Bezuslovan upis godina - Stav Parlamenta

Started by hulio_salinas, 08-10-2007, 18:11:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Weishaupt

Taèno bre,¾iva istina.E,ja idem da uèim,a vi mi javite ako ne¹to bude,zna¹ imam ispit.Pa imam ga i ja!? To je tada bilo aktuelno.I onda dodje Darko i vidi ¹aku nas,nasmeje se i æao tuti!
Nova ¹kolarina,plati ili idi!

cvjetic

Masha

Prvo, cvijetic se kasnije ukljucila i onda je, devojka, htela da kaze svoje misljenje. Neko je rekao pre 3 sata, ona sada i ne vidim problem. Ne mora neko da bude advokat da bi rekao sta misli. Ljudi, mislite da parlament ne radi u interesu studenata, na sledecim izborima se lepo kandidujte i probajte da radite bolje.

Ksenija

Quote from: Masha on 08-10-2007, 23:57:03
Prvo, cvijetic se kasnije ukljucila i onda je, devojka, htela da kaze svoje misljenje. Neko je rekao pre 3 sata, ona sada i ne vidim problem. Ne mora neko da bude advokat da bi rekao sta misli. Ljudi, mislite da parlament ne radi u interesu studenata, na sledecim izborima se lepo kandidujte i probajte da radite bolje.

pa masho,postoje i uvek ce postojati ljudi koji samo znaju da kritikuju...
a pitam se da li je taj neko ikada izasao pred porfesora da pita nesto u ime svih i ako jeste da li bi pravio budalu od sebe pred naucno nastavnim vecem sa predlogom bez argumenata?!
Taj posao je kao ring,ili ces ti njih ili oni tebe...ko se pre snadje taj izlazi kao pobednik...

vucko81

Kao da je njih briga za druge studente.

shark

Ne razumem jednu stvar u celoj ovoj prici, ako tu peticiju potpise dovoljan broj ljudi u cemu je problem stud. parl. da je podrzi. Pa oni treba da zastupaju interes studenata i ako je vecina za to....

Masha

Shark, u prvom postu u ovoj temi stoji objasnjenje. Ja sam to shvatila na sledeci nacin - studenti koji ove godine obnavljaju drugu godinu mogu da se spoje sa bolonjcima. Morace da poloze 2 ispita razlike, ako se ne varam, to su statistika i uvod u farmaciju, a ostale ispite koje su slusali po starom programu tako ce ih i polagati i oni ce im se priznati. Hulio je rekao da ce fakultet tim studentima na jos nacina izaci u susret i nadamo se da ce tako i biti. Studenti koji sada obnavljaju trecu ili cetvrtu godinu imaju jos jednu generaciju iza sebe koja studira po starom programu. Dakle, bezuslovne godine su krajnja mera, a ove godine to nije neophodno. To bi, verovatno, bio argument fakulteta koji mi, cinjenica je,  sada nemamo cime da pobijemo, a i sama cinjenica da smo to pitanje potegli 5 dana pred kraj upisa bi isla njima na ruku tako da je bolje da se to pitanje pokrene onda kada stvarno studenti budu u problemu. Da je o tome bilo reci ranije i da smo mi tu informaciju imali kao jednu od mogucih opcija ove godine pa nas sada, 5 dana pred upis, iznenade time sto to nije odobreno, verujem da bi se potrudili svim silama. Iskreno, u najlosijem polozaju su oni koji obnavljaju sada drugu godinu, ostali su na istom kao i godinama unazad. Dakle, nisi dao uslov, obnavljas godinu i sledeceg oktobra, ako das uslov, priljucis se generaciji iza sebe. U izvestaju Studentskog parlamenta stoji da bi sledece godine bezuslovna cetvrta, a samim tim i peta bile, ne samo, pozeljne, vec i neophodne, jer bi tada neko ko obnovi trecu godinu, a kako fakultet ne moze da organizuje nastavu za 2 studijska programa, morao da polaze jako puno ispita da bi se prikljucio bolonjcima. Dakle, ova ideja ne treba da zamre, treba raditi na njoj da bi zazivela sledece godine najvise zbog poslednje generacije studenata po starom programu. Tacno je da parlament treba da podrzava interes studenata, ali, fakultet je vec ranije doneo odluku da se oni koji obnove drugu godinu prikljuce bolonjcima jer je izvodljvo, tako da bi bilo vrlo kontradiktorno da sa duge strane odobre bezuslovan upis cetvrte i pete godine, tako da mislim da je parlament dobro promislio pre nego sto je odlucio da li treba ili ne da podrzi ovu akciju sada. Ako sledece godine, kada ljudi koji budu u situaciji da obnavljaju godinu i moraju da polazu gomilu ispita da bi nastavili svoje skolovanje, ne podrze ovu ili neku drugu ideju da bi studenti (pogotovo oni koji su poslednja generacija po starom programu) dostojanstveno i sto bezbolnije priveli svoje skolovanje kraju, onda cu i ja biti razocarana. I da, ja nisam u parlamentu i ne glumim nicijeg advokata, jednostavno mislim da su u tom parlamentu ljudi koji bi, da sanse za to sada postoje, uradili sve da to i zazivi jer su, dovoljno puta do sada pokazali da rade taj posao maksimalno dobro.

Weishaupt

Cinjenica je da uprva fakulteta ved duuuuuuuuuuuuuuugo vremena nije izasla u susret studentima,pogotovo ne samoinicijativno.Do sada su pokazali kako ne treba da izgleda fakultet bez knjiga i pitanja, bez razumevanja i postovanja, sa krilaticom, "mala mi plata" , i njihovim rezonom da su studenti tu zbog njih!
E pa, gospodo fakultet je mesto gde nas profesori uce i spremaju za buduci posao,barem bi tako trebalo.Mesto gdenam predavanja drze ljudi koji su se pokazali strucnim u tom domenu naseg posla,ili toj grani nauke. Mesto gde profesor drzi konsultacije,mesto gde uvek mozes slobodno da dodjes do profesora i da ga pitas sta ti nije jasno.Mesto gde kada neki student padne, profesor se trudi da mu pomogne kako bi polozio,a ne boze me oprosti, da izjavi kako 'studenti su sve losiji'.Jer ovi (cast izuzetcima) 'profesori' nemaju obraza,casti ni stida ni srama da se zapitaju kada od celog amfiteatra polozi tek jedan list A4 papira studenata, dali je problem mozda u njemu.Nego izjavljuje,kako smo mi neradnici (vidi bre kakve vezbe i koliko traju), necemo da ucimo (negde imas po 2 knjige i neke skripte,pa ni onda neznas odakle ce da te pita), i kako se nemoze biti 'siromasan i studirati' :hmm.Fakultet gde i kada platis skolarinu koja je paprena,oni ti traze 200 dindzi da im platis na ime nepostojeceg loma da bi dobio potpis(na pravom faksu za te pare dobijas i knjige).Fakultet gde profesor na vecu izjavi da Ko jednom obnovi godinu,nije za studije,vec da ide da kopa, nije fakultet,vec sarena laza!
Ja sam mozda idealista,mozda utopista,mozda lud,ali znam kada me neko laze.
A oni nas lazu, mi nismo elita,ovaj fakultet nije elitan (pogotovo ne sa takvim toaletima,a kamoli necim drugim), i on vise nije jedini pa cak ne i najbolji drzavni fakultet te vrste.
Mislim da ce se nesto tesko promeniti,ali ipak mi moramo pokusati. :box
U pitanju su nasi zivci,nase pare,nasi zivoti,i to jeste licno! :nene:

Djole

Svaka cast weishaupt. Sve si rekao. Taj profesor koji je pricao o kopanju treba da se ubije i da zivi u svom svetu.
To je odraz njihovog kompleksa. Nek se ne brinu, ne mislim ja da kad dobijem 10 da znam taj ispit kao oni. A oni se, izgleda toga plase. Nasi Bogovi sa Kumodraza. E od sada tako cu da ih zovem.
Strasno, strasno, strasno.

Morbid_Angel

da,istina je stra¹na,zato hajde da veæ sad svako pojedinaèno vidi ¹ta mo¾e da uradi da doprinese tome da se ne¹to promeni sled. godine da ne bi opet bilo isto par dana pred kraj.Koliko znam,jako malo ljudi je zainteresovano da uèestvuje u stud. parlamentu pa za¹to onda da kritikujemo jedine od nas koji se trude u na¹e ime

katarina

Mislim da moramo malo da spustimo loptu, tako nista necemo promeniti. Ljudi obnavljaju godine iz razlicitih razloga, tako da taj sto je rekao da bi trebalo da kopam, nek mi da lopatu, rado cu da zasadim drvo na onoj nasoj poljani :) sad ozbiljno, takve profane treba ignorisati i gledati da se s njima zavrsi sto bezbolnije. Uvek je bilo baksuza. Ja bih jedino volela da vidim gde idu nase pare. 300x5x200=300 000din po jednom roku ako svaki student prijavi po 1 ispit. Ovo nije privatni fax, vec dobijaju i od drzave budzet!

MBS1

Ajde stvarno da spustimo loptu i da pokusamo da iscupamo nesto, danas za ovaj rok posto je frka, a posle i za ostalo.   
Pozdrav.

mikele

Прво хоћу да кажем да сам све претходне постове прочитао,тако да сам видео шта се све пише.Али ја и даље нисам видео ниједан вредан аргумент за безуслован упис године(јелте тако се зове тема).Овде пола људи прича о лошим професорима,о томе како нема књига,како су нам стари практикуми и тако даље и тако ближе.
А само да вас питам:како гласи наслов ове теме?Хајде да причамо о томе.
Ја сам спреман свакоме да одговорим везано за ту тему.
А то зашто нема књига и зашто су практикуми стари,ја вам ту не могу помоћи.И ја(као и сви) учим из истих тих књига и ја(као и сви) радим вежбе са истим тим старим практикумима и ја сам проф. из ботанике одговарао(небулозе) одакле води порекло краставац,одакле тиква,а одакле лубеница па се 10 људи смејало,па ником ништа.Али то није наша тема,бар не овде.
Што се тиче следеће године,безуслован упис 4 и 5 године ће највероватније бити одобрен јер ћемо тада имати ваљане аргументе за то и то ће се знати много раније(што не значи да не требате да полажете испите  :wink:).А аргументи су:болоња сустиже старе студенте који би морали да полажу огромну разлику,а то није у реду,а није ни хумано.То су ове године радили на неким другим факултетима,али они су са болоњом кренули годину-две пре нас и зато се све ово дешава код њих(мислим на друге факултете) пре него код нас.
А сада,као што сам рекао мало пре чекав ваше аргументе и питања и ако има неког правог аргумента,ја ћу одмах сутра да закажем заседање студентског парламента и да одмах идемо код продекана за наставу.
Изволте господо,имате реч.

provista

Evo kako to rade na Tehnoloskom fakultetu:

Nauèno-nastavno veæe Tehnolo¹ko-metalur¹kog fakulteta u Beogradu, na osnovu èlana 72. Statuta je na sednici odr¾anoj 8. oktobra 2007. godine donelo sledeæu

ODLUKU

1.   Studentima koji su upisani ¹k. 2005/06. god. odobrava se upis u II godinu studija ukoliko su polo¾ili najmanje 8 (osam) ispita.

2.   Studentima koji su upisani ¹k. 2005/06. god. odobrava se upis u III godinu studija ukoliko nisu polo¾ili najvi¹e 5 (pet) ispita od kojih samo 1 (jedan) nepolo¾en ispit mo¾e biti sa prve godine.

3.   Studentima koji su upisani pre ¹k. 2005/06. god. odobrava se upis u III godinu ukoliko imaju najmanje 7 (sedam) polo¾enih ispita i samo 1 (jedan) nepolo¾en ispit sa prve godine.

4.   Studentima koji su upisani pre ¹k. 2005/06. god. na smer Metalurgija i metalni materijali odobrava se upis u III godinu ukoliko su polo¾ili najmanje 8 (osam) ispita sa II godine i imaju samo 1 (jedan) nepolo¾en ispit sa prve godine.

5.   Svim studentima III godine kojima je iz II godine zaostao samo 1 (jedan) nepolo¾en ispit odobrava se upis u IV godinu studija.

6.   Svim studentima IV godine koji su upisani ¹k. 2006/07. godine u IV godinu odobrava se upis u V godinu studija.

Odluku dostaviti:  dekanu, prodekanu za nastavu, sekretaru, Slu¾ba za nastavno-studentske poslove, sekretaru dekana,  Oglasnoj tabli i Arhivi.

DEKAN
                                                                                            Prof. dr Ivanka Popoviæ

malena

Evo pricam u svoje ime,meni je licno frka jer mi fali jos jedan ispit za uslov za cetvrtu,i ukoliko ga ne polozim padam na samofinansiranje,a ja nemam taj novac da tako studiram do kraja svog skolovanja... Znam recices mi zasto nisam ucila,nije da nisam,ali imala sam i nekih licnih problema i za nesto nisam ni imala srece( dva roka iz opste biohemije imam 18.75 bodova i izaci cu sad u oktobru) i ako zbog te biohemije upropastim sebi zivot pa ne znam sta da radim...  :hmm  Nije da ja sada sedim i cekam da mi vi sredite da predjem u cetvru bez muke,dacu sve od sebe,ali sta ako...   :hmm To bi mi znacilo cisto da znam da postoji ipak neka sansa da postanem akademski gradjanin i da mi je na neki nacim i fax izasao u susret samo da mi malo olaksa  a ne da mi poklono diplomu...  :help: