Med je bolji lek od sirupa protiv ka¹lja

Started by Bred, 13-12-2007, 13:01:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/JS |

Istra¾ivaèi su upravo saop¹tili da se deèji ka¹alj ipak najbolje smiruje pomoæu starog dobrog recepta na¹ih baka: meda. Oni nagla¹avaju da taj proizvod prirode deluje umirujuæe i da je zdraviji od svakog èesto skupog sirupa iz apoteke.

U istra¾ivanju sprovedenom u Pensilvaniji ustanovljeno je da je ka¹ika meda pred spavanje mnogo delotvornija od komercijalnih sredstava protiv ka¹lja. U sluèaju infekcija disajnih organa, med drastièno smanjuje jaèinu i uèestalost ka¹lja, naroèito tokom noæi.
Dokazano je da mali¹ani mnogo bolje spavaju ako su pre odlaska u krevet popili toplo mleko s medom. Autori studije su uporedili med sa dekstrometorfanom (DM), aktivnim sastojkom mnogih sirupa za ka¹alj.
Na uzorku od 105 mali¹ana, uzrasta od dve do 18 godina, oni su zakljuèili da im se stanje nije bitno popravilo kada su pili sirup sa DM u poreðenju sa grupom koja nije ni¹ta uzimala.
Doborovoljci su bili podeljeni u tri grupe: pola sata pre odlaska u na spavanje jedna je uzimala med, druga sirup dekstrometorfana sa ukusom meda, a treæa ni¹ta. Roditelji su rangirali med znatno bolje nego DM ili nikakvu terapiju.
Nauènici istièu da je med „bezbedna alternativa“ DM, koji mo¾e da izazove sna¾na ne¾eljena dejstva kod dece, ukljuèujuæi grèenje mi¹iæa i spazam.
Med je delotvoran pre svega zbog toga ¹to pri dodiru smiruje sluzoko¾u i stimuli¹e luèenje pljuvaèku. Zakljuèak se nameæe sam po sebi: ne morate da trèite u apoteku, dovoljno je da zavirite u ¹pajz i lek vam je nadohvat ruke.

blic