C vitamin smanjuje rizik od dijabetesa

Started by Bred, 08-08-2008, 17:29:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Tanjug |

Obilje C vitamina u ishrani mo¾e da umanji rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2, pokazuje jedno novo britansko istra¾ivanje, obavljeno na Institutu za metabolizam pri bolnici Adenbruk u Kembrid¾u.

U studiji sprovedenoj na sredoveènim i starijim mu¹karcima i ¾enama pokazalo se da su oni sa najvi¹im nivoom C vitamina u krvi pod znatno manjim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2 tokom dvanaestogodi¹njeg perioda u odnosu na ispitanike kod kojih je nivo C vitamnia u organizmu bio najni¾i, izve¹tava Rojters.
Kembrid¾ski tim na, èelu sa dr. Nitom Foruhi, je istra¾ivanje obavio na 21.831 zdravoj osobi oba pola, starosti od 40 do 75 godina. Ispitanici su na poèetku studije dali detaljne podatke o svom zdravlju i naèinu ¾ivota, a uzeta im je i krv da bi se ustanovio nivo C vitamina u njoj.
Tokom trajanja studije od dijabetesa tipa 2 razbolela su se 423 mu¹karca i 312 ¾ena, ili ukupno oko 3,2 odsto ispitanika. Ispostavilo se da je verovatnoæa obolevanja od ove bolesti za 62 odsto manja kod mu¹karaca i ¾ena u èijoj je krvi konstatovano najvi¹e C vitamina u odnosu na one kod kojih je registrovano najmanje tog vitamina.
Rezultat nije bio bitno drugaèiji ni kada su u obzir uzeti i drugi faktori koji bi mogli da budu od uticaja na obolevanje od dijabetesa, kao ¹to su starije godine, pol, istorija ¹eæerne bolesti u porodici, konzumiranje alkohola ili pu¹enje, fizièka aktivnost i telesna masa. S obzirom da su voæe i povræe glavni izvor C vitamina, britanski struènjaci preporuèuju njihovo ¹to èe¹æe konzumiranje radi prevencije ¹eæerne bolesti.

blic