Lo¹e i dobre strane kofeina

Started by josefina87, 26-06-2007, 18:54:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

josefina87



Lo¹e strane kofeina


Èajevi poput ruskog, crnog, indijskog i sl. (ovde se ne ubrajaju oni lekoviti, poput nane i kamilice) sadr¾e od 45 do 80 miligrama kofeina u standardnoj ¹olji, ¹to menja jednu od kafa tog dana. Cela familija kola piæa u samo jednoj èa¹i od 2 dl sadr¾i oko 50 miligrama, a 100 grama èokolade ima od 20 miligrama (mleène èokolade) do 65 miligrama kofeina (crne èokolade). Zato, dobro odmerite svoje èetiri kafe, mo¾da ste popili jo¹ neku, a to niste ni znali.

Za¹to bi neka kafa vi¹e bila toliki problem? Za poèetak, velika je ¹ansa da vi¹e od èetiri kafe neæe imati pozitivan uticaj na va¹e telo, ali je isto toliko velika ¹ansa da æe se nepo¾eljni propratni efekti pojaviti u manjoj ili veæoj meri. Problemi koje mo¾ete imati mogu se podeliti u dve grupe: one koje direktno oseæate i one koji su skriveni od va¹ih èula, ali, svejedno, prave probleme va¹em organizmu.

U prvom sluèaju, prekomerni unos kofeina mo¾e izazvati glavobolju, anksioznost (strah bez osnove) i panièna stanja. Kafa stimuli¹e luèenje ¾eludaène kiseline, ¹to u sluèajevima obimnijih obroka mo¾e da vam pomogne, ali na prazan stomak pravi probleme, najèe¹æe goru¹icu. Kod veæine ljudi, kofein podstièe pra¾njenje creva, a u te¾im sluèajevima dijareju. Mo¾e izazvati i gubljenje apetita, gubitak te¾ine, razdra¾ljivost i nesanicu.

Velika kolièina kofeina neopa¾eno mo¾e da nam uni¹ti ili izbaci znatnu kolièinu vitamina B kompleksa, kao i vitamina C. Ni mnogi minerali ne prolaze bolje, poput cinka i kalijuma. Ukoliko je jetra bez dovoljne kolièine uskladi¹tenog ¹eæera, vi¹ak kofeina mo¾e isprazniti jetru i nakon toga izazvati stanje hipoglikemije. Jedna grupa kardiologa kafu krivi i za srèana oboljenja izazvana visokim krvnim pritiskom. Ukoliko preterujete sa kofeinom, i reprodukcija va¹eg genetskog materijala mo¾e biti ote¾ana.

izvor http://zdravlje.krstarica.com/l/ishrana/lose-strane-kofeina/ (http://zdravlje.krstarica.com/l/ishrana/lose-strane-kofeina/)

ako ne popijem kafu ujutru celog dana sam kao luda..
navika :roll: a i mnogo puta mi je glavobolja prestala kada sam je popila..
ko æe znati..sve je na nervnoj bazi..definitivno lo¹a navika









malena

Meni kafa prija,ali ne pijem je preterano,jednu soljicu dnevno obavezno,dve najvise,ali i trac sa drugaricama bez kafe pa ne ide...  :K

josefina87



Dobre strane kofeina


Ukoliko imate problema sa koncentracijom, kofein æe vam sigurno pomoæi. Uostalom, koliko puta ste sa kafom na stolu pregurali ponoæ, uèeæi, crtajuæi ili radeæi neki drugi intelektualni posao. Pomoæ jeste jednokratna, ali je, kada je potrebna, vrlo efikasna. Znate li, zatim, neki preparat za mr¹avljenje koji ne sadr¾i kofein? Ima ih samo nekoliko na tr¾i¹tu, dok svi ostali sadr¾e kofein kao jednu od osnovnih aktivnih supstanci. Kao ¹to mobili¹e ¹eæer u organizmu, kofein isto èini i sa telesnim masnoæama, ¹to je dobra stvar. Poveæanje produkcije energije u organizmu svakako pogoduje i sportistima.

Energetski napici koji vam "daju krila" i slièni - dobar deo svoje efikasnosti duguju upravo kofeinu. On je u toj meri efikasan da je stavljen na listu doping sredstava, naravno, ukoliko se unese u velikim dozama. Osim kafe, kola napitaka i veæ pomenutih energetskih napitaka, kofein se mo¾e naæi i u tabletama, ali su doze najèe¹æe od 200 miligrama, ¹to mo¾e biti prilièno za jednu dozu, pa se ne preporuèuje eksperimentisanje.

Kada je fizièka aktivnost u pitanju, bilo da je to mali fudbal ili basket, d¾oging, vo¾nja bicikla, ili pak prete¾no anaerobni napor, poput dizanja tegova - dobra kafa mo¾e biti dobitna kombinacija neposredno pred aktivnost. Priliv energije uz kafu poveæava se iz svih izvora, nervni sistem radi bolje, ¹to predstavlja i dodatni motivacioni faktor, dajuæi treningu èesto potrebnu "o¹trinu" i dobar mentalni fokus. Èak i malo poveæanje sistolnog pritiska mo¾e da nam pomogne pri naporima. Potrebno je samo znati sopstvenu meru, jer u ovom sluèaju vi¹e ne znaèi i bolje. Ako osetite tremor (posebno u rukama) posle nekoliko serija i jaku goru¹icu, verovatno ste preterali sa unosom kofeina, posebno ako je bio na prazan stomak, kada je apsorpcija daleko br¾a. Pa¾nja se mora obratiti na jake izvore kofeina na koje èesto zaboravimo, a to su energetski i kola napici, koji u kombinaciji sa kafom potencijalno mogu da naprave neprijatnosti.

Ukoliko, dakle, unos kofeina dr¾imo pod kontrolom, imamo jakog saveznika kad god nam je potrebno, ali svako preterivanje vodi u probleme, èak i u neku vrstu apstinencijalne krize. Ukoliko nemate jasnu potrebu za kofeinom, a pozvani ste na dru¾enje ili neobavezan razgovor, naruèite voæni sok, toplu èokoladu ili bla¾i èaj. "U¹tedite" bar jednu kafu dnevno na ovaj naèin - mo¾da æe vam biti neophodna kasnije.


izvor http://zdravlje.krstarica.com/l/ishrana/dobre-strane-kofeina/ (http://zdravlje.krstarica.com/l/ishrana/dobre-strane-kofeina/)

MiKy

ali nema dobre trac partije bez soljice kafe...tako da lose strane uvek budu zanemarene  :igra: