Nova istra¾ivanja: crni i beli luk spreèavaju tumor

Started by Bred, 06-12-2006, 12:12:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Osobe koje u hranu dodaju mnogo crnog i belog luka imaju manje izglede da obole od nekoliko oblika raka, rezultati su najnovije nauène studije.

Analizom osam studija italijanskih i ¹vajcarskih nauènika, otkriveno je da su starije osobe koje konzumiraju mnogo crnog i belog luka imale najmanji rizik od dobijanja mnogih oblika kancera, ukljuèujuæi i rak debelog creva, jajnika i grla.

Kad je reè o raku debelog creva, tim nauènika je otkrio da su mu¹karci i ¾ene koji su sedam i vi¹e puta sedmièno jeli crni luk imali upola manje ¹anse da dobiju tu vrstu kancera od onih koji su zanemarivali to povræe. Slièni nalazi ustanovljeni su i kod ljubitelja belog luka koji su imali za èetvrtinu manje izgleda da dobiju kancer od onih koji u ishrani nisu koristili beli luk. Crni i beli luk se, takoðe, povezuju s manjim rizikom od razvoja raka usne duplje, grla, bubrega i jajnika.

S obzirom na poznata biolo¹ka dejstva pojedinih sastojaka crnog i belog luka, ne bi bilo lo¹e da zaèinite va¹u hranu tim povræem, najbolje me¹anjem s obilnom kolièinom drugog povræa, savetuju doktori koji su radili istra¾ivanje. Jo¹, meðutim, nije sigurno utvrðeno da crni i beli luk imaju direktan uticaj na pojavu raka. Izvesno je da obe vrste luka nisu ¹tetne.

Sa druge strane, nalazi objavljeni u amerièkom „Èasopisu za klinièku ishranu“, u skladu su s nekim ranijim istra¾ivanjima koja su uglavnom obavljana u Kini. „Meðutim, tamo su navike u ishrani bitno razlièite i uno¹enje, pre svega, belog luka daleko je veæe nego na zapadu“, izjavila je Rojtersu doktor Karlota Galeone koja je bila vodeæi autor nove studije. Najnovija istra¾ivanja su pokazala da su se znanja o antikancerogenim svojstvima luka pro¹irila i na zapadnu populaciju, ¹to ukazaju istra¾ivaèi na Institutu za farmakolo¹ka istra¾ivanja „Mario Negri“ u Milanu. Sada¹nji nalazi zasnovani su na rezultatima osam studija sprovedenih u Italiji i ©vajcarskoj. Uporeðivane su zdrave starije odrasle osobe s pacijentima s nekim oblikom raka, pri èemu su od uèesnika tra¾ene detaljne informacije o njihovoj ishrani, fizièkoj aktivnosti i drugim ¾ivotnim navikama.

S.T./Tanjug


    Utvrðeno pozitivno dejstvo

    Beli luk je prirodni antibiotik koji spreèava komplikacije virusnih infekcija disajnih puteva. Dovoljan je jedan èe¹anj dnevno, sve ostalo je vi¹ak koji organizam, jednostavno, izbaci neiskori¹æen. Ima pozitivno dejstvo na srce i krvne sudove, kao i na povi¹en krvni pritisak.

    Crni luk takoðe mo¾e da pomogne kada je reè o kijavici jer sadr¾i sumporna jedinjenja, vitamine C i B, biljne hormone i kiseline, koji doprinose izbacivanju teènosti iz organizma i rastvaranju sluzi.

Dukica


Smrda

hehe...
a ja bas volem da jedem i crni i beli,kao jabuku...ali ne vole ljudi oko mene to.hehehe
elem...cula sam za ovo....i znam da se dosta koristi u homeopatiji...tako da...jedite sto vise...

Morpheus

E,divota,konacno medicinsko opravdanje za moju ljubav prema luku.Jeste da smrdi al' ako je zdravo treba se zrtvovati.

Dukica


stef


mullala


Coolgemini

Luk??Najlepse povrce,a i zacin...ne mogu zamisliti jelo bez luka...Uvek ga jedem,a ljudima oko mene narocito smeta...Tada nastupa:''Nek' crknu dusmani'' :> :>

Smrda

jao boze...nisam jedina...jupiii... :loptica
ustvari mi samo mislimo na preventivu... :> :>

Coolgemini

Da...nadam se ipak da je preventiva u pitanju.... :> :>

Adonis_Vernalis

Necu da lupetam previse, jerbo mi nije polozajem dato, ali sve ovo vec negde u Farmakognozijskim knjigama pise... Jesmo mi cuvari Vatre i Drevnoga Ucenja... ali, poznate su nam i tako moderne stvari..