Za¹to se neki nikad ne oseæaju krivim

Started by Bred, 08-10-2006, 00:25:35

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ima osoba koje nemaju moralni kompas i gotovo da ih je ba¹ briga za oseæanja drugih - ipak dru¹tvo ih progla¹ava socijalno neprihvatljivima, a ima ih svega jedan odsto u ukupnoj populaciji. Ipak, treba pogledati i ko su ta èudna biæa. Da budemo jasni, to su sve mu¹karci.

Profesor psihologije na univerzitetu "Sufolk" u Bostonu D¾ejn Bajbi nagla¹ava da jaza izmeðu oseæanja krivice kod deèaka i devojèica nema dok oni rastu. Deèaci, dok ne porastu, imaju slièna oseæanja kao i devojèice.

- ®ene mnogo vi¹e ula¾u sebe i razmi¹ljaju o svojim postupcima - ka¾e Bajbi.
- Mu¹karci se ponekad oseæaju krivim, ali se kraæe na tome zadr¾avaju - nagla¹ava psiholog D¾un Tangni, doktor psihologije. Oni se pre odluèuju na akciju. Tako da, ako se mu¾ oseti krivim jer je zaboravio da ka¾e ¾eni da æe se vratiti kasno kuæi, on joj kupuje cveæe i misli da je time sve sreðeno.

Bajbi je tokom svog rada primetila da mu¹karci isto tako pre oseæaju krivicu ukoliko je ona vezana za ne¹to konkretno u pona¹anju (da zaboravi da telefonira ¾eni), dok se ¾ene radije okreæu ka apstraktnim pitanjima u vezi koja su te¾a da se razre¹e (to je, na primer, da ne ispunjavaju oèekivanja drugih)..

M. B
glas javnosti

Smrda

mozda zato sto zene imaju u biti potrebu da budu prihvacene,pa im je moralni kompas nastelovan za apstraktnu galaksiju.......a i razlika u razmimoilazenju znacenja osecaja krivice kod jednih i kod drugih je mozda zbog duplih standarda,razlicitog pristupa gajenju decaka ili devojcica....
svejedno,mislim da se taj moralni kod usadjuje u porodici i da se izgradjuje kroz primere....
mada ja mislim ljudi bez ljubavi

Vampire 666

svaki dan na ovom forumu saznajem sve vise informacija o sebi....samo jedan procenat...

Smrda