Internet: Kako protiv govora mr¾nje

Started by Bred, 12-08-2008, 16:02:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Danas
Beograd -- Sajtovi nacionalistièkih organizacija u Srbiji prepuni govora mr¾nje najèe¹e postavljeni u SAD, pi¹e list Danas.

Iako je biv¹i voða bosanskih Srba Radovan Karad¾iæ veæ desetak dana u Hagu, na sajtu koji nosi njegovo ime ljudi se pozivaju na proteste "protiv diktatorskog re¾ima Borisa Tadiæa", koji je "zaslu¾io metak u èelo". Na tom sajtu se mo¾e pronaæi i mobilni telefon direktorke Fonda za humanitarno pravo Nata¹e Kandiæ, pored kojeg pi¹e "ono kao, ugro¾ena su ljudska prava, da je zovemo..."

Na istom sajtu postoji i link koji vodi do Internet stranice na kojoj se mo¾e odigrati igrica "Pogodi Èedu", u kojoj se puca u glavu lidera LDP-a Èedomira Jovanoviæa, nakon èega se preko njegovog lica razliva krvava mrlja.

Sajtovi s uvredljivim sadr¾ajem i govorom mr¾nje najèe¹æe su registrovani u inostranstvu, odnosno u SAD. To predstavlja nepremostivu prepreku u otkrivanju poèinilaca "Internet nedela", odnosno onih koji na mre¾u postavljaju takve sadr¾aje.

"Delovanje sajtova nacionalistièkih organizacija ne mo¾e se blokirati, jer su oni najèe¹æe postavljeni u SAD", obja¹njava za Danas Lidija Komnen-Nikoliæ, tu¾iteljka za visokotehnolo¹ki kriminal.

"Iako smo vi¹e puta od amerièkih nadle¾nih organa zatra¾ili da nam dostave podatke o osobama koje administriraju te sajtove, uvek smo dobijali negativne odgovore zbog njihovih zakonskih odredbi o slobodi govora i izra¾avanja", ka¾e ona i dodaje da SAD takve podatke ne dostavlja nijednoj dr¾avi.

Izmeðu ostalog, Tu¾ila¹tvo za visokotehnolo¹ki kriminal je od amerièkih vlasti zatra¾ilo i informacije o prezentaciji Nacionalnog stroja, jer je utvrðeno da je njihov sajt postavljen u toj zemlji. Odgovor je i u ovom sluèaju bio negativan.

Pojedini sajtovi na Internetu èak omoguæavaju postavljanje stranice sa garancijom da je server anoniman, ¹to omoguæuje i anonimnost IP adrese. U Kini je najvi¹e takvih servera i sajtova.

Slobodan Markoviæ, direktor Centra za razvoj Interneta, ukazuje da odgovornost za takve sajtove snose oni koji su ga napravili, a ne oni koji ga odr¾avaju. On istièe da Internet provajderi ne odgovaraju za sadr¾aj onoga ¹to se na sajtu nalazi.

"Za re¹avanje ovog problema presudna je meðunarodna saradnja. Problem je ¹to ono ¹to je u jednoj zemlji krivièno delo, u drugoj ne mora da bude", obja¹njava Markoviæ.

Kada je reè o prezentacijama registrovanim u Srbiji, struènjaci istièu da postoji zakonska moguænost ka¾njavanja odgovornih osoba.

"Ukoliko se sajt registruje u Srbiji, lako je utvrditi ko je odgovoran za taj sadr¾aj, na osnovu sudskog naloga. Tu¾ila¹tvo utvrðuje da li postoji osnov i dokazi za podno¹enje tu¾be protiv tvoraca takvog sajta", obja¹njava za Danas predsednik Udru¾enja Internet provajdera Vojislav Rodiæ.


b92