Beograðani piju vodu punu amonijaka

Started by Bred, 02-09-2006, 02:00:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Pronaðena kolièina amonijaka èetiri puta veæa od dozvoljene
Voda koju piju Beograðani nije hemijski ispravna, pokazali su rezultati iz laboratorije Gradskog zavoda za za¹titu zdravlja. U uzorku vode, uzetom u Vlajkoviæevoj ulici, pronaðeno je èetiri puta vi¹e amonijaka nego ¹to je dozvoljeno.

Naime, ekipa Glasa javnosti dala je anonimno na ispitivanje vodu koju svakoga dana koriste stanovnici centra glavnog grada. Voda je mikrobiolo¹ki ispravna, ali rezultati hemijske analize pokazuju da, umesto dozvoljenih 0.1 miligrama amonijaka po litru, u uzorku ima 0.4 miligrama. Prisustvo amonijaka u pijaæoj vodi je samo po sebi lo¹e, a ukoliko je vrednost poveæana i u kombinaciji sa drugim hemijskim jedinjenjima iz vode, predstavlja pravu "tempirnu bombu". Lekari ka¾u da jedna èa¹a ovakve vode neæe mnogo ugroziti zdravlje, ali ako se neprestano pije ovako hemijski neispravna voda, mo¾e i te kako da utièe na op¹te stanje u organizmu.

- Prisustvo amonijka bilo u hrani ili vodi koja se koristi u ishrani izuzetno je opasno. Mo¾e da izazove muènine ali i da ostavi trajne posledice na jetru i bubrege. Èesto se dogodi da se brojni simptomi pripisuju preteranom konzumiranju gaziranih napitaka ili mesa, a u stvari krivac mo¾e upravo da bude neispravna voda - ka¾e doktorka Biljana Marjanoviæ, direktorka Doma zdravlja "Dr Simo Milo¹eviæ" na Èukarici.

Ostali parametri po kojima se proverava hemijska ispravnost vode su u granicama dozvoljenih vrednosti. pD¾ - a vrednost pijaæe vode je 7.6, dok je dozvoljena od 6.8 do 8.5. Takoðe, prisustvo hlorida, nitrita, nitrata i gvo¾ða ne ¹kodi ljudskom organizmu, dok je pronaðena kolièina mangana na samoj granici dozvoljenih vrednosti.

U Javnom komunalnom preduzeæu Beogradski vodovod i kanalizacija ka¾u da su iznenaðeni rezultatima analize vode kojom se, iz njihove mre¾e, snabdevaju graðani prestonice. Rekli su nam da oni dnevno proveravaju 300 jedinica vode i da do sada nisu prona¹li nikakve nepravilnosti. Oni su, takoðe, obeæali da æe se voda naknadno analizirati.

S druge strane, graðani prigradskih naselja u Beogradu mogu da odahnu. Voda koju oni koriste ispravna je i hemijski i bakteriolo¹ki, potvrdili su rezultati analize na Vojno medicinskoj akademiji. Uzorak koji smo uzeli sa èesme na Kanarevom brdu, iz Borske ulice, pokazuje da sva hemijska jedinjenja odgovaraju svim graniènim vrednostima. Kolièina amonijaka u ovoj vodi, koji je takoðe iz gradskog vodovoda, jeste 0.05 miligrama po litru, ¹to je daleko manje od dozvoljene vrednosti od 0.1, odnosno skoro osam puta manje nego u vodi koja se koristi u centralnim gradskim op¹tinama. Jedino ¹to je isto u oba uzorka jeste pD¾ - a vrednost vode, koje iznosi 7. 6.

Ovakve rezultate smo dobili kao obièni graðani, bez predstavljanja kao novinari. Da bi voda zvanièno bila progla¹ena neispravnom, neophodno je da tehnièar vodovoda doðe i na licu mesta, na specifièan naèin uzme uzorak. Voda koju smo mi odneli na analizu stavljena je u potpuno sterilnu posudu koju smo dobili u Zavodu za za¹titu zdravlja.

Ostaje vam da odluèite da li da svaki put kada uzmete vodu sa èesme pozovete tehnièara ili da preuzmete rizik i vodu date svom detetu.

K. J. - A. L. 


Glas javnosti