Utjecaj Google PageRanka na rejting

Started by Bred, 09-05-2006, 18:19:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Evo ako nekog zanima kako google funkcionise

Google PageRank ili Google PR je mjera popularnosti domene na globalnoj razini. Svaki link prema va¹oj domeni trebao bi dati va¹oj domeni odreðeni PR, vi¹e linkova koje daju PR, veæi va¹ PR.

Kratko obja¹njenje mo¾ete naæi na stranicama Googlea:

PageRank relies on the uniquely democratic nature of the web by using its vast link structure as an indicator of an individual page's value. In essence, Google interprets a link from page A to page B as a vote, by page A, for page B. But, Google looks at more than the sheer volume of votes, or links a page receives; it also analyzes the page that casts the vote. Votes cast by pages that are themselves "important" weigh more heavily and help to make other pages important.

Izvor: Google Technology

A puno konkretnije informacije na slijedeæem linku:

The Google search engine has two important features that help it produce high precision results. First, it makes use of the link structure of the Web to calculate a quality ranking for each web page. This ranking is called PageRank...

Izvor: The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine

Live, Google directory i toolbar PR
Postoji samo jedan PR za svaku stranicu ili domenu ako gledano na taj naèin. Razlika koja èesto zna zbunjivat je razlièiti PR na Google Toolbaru ili u directory.google.com, razlika je samo vremenska, ¹to znaèi da se taj vidljivi PR u njihovom direktoriju i na toolbaru osvje¾ava otprilike 3 ili 4 puta godi¹nje ¹to znaèi da kasni za stvarnim ili Live PR. Live PR se osvje¾ava svakodnevno tj. ne morate èekat vidljivi PR update toolbara ili njihovog direktorija da bi va¹ PR poveæao.

Utjecaj PR na rejting
©to se dogodi sa rejtingom na va¹e kljuène rijeèi nakon vidljivog PR updatea? Vrlo malo ili gotovo ni¹ta, va¹ rejting ostaje isti iz razloga ¹to Google PR ima vrlo mali ili gotovo nikakav utjecaj na rezultate pretra¾ivanja kao mjera. Iako PR ovisi o linkovima prema va¹oj domeni, to su potpuno razlièiti faktori i tu je puno vi¹e faktora ukljuèeno koji odluèuju pri rezultatima pretra¾ivanja. Mo¾ete imati visok PR i bit nigdje na va¹e kljuène rijeèi, mo¾ete imati ni¾i PR od konkurencije i bit u vrhu za svoje kljuène rijeèi. Sama mjera, Google PR, je najobièniji broj, koji ne mo¾e izmjeriti niti jedan drugi kvalitetan podatak, npr. relevantnost odreðene domene prema specifiènom pretra¾ivanju, temu neke domene, jaèinu linka itd. Za dobivanje tih podataka tra¾ilice su uvele puno drugih faktora.

Posljednje informacije o va¾nosti PR na rezultate pretra¾ivanja dobivene su na zadnjoj SES New York konferenciji gdje je dano do znanja da PR nije toliko bitan za rezultate pretra¾ivanja direktno u veæini sluèajeva, ali da nije niti potpuno neva¾an, veæ da njegova va¾nost mo¾e doæi do izra¾aja pri odreðenim pretra¾ivanjima kada algoritam nije u moguænosti odrediti koja je domena relevatnija za odreðeno pretra¾ivanje, pa ovdje do izra¾aja dolazi va¾nost PR, domena sa veæim PR ima prednost.

©to je Google Sandbox?
Google Sandbox je ime Googleovog filtra koji onemoguæava kvalitetan rejting svim novim domenama, navodno mu je cilj bio sprijeèavanje spamiranja tra¾ilice, u èemu je djelomice i uspio. Iako se mo¾e naæi jo¹ dan danas prepirki da li taj filter postoji ili se radi o slaboj optimizaciji, rijeè je od vrlo realnom i stvarnom filtru, neslu¾beno potvrðenom od strane Googlea nekoliko puta.

©to se konkretno dogaða?
Registrirate li novu domenu, postavite li stranice na nju, optimizirate ju ili ne na neke kljuène rijeèi gotovo u 99% sluèajeva ne biste se na¹li niti na vlastito unikatno ime domene u top 10 nakon ¹to upadnete u Sandbox.

Samim time ¹to prijavite stranicu na Google i indeksiranjem ne znaèi da ste odmah upali u filter, u veæini æe sluèajeva proæi 2, 3 tjedna, mjesec ili dva da æete se uspjeti naæi na odreðene kljuène rijeèi i zatim æete jednostavno preko noæi nestati doslovno sa tra¾ilica i va¹a posjeta sa Googlea æe nestati gotovo u potpunosti, ¹to ne znaèi da ste banirani, da ste uèinili ne¹to lo¹e veæ samo da imate novu domenu koja æe odreðeni vremenski period provesti u filtru. Znaèi potrebno je napraviti ne¹to kako biste upali u Sandbox, ali buduæi da je taj filter toliko osjetljiv jednostavno je nemoguæe odrediti ¹to toèno utjeèe na njega, pretpostavka je i onpage optimizacija i gradnja linkova, drugim rijeèima sve i gotovo je nemoguæe da i¹ta napravite, a da ne zavr¹ite u njemu.

Kako provjeriti da li je Sandbox?
Provjera je sama po sebi vrlo jednostavna. Evo konkretnog primjera za seo.hr koji se poku¹ava dovesti u top 10 za malo jaèe kljuène rijeèi web dizajn i izrada web stranica, za malo slabije kljuène rijeèi optimizacija, optimizacija web stranica te recimo za generiènu kljuènu rijeè seo hr. Kako provjeriti? Prvo morate biti sigurni da sa brojem i kvalitetom linkova zaslu¾ujete recimo top 20, u protivnom se radi o slaboj optimizaciji, ne Sandboxu. To se uglavnom mo¾e provjeriti sa allinanchor operatorom u Googleu:

Allinanchor:web dizajn
Allinanchor:izrada web stranica
Allinanchor:optimizacija
Allinanchor:optimizacija web stranica
Allinanchor:seo hr
Nakon toga provjerite istu stvar za allintitle operator koji pokazuje relativno kvalitetnu brojku koliko ljudi se stvarno trudi uopæe doæi za te kljuène rijeèi u top 20:

Allintitle:web dizajn
Allintitle:izrada web stranica
Allintitle:optimizacija
Allintitle:optimizacija web stranica
Allintitle:seo hr
Nakon toga provjerite svoj rejting na Msnu, Yahoou za te kljuène rijeèi. Time ste napravili kratku analizu rejtinga na tra¾ilicama. Ukoliko recimo oèekujete odreðeni rejting, recimo da budete u top 50 za izrada web stranica, a u ovim provjerama se niste na¹li u tih top 50 ili ni¾e rijeè je o lo¹oj optimizaciji, ali ukoliko se naðete u svim tim provjerama u top 50, a normalnim pretra¾ivanjem za sve te kljuène rijeèi ste iza top 100 ili vas uopæe nema rijeè je o Sandboxu. Kao dodatnu provjeru mo¾ete uzeti jo¹ kljuènih rijeèi i provjeravati na naèin:

Allinanchor:kljuèna rijeè
Allintitle:kljuèna rijeè
Rejting na Msnu:kljuèna rijeè
Rejting na Yahoou:kljuèna rijeè
Sandbox filter je filter koji zahvaæa domenu u cjelosti ne stranicu pojedinaèno, ukoliko vam se dogodi da vas nema nigdje za 5 kljuènih rijeèi, ali recimo na ime svoje domene ste prvi ili na srednju kljuènu rijeè se mo¾ete naæi radi se o slaboj optimizaciji. Sandbox je filter koji doslovno sre¾e rejting cijele domene tj. rejting na sve kljuène rijeèi.

Osim gore navedenih provjera jedan od kvalitetnijih faktora kojom vrlo jednostavno mo¾ete prepoznati sandbox je va¹a statistika, recimo da imate 10, 20, 50 posjeta sa Google dnevno, onog trenutka kad upadnete u filter imat æete 1,2 ili 5 posjeta na mjesec, ukoliko uopæe i to dobijete, posjeta drastièno opada preko noæi.

Koliko to traje?
Prosjek je obièno 6 do ekstremnih 18 mjeseci, rijetko je itko prijavio ne¹to du¾e ili kraæe. Iskustvo je pokazalo da domena du¾e nalazi u sandboxu ¹to je kljuèna rijeè popularnija.

Da li se mo¾e izbjeæi Sandbox?
Iako se tu i tamo naðe netko tko tvrdi da je izbjegao sandbox sa novom domenom to je stvarno vrlo te¹ko i gotovo nemoguæe. No u svakom pravilu se naðe iznimka.

I ¹to da sad radim?
Doslovno ¹to biste radili da da niste u Sandboxu, radite na svojim stranicama, gradite linkove, radite na rejtingu za Msn i Yahoo i ostale tra¾ilice i onog trenutka kad izaðete iz sandboxa, ukoliko to zaslu¾ujete linkovima, pojavit æete se u vrhu preko noæi na isti naèin na koji ste i upali.

HR domene
Moje osobno mi¹ljenje je da hr domene ne upadaju u sandbox, dokaz da li sam u pravu ili ne pokazat æe seo.hr, iako pratim veæ du¾e vrijeme odreðeni broj novih .hr domena od kojih niti jedna nije imala problema sa sandboxom, mo¾e se sa vremenom dogoditi sva¹ta.

Savjet
Èesto vidim i razgovaram sa ljudima o optimizaciji i upravo na temu Sandboxa se svi zainteresiraju, svi bi htjeli vi¹e informacija, teorija kako izbjeæi, izaæi itd. Moj savjet vam je da svoju energiju usredotoèite kako da vam stranice budu ¹to popularnije i ¹to korisnije za posjetitelje, sandbox zaboravite, upali ste i jednom æete izaæi. Prouèavanjem Sandboxa æete samo izgubiti vrijeme, a i novac mo¾da, takoðer nisu tra¾ilice jedini izvor posjeæenosti.

Novi Googleov alat za kljuène rijeèi
We hope that you're finding the recently added search performance data useful, because we've added even more! You can now review global traffic trends (all languages, all countries) along with search volume for all your potential keywords (same languages and countries).

Direktni link na alat: Google Adwords keyword research tool

Prije nego ukucate kljuènu rijeè, provjerite koja vam je zemlja odabrana jer æete dobit razlièite rezultate. Kljuène rijeèi se predla¾u prema relevantnosti, dok za poredak prema tra¾enosti morate odabrati Keyword popularity iz padajuæeg izbornika, Search Volume daje grafièki prikaz koja je kljuèna najtra¾enija.

Za razliku od ostalih alata za odabir i analizu kljuènih rijeèi Google je nadodao moguænost pregleda tra¾enosti kljuène rijeèi kroz svih 12 mjeseci u obliku grafa (Show columns: Global search volume trends) i mjesec u kojemu su izabrane kljuène rijeèi najtra¾enije.