U Subotici se gradi prva d¾amija u Vojvodini

Started by Roben, 20-09-2007, 13:20:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

U Subotici se gradi prva d¾amija u Vojvodini

Novosadski muftija i potpredsednik Me¹ihata Islamske zajednice u Srbiji Re¹ad Plojoviæ izjavio je da su pri kraju radovi na izgradnji d¾amije u Subotici, prvog islamskog verskog objekta na teritoriji Vojvodine. On je rekao Tanjugu da se zgradnja te d¾amije finansira sredstvima Me¹ihata Islamske zajednice u Srbiji, Rijaseta u Bosni i Hercegovini, Islamske banke iz Saudijske Arabije i prilozima vernika.

Molitveni deo d¾amije mogao bi da se zavr¹i u roku od mesec dana ali je ponestalo novca, pa su radovi ne¹to usporeni, kazao je Plojoviæ.

Muftija Plojoviæ je naveo da æe d¾amija, pored molitvenog dela, imati i abdeshanu (mesto za versko pranje), gasulhanu (prostor za opremanje umrlih), kao i delove namenjene ¾enama, verskoj pouci i biblioteku.

Novosadski muftija je kazao da je organizacija muslimana u tom delu Vojvodine, koja je u doba komunizma praktièno bila zamrla, o¾ivela 1999. godine kada je u Subotici registrovan d¾emat (verska skupina muslimana). Te godine islamska zajednica je zakupila privatni objekat u kome su organizovane verske slu¾be i upravo na tom mestu sada se gradi d¾amija.

Prema Plojoviæu, d¾amija u Subotici æe slu¾iti potrebama velikog broja vernika u Pokrajini, kao i muftijstava van Sand¾aka.

Na podruèju Srbije se trenutno, osim d¾amije u Subotici, gradi jo¹ pet islamskih verskih objekata u Novom Pazaru. Predsednik Me¹ihata Islamske zajednice u Srbiji je glavni muftija Muamer Zukorliæ.

(Tanjug)