Main Menu

Disleksija

Started by Bred, 27-06-2006, 11:47:13

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Disleksija (31.1) je poremeæaj èitanja. Ovaj poremeæaj karakteri¹u, prema Vladisavljeviæ S., sledeæi elementi: nepoznavanje slova, te¹koæe u asociranju dva slova, preskakanje slova i manjih reèi, te¹koæe u èitanju vi¹eslo¾nih reèi, zamena vokala vokalima, zamena konsonanata, inverzijom slova, poremeæenim tempom èitanja, poremeæenim dr¾anjem reda kod èitanja, nerazumevanju sadr¾aja i poremeæenim logièkim èitanjem.

    Disleksija je najèe¹æe posledica afazije, pa je u skladu s tim Benson i dao lokalistièku podelu disleksija na parieto-temporalnu, okcipitalnu, i frontalnu. Kod parieto-temporalne disleksije imamo kombinovan poremeæaj èitanja i pisanja za razliku od okcipitalne disleksije gde se javlja samo poremeæaj èitanja, te je zbog toga i nazivamo "èista disleksija". Frontalna disleksija je najbla¾i oblik disleksije u kojem pojedini pacijenti mogu da proèitaju poneku reè i shvate njeno znaèenje.

    Ako nije posledica afazije, disleksija se obièno javlja ranije u detinjstvu, odnosno pri samom poèetku obuèavanja u pisanju. Kada se disleksija javi u kasnijem ¾ivotnom dobu obièno je bla¾e prirode i podlo¾nija korekciji.

http://www.defektologija.net/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=61&limit=1&limitstart=2