹arafa, ovog leta.

Oni koji su poznavali Raifa dok je ¾iveo u Birmingemu ka¾u da je napustio Britaniju nakon ¹to mu je ujak Muhamed Sajed (54) ubijen u porodiènoj svaði u aprilu 2002. Detektivi su jo¹ tada sumnjali u Raufa.

Rauf ima tri brata - Tajiba (22), Marufa (19) i Hamzu (17) - kao i 23-godi¹nju sestru Samiju. Braæa su zaposlena u porodiènoj pekari koju vodi otac Abdul (52).

Blizak prijatelj porodice, Muhamed Arif (50), ka¾e da su sva braæa bila veoma religiozna i da niko nije oèekivao da su ume¹ana u tako ne¹to: „Molili su se pet puta dnevno i odlazili su u d¾amiju svakog jutra u pet sati.“ On takoðe dodaje: „®ivot su posvetili islamu, ali su bili potpuno miroljubivi.“ Upuæeni tvrde da je policija uhapsila i Raufovog brata Tajiba u Britaniji. Roðak braæe Rauf je za „Birmingem post“ izjavio: „Tajib je divan momak, veoma uètiv i miran. Delimièno je gluv posle prele¾ane bolesti u detinjstvu. ©okirani smo ¹to je ume¹an u tako stravièan dogaðaj.“ Utvrðeno je da su zaverenici planirali da se na britanskim aerodromima ukrcaju u devet aviona za SAD, i to s teènim eksplozivom sakrivenim u konzerve piæa i mineralne vode. U vazduhu bi sklopili svoje bombe i aktivirali ih iznad osam amerièkih gradova. Avioni bi eksplodirali u talasima od po tri i èetiri odjednom; tom prilikom poginulo bi najmanje 3.000 putnika i ko zna koliko ¾rtava na zemlji. Za petak je bila je planirana „generalna proba“ na jednom letu „Junajted ervejza“. A zatim, ako bi se ispostavilo da se sve odvija po planu, stvarni napad bio bi izveden ili u sredu ili na petu godi¹njicu teroristièkog napada 11. septembra.

CDC/JS

„Jat“ leti, „Briti¹ ervejz“ prizemljio avione
Svi „Jatovi“ avioni i dalje lete na relaciji London - Beograd, ali sa odreðenim ka¹njenjem.

Kako je za „Blic“ objasnio Sa¹a Vlajisavljeviæ, direktor zemlji¹nih poslova „Jata“, obustava letova je trajala samo jedan dan.

- Veæ u petak smo poèeli ponovo da letimo. I mi i „Briti¹ ervejz“, ali su onda oni otkazali sve letove. Tako da sada imamo problem sa njihovim putnicima, jer nema mesta za sve. Do zaka¹njenja dolazi zbog novih pravila prema kojima je zabranjeno uno¹enje ruènog prtljaga. I tu se najvi¹e javlja problem sa putnicima kojima je Beograd tranzit i koji ne znaju za nova pravila. Do sada smo imali ka¹njenje najdu¾e tri èasa - ka¾e za „Blic“ Vlajisavljeviæ.

On nije znao da nam ka¾e za¹to su obustavljeni svi letovi „Briti¹ ervejza“.

A. Æ.

©ta su planirali teroristi
U Velikoj Britaniji na svim aerodromima jo¹ uvek su na snazi pojaèane mere bezbednosti, dok policija ispituje izvestan broj osumnjièenih lica. ©ta su zaverenici zapravo nameravali da urade?

Eksplozivni napici
Vlasti pretpostavljaju da je glavni cilj bio da se izazove eksplozija u britanskim i amerièkim avionima na letu iz Britanije u SAD. Pri tom bi teroristi koristili veoma jak teèni eksploziv, koji bi uneli u avion u ruènom prtljagu, verovatno u konzervi soka ili plastiènoj fla¹ici kola napitka. Detonatori bi bili sakriveni u elektronskoj opremi, recimo mobilnom telefonu ili MP3 plejeru. Organizatori su se nadali da æe avioni pasti u more jer bi na taj naèin bili izgubljeni svi dokazi kako je napad izveden.

Ne zna se taèno kada je trebalo da se dogode napadi, iako policija veruje da je to bilo samo pitanje dana. ©ef za unutra¹nju bezbednost SAD Majkl Èertof ka¾e da se zavera nalazila u svojoj „zavr¹noj fazi“ i da je tipièna za naèin delovanja Al Kaide.

I policija zbunjena
Za¹to su osumnjièeni pohap¹eni ba¹ u ovom trenutku? Tajne slu¾be i policija su odluèile da reaguju nakon ¹to su do¹le do novih obave¹tajnih podataka u proteklih pet dana. Ne zna se taèno o kakvim je informacijama reè, ali su zvaniènici shvatili da postoji mnogo toga ¹to im nije poznato, pa su re¹ili da hitno reaguju. Policija trenutno ispituje 22 osobe nakon racije u vi¹e delova Britanije koja je usledila posle opse¾ne operacije praæenja osumnjièenih. Iz izvora bliskih policiji saznaje se da su svi oni britanski dr¾avljani, meðu kojima su neki odr¾avali veze sa Pakistanom.

Stepen opasnosti - kritièan
U meðuvremenu, MI5 je uveo najvi¹i stepen opasnosti u zemlji - „kritièan“, dok su na svim aerodromima na snazi rigorozne mere bezbednosti. Ne zna se precizno dokle æe te mere potrajati. U isto vreme, FBI prati „nove tragove“ u svojoj istrazi povezanoj s teroristièkom zaverom u Britaniji. Amerièki agenti se, meðutim, pla¹e da britanske kolege nisu pohapsile sve osumnjièene i da bi oni koji su ostali na slobodi mogli biti veoma opasni.

CDC/JS
Blic