"Statut za razvoj a ne separatizam"

Started by KaBoom, 10-09-2008, 04:37:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

KaBoom

E jbga, ja nai¹ao na ovo na sajtu RTV Vojvodine... Nisam èitao na B92. Pa obri¹i onda ako o'¹... ;)

Bred

[off]ma jok, nego sam video da si naveo vesti.rs kao izvor a znamo sta je to tako da je pozeljno linkovati original, no nema veze[/off]  :wink:

KaBoom

Skup¹tina Vojvodine usvojila statut Pokrajine

Poslanici Skup¹tine Vojvodine usvojili su u utorak pred ponoæ Predlog statuta te pokrajine. Za Predlog statuta glasalo je 89 poslanika vladajuæe koalicije, protiv je glasao 21, dok uzdr¾anih nije bilo. U sali nije bilo prisutno 10 poslanika.

Po¹to je vojvoðanski parlament usvojio najvi¹i akt pokrajine, on æe biti upuæen Skup¹tini Srbije na potvrðivanje.

Skup¹tina je donela zakljuèak da zvanièni predstavnik Skup¹tine Vojvodine koji æe u Skup¹tini Srbiji Predlog statuta obrazlo¾iti vojvoðanski sekretar za upravu i propise Tama¹ Korhec i ¹ef poslanièke grupe "Za evropsku Srbiju" Dragoslav Petroviæ.

Poslanici Skup¹tine Vojvodine nisu prihvatili nijedan od 68 amandmana koji je na Predlog statuta Vojvodine podnela poslanièka grupa Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija.

Predsednik poslanièke grupe DSS - NS Borko Iliæ i Nenad Lemajiæ obrazlo¾ili su svaki amandman pojedinaèno tokom rasprave u kojoj nije uèestvovao nijedan poslanik drugih politièkih partija.

Koalicija DSS - NS najavila je da æe, ako njihovi amandmani ne budu usvojeni, podneti predstavku Ustavnom sudu Srbije da se izjasni o ustavnosti Statuta.

Vojvoðanski sekretar za upravu i propise Tama¹ Korhec rekao je da prigovor Ustavnom sudu mo¾e da se podnese tek po¹to Skup¹tina Vojvodine usvoji, a Skup¹tina Srbije potvrdi Statut.

Posle odbijanja amandamana poslanièke grupe DSS - NS, poslanici su pre¹li na raspravu o 34 amandmana poslanièke grupe Srpske radikalne stranke.

©ef poslanièke grupe SRS Milorad Mirèiæ rekao je da su amandmani podneti "kako bi se Statut vratio u okvire Ustava Srbije i korigovao èlanove tog akta u kojima vladajuæa koalicija sebi daje za pravo da potpisuje meðunarodne ugovore i otvara meðunarodna predstavni¹tva, sa dugoroènim posledicama stvaranja nove nacije Vojvoðana".

Skup¹tina je donela odluku da radi dok ne budu razmotreni svi amandmani na Predlog statuta Vojvodine, kojih je pristiglo vi¹e od stotinu.

Za i protiv Statuta

Bojan Pajtiæ, predsednik Izvr¹nog veæa Vojvodine, rekao je da se Statutom obezbeðuje dalji razvoj Vojvodine, zapo¹ljavanje, moguænost ulaganja, sticanja pokrajinske imovine, dalja decentralizacacija ali i koordinisani rad sa pokrajinskim i republièkim institucijama.

Predstavnici vladajuæih stranaka u skup¹tini Vojvodine najavili su da æe podr¾ati nacrt Statuta pokrajine, dok su predstavnici opozicije naveli da on ima mnogo manjkavosti i da ga neæe podr¾ati.

©ef poslanièke grupe Za evropsku Vojvodinu u pokrajinskom parlamentu Dragoslav Petroviæ rekao je da æe usvajanjem novog Statuta Vojvodine biti stvorene velike moguænosti za dalji ekonomski razvoj pokrajine.

Predsednik Saveza Vojvoðanskih Maðara I¹tvan Pastor rekao je da je predlogom Statuta Vojvodine "maksimalno iskori¹æen ustavno - pravni okvir Srbije i njegove odredbe".

©ef poslanièke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaro¹ki najavio je da æe ta stranka glasati za novi Statut Vojvodine, jer je on, kako je naveo, uraðen na osnovu nacrta LSV iz novembra 2007. godine.

On je dodao i da su dva amandmana na predlog Statuta Vojvodine koji je uputila LSV prihvaæena, kao i da je stranka ostale amandmane povukla.

Potpredsednik Skup¹tine Vojvodine Branislav Mitroviæ iz G17 plus rekao je da sve dosada¹nje kritike na predlog Statuta Vojvodine ukazuju na to da oni koji ih upuæuju ne poznaju Ustav Srbije.

©ef poslanièke grupe Srpske radikalne stranke Milorad Mirèiæ je rekao da je "ovo trenutak kada se donosi jedan akt koji ima sve karakteristike buduæe federalizacije Srbije".

©ef poslanièke grupe Napred Srbijo Igor Miroviæ rekao je da ta stranka neæe glasati za predlog novog Statuta, jer on ima mnogo manjkavosti i u politièkom i u pravnom smislu.

Prema tumaèenjima pravnih struènjaka, Skup¹tina Srbije trebalo bi da, uz potvrðivanje statuta, usvoji i "leks specijalis" kojim æe brojni zakoni biti izmenjeni i usklaðeni sa Ustavom Srbije, kako bi statut mogao nesmetano da se primenjuje.

U Skup¹tini Vojvodine troèetvrtinsku veæinu imaju koalicija Za evropsku Vojvodinu, Maðarska koalicija, LSV, Socijalistièka partija Srbije i Liberalno-demokratska partija.

DSS organizovao akciju "Stop secesionizmu"

Pokrajinski odbor DSS-a na novosadskom Trgu slobode organizovao je protestnu akciju "Stop secesionizmu", povodom rasprave o novom Statutu Autonomne pokrajine Vojvodine.

Za vreme sednice pokrajinskog parlamenta, posveæene utvrðivanju najvi¹eg pravnog akta pokrajine, aktivisti DSS-a delili su prolaznicima letke s porukom da "Vojvodina nije dr¾ava u dr¾avi, veæ autonomna pokrajina u jedinstvenoj i nedeljivoj dr¾avi Srbiji". Akcije su organizovane i u Vrbasu i Panèevu.

Izvor: http://www.rts.rs//page/stories/sr/story/9/Srbija/22034/Skup¹tina+Vojvodine+usvojila+statut+Pokrajine.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DSS-NS .blah. Nemaju 10% u republici, a kamoli u Vo¹i. A dali 100 i ne¹to amadmana... Pa ko se njih jadne i¹ta pita? :D

Bred

Statut Vojvodine bez vlade, zakona i glavnog grada
Autor: Tamara Spaiæ | Blic

Statut Vojvodine biæe vraæen nazad u pokrajinsku skup¹tinu i promenjen u skladu s Ustavom Srbije i Nacrtom zakona o utvrðivanju nadle¾nosti Vojvodine, saznaje „Blic“ iz izvora u vladajuæoj koaliciji. Prema dogovoru postignutom na najvi¹em nivou, Vojvodina neæe imati vladu ni glavni grad, moraæe da se odrekne odrednice da je evropska regija, neæe donositi zakone niti sklapati meðudr¾avne ugovore, kako to predviða Statut.

„Blic“ je imao uvid u Nacrt zakona o nadle¾nostima Vojvodine, za koji se dugo tvrdilo da jo¹ nije uraðen sve dok pro¹le nedelje ministarka Verica Kalanoviæ, demantujuæi da je G17 plus glavna koènica za usvajanje nacrta, nije rekla da je on zavr¹en. Kako „Blic“ saznaje, nacrt je usagla¹en izmeðu republièkih i vojvoðanskih predstavnika vlasti i spreman za usvajanje u Vladi Srbije. Ministarka pravde Sne¾ana Maloviæ takoðe je za „Blic“ potvrdila da je tekst do koga smo do¹li gotovo usagla¹ena verzija oko koje nema su¹tinskih neslaganja meðu strankama u vladajuæoj koaliciji.

nastavak -> http://www.blic.rs/politika.php?id=98497

KaBoom

Uh, valjda æe osnovati sledeæu vladu SNS, SRS, DSS, NS, NP i ¹ta ja znam... Pa da se lepo ocepimo! :K2: DS tu jo¹ fino levitira, LSV i manjine se ne bune... Al kad doðu ovi sa ukidanjem svega ¾ivog u Vojvodini, vi¹e neæe biti nikakve dileme... Pa-pa... :>:

Totalno pogre¹na politika... Srbi æe se odvajati od Srba i Srbije. Ima li goreg? :dole:

Bred

Pa tesko cete se vi otcepiti kad vecinu tamo imaju radikali ...

:plez

KaBoom

64 poslanika od 120 dr¾i samo DS u pokrajinskoj skup¹tini... Plus stranke manjina, LSV, LDP... DSS mislim da nije ni pre¹ao cenzus... Gde imaju veæinu radikali? :K2:

65% stanovnika Vojvodine su Srbi. Da doðe do nekog glasanja, siguran sam da neæe svih 65% glasati isto... To veæ znam iz primera da se najzadrtiji radikali okreæu, zamisli kome - LSV-u!!! Bolje BG da malo okrene politiku, inaèe... A gde je tek podr¹ka dr¾ava èije su manjine tu - Maðarska, Rumunija, Bugarska, Slovaèka, Hrvatska... Sve u NATO i veæina u EU... No, no, BG, spustite lopticu. Ode krajina, ni sa RS se niste proslavili, Kosovo primaju u sve moguæe organizacije... Jo¹ nije BG nauèio? Zar jo¹ treba neka packa toj politici? Cccc...

Biæe to sve dobro! :wink: Dajte nam statut i idemo dalje - zajedno! :wink:

Bred

Dobicete ali nesto minorno.  :plez

Od ovakvog oblika statuta nema nista, rece i Cuperak. :K

Bas zbog toga sto smo prethodnih godina izgubili sve sto se moglo izgubiti, Vojvodinu cemo tesko dati.  :wink:

I Vojvodina nije Kosovo - tu nas ima 65%, bar kako ti kazes ...

:wink: :kul:


KaBoom

Tako ka¾e Wikipedia, za 65%... Ma zezam se ja malo, neæemo mi nigde, niko to ni ne govori. :wink: Al da bi moglo malo vi¹e ovla¹æenja da se dadne - moglo bi. Mislim da stranke koje su protiv svih moguæih ovla¹tenja za Vojvodinu dosta pale u oèima stanovnika pokrajine. Sad veæ i izbeglice, koji su bili najtvrði za desnièarske partije, polako se okreæu ovim drugim. Afirmisali su se lepo u dru¹tvo i postali ovda¹nji stanovnici, koji dele sudbinu starosedelaca, pa valjda to utièe... Pajtiæ je ovde prosto èudo napravio i ima ogromnu podr¹ku. ©teta ¹to se povlaèi iz politike, al dobro - njegov ¾ivot, njegova stvar. A i Èanku je skoèio rejting...

Èuperak! :>: Nisam u prvi mah skontao, ali fino si me nasmejao. :wink:

Bred

Potvrðen Statut Vojvodine
| Izvor: B92, Beta
Beograd -- Skup¹tina Srbije potvrdila je danas Statut Vojvodine sa 137 glasova poslanika vladajuæe koalicije i opozicione Liberalno demokratske partije.

Protiv je glasalo 24 poslanika. U trenutku glasanja u sali je bilo 163 poslanika. Statut æe stupiti na snagu nakon dono¹enja odluke o progla¹enju u Skup¹tini Vojvodine i objavljivanja u "Slu¾benom listu AP Vojvodine", a odluku o spovoðenju Statuta treba da donese Skup¹tina Vojvodine dvotreæinskom veæinom glasova od ukupnog broja poslanika.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=11&dd=30&nav_category=11&nav_id=395492