Kako promeniti ime

Started by Bred, 13-08-2008, 17:47:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Promena liènog imena ili prezimena u Srbiji ko¹ta oko 1.200 dinara. Na ovaj korak u Beogradu godi¹nje se odluèi oko 3.000 graðana.

Kao najèe¹æe razloge navode razvod braka, estradni rad, prelazak iz jedne u drugu veru i zaposlenje u inostranstvu. Prema Porodiènom zakonu, da bi graðanin podneo zahtev za promenu imena ili prezimena, ne sme imati manje od 15 godina.



U Op¹tini Novi Beograd ka¾u da je od poèetka ove godine ime i prezime promenilo oko 170 osoba.

Tako je Brus Li postao Zoran, a Stanisava - Marina, dok na prezimena najèe¹æe dodaju nastavak - iæ.

De¹avalo se i da osoba ¾eli da promeni ime i prezime u neko strano kako bi lak¹e dobila vizu ili posao u inostranstvu.

Ipak, na taj korak se najèe¹æe odluèuju zbog razvoda braka ili promene vere, ka¾e Vesna Galoviæ-Markoviæ, ¹efica Odseka za op¹tu upravu Op¹tine Novi Beograd.

"Najèe¹æe se javlja da u zahtevu napi¹u da iz liènih razloga ¾ele da promene lièno ime, i onda mi ne ulazimo dalje u prièu", ka¾e ona.

"Ima slu¹ajeva da menjaju, na primer, prezime koje je karakteristièno za neka podneblja. Prezimena Zaklan ili Trtica. To je razlog ¹to im se ne dopada to prezime, pa menjaju u neko drugo", ka¾e ona.

Ukoliko se neko odluèi na taj korak, uz zahtev za promenu imena, op¹tini na kojoj je prijavljen mora da prilo¾i i uverenje o dr¾avljanstvu, izvod iz Knjige roðenih i uverenje iz suda da nije osuðivan ili pod istragom.

mirror-girl

Mislim,aj Zaklan,ali Trtica,uh,ne bi mi bilo uopste svejedno,uzas :)

Yasmin

ma bitno je da su ljudi veseli...