Kola Hitne pomoæi sa taksimetrom!

Started by Roben, 23-06-2007, 11:09:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Kola Hitne pomoæi sa taksimetrom!

Slu¾ba hitne pomoæi Zdravstvenog centra u Gornjem Milanovcu jedina je slu¾ba hitne pomoæi u Srbiji koja naplaæuje usluge kori¹æenja kola - po kilometra¾i! U prevodu, svaki pacijent koji pored svog imena nema oznaku "hitno" mora da plati deo raèuna za gorivo, prenosi "Kurir".

Ovakvu odluku je doneo Upravni odbor ZC jo¹ 2001. godine i ona va¾i i danas. Odluku iz 2001. godine potvrdio je i UO ove zdravstvene ustanove 18. avgusta 2006. godine, kada je cenovnik korigovan, i to tako da su neke cene poveæane!

Ako prevezu bolesnika od Gornjeg Milanovca do Beograda, to æe ga ko¹tati 1.320 dinara, ali cenovnik je uradjen za intervencije, kako u gradu tako i do svakog sela. Praksa da bolesnici uèestvuju u nadoknadi za potro¹eno gorivo za kola Hitne pomoæi primenjuje se jedino u toj op¹tini, a zbog toga zaposleni u Slu¾bi hitne pomoæi veoma èesto su u neprijatnoj situaciji i imaju konfliktne situacije sa bolesnicima.

"Na ovo sam ukazivala rukovodstvu Zdravstvenog centra, ali na¾alost, odluka je i dalje na snazi. Ni najte¾i bolesnici, koji boluju od karcinoma, nisu izuzeti od plaæanja. Èesto se de¹ava da pacijenti jednostavno nemaju para da plate nadoknadu za benzin i u takvim sluèajevima uz izve¹taj dopi¹emo napomenu da pacijent nema novca" obja¹njava naèelnik Slu¾be hitne pomoæi dr Dragica Topaloviæ.

Za komentar o ovom izuzetku u medicinskoj praksi u Srbiji "Kurir" se obratio skoro imenovanom v.d. direktora ZC doktoru Miru Lazareviæu, ali pitanja su ostala bez odgovora. Medjutim, dr Lazareviæ je obeæao "da æe kao novi direktor videti o èemu je reè, te da æe prouèiti odluku i nakon toga dati svoje mi¹ljenje".

(MONDO)

Bred