Pregled cena u romingu domacih mobilnih operatera

Started by Bred, 06-07-2008, 15:44:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Graðani koji ovog leta idu na godi¹nji odmor u inostranstvo, treba da se raspitaju kolike su cene raygovora u romingu kod tri srpska operatera mobilne telefonije.

U zavisnosti od mobilnog operatera, ali i zemlje u kojoj boravite minut razgovora mo¾e ko¹tati i vi¹e od 300 dinara. Meðutim, mobilna telefonija je najbolji primer kako konkurencija cene nekih usluga mo¾e svake godine drastièno da snizi.

Ove godine, bar u Crnoj Gori, nijedan mobilni operater uslugu dolaznog poziva vi¹e ne naplaæuje, a i cene odlaznih poziva su vrlo sliène.

Na ostalim turistièkim destinacijama cene su razlièite. U zavisnosti od mobilnog operatera, da li je u pitanju pripejd ili postpejd kosrisnik, pa èak i u koliko sati se poyiva - postoji èitav niz malih trikova koji se moraju znati da bi se telefoniralo po najpovoljnijim cenama. Kljuè za ¹tednju je dobra informisanost.

Najskuplje pozive iz Turske plaæaju korisnici Telenora - 100, a najjeftinije korisnici Vip mre¾e - 58 dinara. Cene za Grèku i Hrvatsku su u Telenoru 70, dok su u Vipu 51 dinar. MTS pozive iz Grèke naplaæuje 55, a iz Hrvatske 63 dinara. Telefoniranje iz Egipta se kreæe od 103 pa do 300 dinara po minuti.

U Telenoru ka¾u da je njihov adut, iako je cena najskuplja, to ¹to korisnici ne moraju da biraju kog operatera u inostranstvu koriste, cena minuta je ista za sve mre¾e u toj zemlji.

"Mi imamo vrlo dobru saradnju sa oko 360 operatera na svetskom nivou. Tako da na¹ korisnik plaæa jednu cenu, jednog minuta, nezavisno od mre¾e u kojoj se nalazi", rekao je Goran Stupar iz Telenora.

Pre nego ¹to se uputite u neku stranu zemlju, obavezno treba proveriti da li je roming uop¹te aktiviran. Naime, ako je pretplatnik na postpejdu manje od tri meseca, neæe moæi da koristi ovu uslugu. Bar dok se mobilni operateri ne uvere da li je redovan plati¹a raèuna, ili ako ne polo¾i depozit od 9.000 dinara.


Enea

Za CG nije vise +381 nego +382..

manojlo88

Jedno pitanjce; Zna li neko,kojim slucajem, vaze li besplatni minuti iz postpaid paketa (ono sto svakako moras da platis) i u roamingu, ili deru van toga,a ti trosi kad se vratis kuci? :>

Bred

#3
upravo tako-ne vaze.
:wink:




Turistièki roming

Kako je letnja sezona veæ poèela, jedna od bitnih informacija za turiste je kako i po kojoj ceni mogu telefonirati na godi¹njem odmoru. Iz tog razloga nudimo pregled cena i usluga rominga domaæih mobilnih operatora.

Jovana Miliæeviæ

Sva tri mobilna operatora u na¹oj zemlji spremaju specijalne roming ponude za ovu turistièku sezonu. ©to se kompanije Vip mobile tièe, iako se na sajtu nalaze informacije o cenama rominga za postpejd i pripejd korisnike, iz te kompanije nam je reèeno da se priprema posebna roming ponuda za veæinu evropskih zemalja, ukljuèujuæi i pet najtra¾enijih turistièkih destinacija turista iz Srbije, koja æe uskoro biti prezentovana.

Inaèe, Vip vr¹i tarifiranje prema zonama, a cene su razlièite za preporuèene i ostale partnere u odreðenim zonama. U prvoj zoni nalaze se zemlje iz okru¾enja, u drugoj zemlje Evrope, a u treæoj ostatak sveta. Za pripejd i postpejd korisnike cene za preporuèene partnere su sledeæe:
Vip mobile roming
Tarifiranje Odlazni pozivi Dolazni pozivi SMS
Zona 1 i mag 79 29 19
Zona 2 89 29 19
Zona 3 159 99 29


Cene su u dinarima bez PDV-a, dolazni pozivi se tarifiraju po sekundi, a odlazni po minutu razgovora. Preporuèeni partneri u okviru mag-a su mobilkom austria (A1) - Austrija, Mobiltel (M-TEL) - Bugarska, Vipnet (VIP HR) - Hrvatska, mobilkom liechtenstein (FL1) - Lihten¹tajn, Si.mobil (SI.MOBIL) - Slovenija i Vip operator (Vip MK) - Makedonija.

Norve¹ka ponuda

Telenor ima ugovor o partnerstvu sa 359 svetskih operatora, a tarifiranje rominga vr¹i se takoðe prema zonama. U prvoj su susedne zemlje i Grèka, u drugoj ostale zemlje Evrope (bez Rusije). U treæoj se nalaze Rusija, Azija (bez Arabijskog poluostrva) i Severna Amerika, a u èetvrtoj Afrika, Arabijsko poluostrvo, Centralna i Ju¾na Amerika. Uz to, da bi predvideo svoje tro¹kove, korisnik mora samo da zna u kojoj zoni se nalazi zemlja u koju putuje, jer su cene iste za sve mre¾e u odreðenoj zemlji.

Tarifiranje za korisnike Telenorovih postpejd paketa vr¹i se na sledeæi naèin (cene u tabeli prikazane su u dinarima, bez PDV-a) :

Telenor postpaid roming
Telenor postpaid roming
Tarifiranje Odlazni pozivi Dolazni pozivi SMS
Zona 1 69,9 29,9 16,9
Zona 2 99,9 39,9 19,9
Zona 3 159,9 59,9 24,9
Zona 4 299,9 79,9 34,9

Odlazni pozivi se tarifiraju po minuti, a dolazni po sekundi poziva, a cene MMS poruka kreæu se od 69 do 109 dinara, u zavisnosti od zone. Pripejd korisnici imaju dve moguænosti. Mogu direktno pozivati brojeve iz rominga, ¹to im omoguæuje protokol CAMEL, ili mogu izabrati sporiji, ali i jeftiniji naèin, ukucavajem koda *123* (USSD) ispred broja telefona. Cene pripejd rominga su sledeæe:
Tarifiranje Odlazni direktni pozivi (CAMEL) Odlazni direktni pozivi (CAMEL) Dolazni pozivi SMS
Zona 1 79,9 39,9 34,9 19,9
Zona 2 109,9 49,9 44,9 22,9
Zona 3 179,9 74,9 64,9 27,9
Zona 4 319,9 99,9 89,9 39,9

Imate prijatelje

Specijalnu letnja ponudu pripremio je i MTS, i ona podrazumeva da od 1.jula do 31. avgusta u okviru roming grupe "My Friends", u kojoj se izmeðu ostalih nalaze i mobilni operatori zemalja koje su najèe¹æa destinacija za letovanje turista iz Srbije , va¾e posebne promotivne cene. U okviru ove grupe, postpejd korisnici imaju 25 odsto popusta na sve dolazne i odlazne pozive. Pripejd korisnicima dolazni pozivi se tafiriraju sa 25 din (plus PDV), tarifiranje se vr¹i po sekundi razgovora, a odlazni pozivi ka Srbiji sa 35 din/min plus 1,5 din (cena uspostavljanja poziva) ukoliko se odluèite za jeftiniju varijantu pozivanja ukucavanjem USSD koda ispred broja telefona, odnosno sa 60 din/min ako koristite CAMEL pripejd roming, plus porez na dodatnu vrednost za oba naèina.

Zemlje i mobilni operatori koji se nalaze u ovoj grupi su: Austria (T-mobile), Bugarska (Globul), Èe¹ka (T-mobile), Danska (Telia Mobile), Egipat (Vodafone), Finland (Telia Mobile), Francuska (Orange), Grèka (Cosmote), Holandija (T-mobile), Hrvatska (T-mobile), Italija (Telecom Italia), Kipar (Cytamobile Vodafone), Maðarska (T-mobile), Makedonija (Cosmofon), Nemaèka (T-mobile), Poljska (T-mobile), Portugal (TMN), Slovaèka (T-mobile), Slovenija (Mobitel), ©panija (Telefonica), ©vajcarska (Sunrise), ©vedska (Telia Mobile), Tunis (Tunis Telecom), Turska (Avea), UK (T-mobile).

Za ostale zemlje, koje su van ove grupe, va¾e standardne cene usluga rominga, a tarifiranje se vr¹i u èetiri zone. Spisak zemalja po zonama nalazi se na ovom linku http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=2308&Type=1 , a usluga se pripejd korisnicima naplaæuje po sledeæim cenama:
Tarifiranje Odlazni direktni pozivi (CAMEL) Odlazni direktni pozivi (CAMEL) Dolazni pozivi SMS
Zona 0 8 8 0 6,5
Zona 1 70 21 5 13
Zona 2 86 50 36 20
Zona 3 150 100 80 30

Tarifiranje se vr¹i po sekundi razgovora, osim kod poziva koji koriste CAMEL protokol koji se tarifiraju po minuti, a cene se prikazane u dinarima bez PDV-a.

Postpejd korisnici odlazne pozive iz mre¾e roming partnera plaæaju u skladu sa roming tarifom za odlazne pozive, dok kod dolaznih poziva cena zavisi od odabira odreðenog roming partnera. Cene odlaznih, dolaznih poziva kao i SMS-a zavise od tarifa meðunarodnog partnera i deviznog kursa, pa iz MTS-a preporuèuju da se pre odlaska na put informi¹ete o cenama, jer se pozivanje korisnièkog servisa kod ovog operatora u romingu plaæa, uz napomenu da su tarife okvirne i da konaèni obraèun mo¾e dospeti sa zaka¹njenjem.

Letovanje u kom¹iluku - Crna Gora

Za ovu susednu zemlju, koja je i dalje najèe¹æa destinacija na¹ih turista, tradicionalno va¾e najpovoljniji uslovi i specijalne ponude, koje uglavnom zavise od partnerstava na¹ih i crnogorskih kompanija. Pa tako, ako ste korisnik Telenora, od 1. juna do 30. septembra u okviru crnogorske Promonte mre¾e va¾e posebne cene. Pozivanje brojeva u Srbiji (bilo koje mre¾e) tarifira se sa 9 din/min plus 2,9 dinara ¹to je fiksna cena za uspostavljanje veze, a za dolazne pozive korisnik æe plaæati samo cenu uspostavljanja veze, bez obzira na du¾inu razgovora. Cena SMS-a je 9 dinara, a GPRS i video pozivi nisu ukljuèeni u ovu specijalnu ponudu. Pozivi (i poruke) ka drugim zemljama ili iz neke druge crnogorske mre¾e tarifiraju se po regularnim cenama za prvu zonu.

I MTS je pripremio poseban cenovnik za Crnu Goru, pa odabirom m:tel mre¾e dolazni pozivi su besplatni a odlazni se tarifiraju sa 8din/min za pripejd, odnosno 7din/min za postpejd korisnike. Cena SMS-a je 6,5 dinara. Ovaj operator omoguæava telefoniranje pod istim uslovima i u susednoj Bosni i Hercegovini.

A u periodu od 1. jula do kraja septembra, imaæete posebne pogodnostii i ako koristite usluge kompanije Vip mobile. Potrebno je da pri ulasku u Crnu Gore izaberete Vipovu partnersku T-mobile mre¾u i dolazni pozivi æe vam biti besplatni, a odlazni æe se tarifirati sa 7,9 din/min prema svim mobilnim i fiksnim mre¾ama u Srbiji, uz nadoknadu za uspostavljanje poziva od 2,8 dinara (plus PDV).

izvor (http://www.b92.net/tehnopolis/internet.php?nav_id=306629)