Obele¾eno 70 godina od bombardovanja Gernike

Started by Korisnicko Ime, 26-04-2007, 20:42:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime



U ©paniji je danas obele¾ena 70. godi¹njica bombardovanja Gernike, baskijskog grada razorenog u napadu nemaèkih i italijanskih aviona za vreme graðanskog rata u ©paniji.
Nemaèka nacistièka i italijanska fa¹istièka vlada podr¾ale su generala Fransiska Franka za vreme sukoba.
- Taj dogaðaj je ogledalo nepravde dana¹njih bombardovanja, a zahvaljujuæi njemu mo¾emo da saoseæamo zbog 30 ratova koji i dalje besne na na¹oj planeti - rekao je Huan Hose Ibareèe, predsednik baskijske regionalne vlade, koji se danas sastao sa nekoliko od ukupno 200 pre¾ivelih u bombardovanju Gernike.
Napad na Gerniku 1937. godine ¹okirao je svet, a ¹panski slikar Pablo Pikaso posvetio je jednu svoju apstraktnu sliku tom dogaðaju. Slika je sada izlo¾ena u madridskom muzeju Kraljica Sofija i jedna je od najveæih turistièkih atrakcija ©panije.
Komemorativne ceremonije poèele su danas otvaranjem izlo¾be posveæene napadu na Gerniku, a venci su polo¾eni na gradskom groblju i prikazan je dokumentarni film o bombardovanju. Meðu prisutnima na ceremonijama bili su predstavnici bombardovanih gradova Hiro¹ime, Volgograda (biv¹i Staljingrad) i Var¹ave.
Napad na Gerniku poèeo je kada je jedan avion, oko 15.30, ispustio ¹est bombi na taj grad. Naredni avioni stigli su desetak minuta kasnije, a za to vreme mnogi stanovnici grada, kojih je bilo izmeðu 8.000 i 10.000, sakrili su se u skloni¹tima ili su pobegli.
Iako su procene broja ¾rtava u bombardovanju Gernike razlièiti, gradske vlasti navode da je u dokumentima crkve i groblja zabele¾eno najmanje 120 mrtvih.

Blic