Forcanova u sukobu interesa

Started by Bred, 24-10-2007, 13:08:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Milka Forcan u sukobu je interesa i ne mo¾e da bude predsednica Saveta za brendiranje Srbije, zakljuèio nadl¾eni odbor.

Republièki odbor za re¹avanje o sukobu interesa zakljuèio je da potpredsednica Delta holdinga ne mo¾e da obavlja funkciju predsednice Saveta za brendiranje Srbije jer su te dve funkcije u sukobu interesa. U obrazlo¾enju odluke navodi se da je polo¾aj potpredsednika u jednoj privatnoj kompaniji iskljuèuje istovremeno obavljenje funkcije predsednika ili èlana Saveta Vlade Srbije.

Odbor je ocenio da su poslovi kojima se Milka Forcan profesionalno, kao zaposleno lice, bavi u kompaniji Delta holding u direktnoj vezi s poslovima èlana Saveta i da bi izmeðu privatnog interesa i javne funkcije postojao potencijalni sukob interesa.

Odbor je zakljuèio da obavljanjem te dve funkcije dolazi do sukoba javnog i privatnog interesa.

Odbor je ispitivao da li je ona tom funkcijom postala slu¾benica Vlade, dok je ministar trgovine Predrag Bubalo, koji je predlo¾io, tvrdio da nema sukoba interesa jer ona neæe primati platu.

Iako zakljuèak Odbora nije obavezujuæi za Vladu, ministar Bubalo izjavio je prethodno da oni za koje se poka¾e da su u sukobu interesa neæe moæi da uèestvuju u radu Saveta za brendiranje.

Vlada Srbije je osnovala Savet kako bi "kreativnim idejama popravio sliku Srbije u svetu".

-----
Milka Forcan ostaje na èelu Saveta
Izvor: FoNet, Beta
Beograd -- Predrag Bubalo æe predlo¾iti izmene nadle¾nosti Saveta za promociju Srbije da se vi¹e ne bi govorilo o sukobu interesa.


Ministar trgovine i usluga rekao je na konferenciji za novinare da je predsednica Saveta i dalje potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan, sve dok ne bude neke promene, a da æe promenu nadle¾nosti samog saveta predlo¾iti sutra na sednici Vlade.

"Da li æe doæi do promene predsednika Saveta, to æemo videti", rekao je Bubalo i naveo da promene koje æe predlo¾iti nisu nikakva spektakularna stvar, ali æe re¹iti problem.

Podsetimo, Odbor za odluèivanje o sukobu interesa konstatovao je da je potpredsednica Delte u sukobu interesa ukoliko obavlja obe funkcije, ali je ministar tada taj stav odbacio kao apsurdan.

Vlada Srbije je 15. oktobra odr¾ala osnivaèku sednicu Saveta za promociju Srbije, na predlog Ministarstva trgovine i usluga, kao rezultat "prepoznavanja potrebe da poène organizovan i sistematski rad na promeni i unapreðenju imid¾a Srbije".

Dve nedelje posle toga, Republièki odbor za re¹avanje o sukobu interesa zauzeo je stav da Milka Forcan u sukobu interesa. Za samo dve nedelje iz ovog konsultativnog tela povukla su se tri marketin¹ka struènjaka.

LDP za anketni odbor o Delti

Poslanièki klub Liberalno-demokratske partije zatra¾io je od predsednika parlamenta Olivera Duliæa formiranje anketnog odbora koji bi se bavio ulogom u dru¹tvu kompanije "Delta" Miroslava Mi¹koviæa.

Na konferenciji za novinare u Skup¹tini Srbije, predsednik LDP-a Èedomir Jovanoviæ rekao je da taj anketni odbor treba da doðe do odgovora na pitanja ¹ta se de¹ava sa predmetima iz beogradske policije, u kojima se "utvrðuje kriminalna pro¹lost" kompanije "Delta".

On je optu¾io Mi¹koviæa da je "vladar Srbije u senci", a da su predsednik i premijer Srbije samo "izvoðaèi radova".

Predsednik Skup¹tine Srbije Oliver Duliæ na taj zahtev odgovorio je da oèekuje da æe sednica skup¹tinskog Odbora za trgovinu biti odr¾ana sutra, na koju bi trebalo da se pozovu "oni kojima je preæeno".

Duliæ je, povodom zahteva LDP-a, rekao novinarima u Skup¹tini Srbije da bi najpre o tome trebalo da raspravlja nadle¾ni skup¹tinski odbor.
"Ukoliko se ispostavi da Odbor za trgovinu nije u moguænosti da 'svojim kapacitetom' raspravlja o toj temi, nemam ni¹ta protiv da se formira anketni odbor. Naprotiv, za svaku sam otvorenu temu u ovom dru¹tvu, pogotovo kada su u pitanju diskriminacija nekih ljudi i pretnje", rekao je Duliæ.

Prema njegvoj oceni, Srbija ne sme da bude dru¹tvo u kome se nekom preti i u kome se neko pla¹i.

Duliæ se nada da æe sednici Odbora za trgovinu prisustvovati osobe koje su navele da im je preæeno i da æe otvoreno govoriti ko im je pretio, ko se usudio da preti njima i dr¾avnim telima.

On je dodao da bi o toj temi trebalo da raspravlja nadle¾ni odbor, a ne poslanici na sednici Skup¹tine dok traje rasprava o nekoj drugoj temi.

Veæina stranaka nema ni¹ta protiv da se formira Anketni odbor, ali danas nisu bili spremni da se izjasne da li æe i uèestvovati u njegovom radu.

A u DSS-u odbacuju tvrdnje da prete bilo kome, jer kako ka¾u za to nemaju mandat.

b92

---
strasno!  :wall: