Novi napad kosovskih "hakera"

Started by Bred, 15-08-2008, 20:37:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta, Politika
Bujanovac, Gornji Milanovac -- Hakeri sa Kosova - "Kosovo hakers grup" oborili su sajt internet radija "Poljubac" iz Bujanovca.

Vlasnik tog medija Goran Janjiæ je agenciji Beta rekao da su posle nekoliko pretnji i upozorenja hakeri juèe "napali" jedini internet radio sa juga Srbije, koji se emituje sa servera iz Italije.

"Posle nekoliko pretnji i upozorenja, koje smo dobili elektronskom po¹tom, grupa koja sebe naziva 'Kosovo hakers grup’, koju èine pripadnici iz Pri¹tine, Peæi i Gnjilana, juèe je oborila na¹ sajt i prema prvim procenama uni¹tila nam preko 70 odsto materijala", kazao je Janjiæ.

On je naveo da je napad na radio "Poljubac" usledio posle internet poruke koja je glasila "Prestanite da lajete ili neæete postojati".

"Mi smo pre svega mu¾ièki radio, ali smo uporedo radili sve da u na¹im emisijama ¹irimo istinu o dogaðajima na Kosovu i jugu Srbije", rekao je Janjiæ.

Inaèe, Politika pi¹e da su albanski hakeri sa Kosova napali sajtove tri milanovaèke firme i postavili na njima zastavu Kosova.

Najpre je stradao sajt firme "Semis tehno", tri sata potom, u èetvrtak ujutro, provala je izvr¹ena na sajtu provajdera "Internet portal", a kasnije i kod lokalnog privatnog lista "GM pres". Zahvaljujuæi provajderskim struènjacima, sajtovi su vraæeni u preða¹nje stanje.

Pre desetak dana, sajt Ministarstva poljoprivrede Srbije napala je hakerska grupa sa Kosova, a nepoznati hakeri napali su tada i sajt SPC-a. Dan pre toga, izveden je hakerski napad na sajt Skup¹tine Crne Gore.


b92



:news:
Albanski hakeri napali sajt podgorièkog dnevnika "Vijesti"
Autor: Tanjug |

Internet sajt podgorièkog dnevnika "Vijesti" napadnut je istovremeno sa oko 1.200 adresa, a hakeri su na crnoj podlozi sa dvoglavim albanskim orlom crvenim slovima ispisali "Pozdrav od Tuzi! Dajte nam op¹tinu", prenosi danas taj dnevnik.

U potpisu je "Haker Luan Gjokaj" sa kontakt telefonom i imejl adresom. Napad je izvr¹en juèe sa adresa provajdera u Bosni i Hercegovani, Nemaèkoj i sa Kosova i Metohije ali je blagovremeno neutralizovan pa nije do¹lo da prekida u radu sajta, rekao je administrator sajta "Vijesti" Andrej Minevski. Juèe je, prema pisanju tog dnevnika, "napadnut" i internet sajt vaterpolo kluba "Primorac" iz Kotora.

b92



:news:
Novi napad hakera sa Kosova
| Izvor: Beta
Leskovac -- Hakeri sa Kosova napali su jutros sajt novinske agencije iz Leskovca Jug pres, izjavila je vlasnica agencije Ljiljana Stojanoviæ.

Hakeri su na sajt agencije postavili zastavu sa dvoglavim orlom i natpis "Ubijte Karad¾iæa, uhapsite Mladiæa". To je, prema njenim reèima, bio treæi napad u poslednja 24 èasa. U nedelju pre podne na sajtu su se pojavili natpis "Republika Kosovo" i fotografije predsednika kosovske vlade Ha¹ima Taèija u dru¹tvu sa amerièkim zvaniènicima Kondolizom Rajs i D¾ord¾om Bu¹om.

Slièan sadr¾aj nedavno se, posle napada albanskih hakera, pojavio na sajtu Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Rad sajta Jug presa je normalizovan, ali je potom bio meta napada turskih hakera, da bi ga jutros ponovo napali hakeri sa Kosova.
Jug pres na sajtu veæ èetiri godine objavljuje vesti iz regiona i na albanskom i na romskom jeziku.


b92



Sajtovi u Srbiji bez za¹tite od upada hakera
Autor: G. Svilar |

Ma koliko bio dobar, nijedan program ne mo¾e u potpunosti da saèuva internet prezentaciju od potencijalnog upada hakera, ali nedovoljna za¹tiæenost servera i postavki na internetu poma¾u hakerima da sve uèestalije ru¹e sajtove i postavljaju na njih poruke razlièitog sadr¾aja. Najnoviji sluèaj kod nas je upad hakera Albanaca sa KIM na sajtove tri gornjomilanovaèke firme, gde su postavili zastavu samoprogla¹ene Republike Kosovo, nakon èega su sajtovi nekoliko sati bili u potpunoj blokadi.

Najpre je stradao sajt firme „Semis tehno“, zatim je provala izvedena na sajtu provajdera „Internet portal“, a kasnije i kod lokalnog privatnog lista „GM pres“. Zahvaljujuæi provajderskim struènjacima, sajtovi su vraæeni u preða¹nje stanje.
- Na¹oj firmi nije naneta bitnija ¹teta. Hakeri su upali tokom noæi i blokirali sajt, ali su administratori odmah po dolasku na posao vratili sajt u prvobitno stanje. Mo¾e da se desi da je u pitanju neopreznost provajdera jer su neki kanali za pristup bili otvoreni - ka¾e Milan Milo¹eviæ, vlasnik firme „Semiks tehno“ iz Gornjeg Milanovca, koja se bavi prodajom raèunarske opreme.
Ovo nije prvi put da strani hakeri upadaju na srpske sajtove. Na meti internet ¹tetoèina bili su i sajtovi dr¾avnih institucija koji nisu nisu dobro za¹tiæeni. Pre desetak dana onesposobljen je sajt Ministarstva poljoprivrede Srbije, a jo¹ ranije je zabele¾en upad na sajt Srpske pravoslavne crkve.
- Ne postoji sveobuhvatni sistem za¹tite sajtova dr¾avnih institucija. Zakonom o javnim nabavkama propisano je da svako ministarstvo ima pravo da kroz tendersku proceduru anga¾uje administratora za koga misli da je najbolji da obavi za¹titu sajta. Srbija postaje informatièko dru¹tvo i ovo je ru¾an naèin da toga postanemo svesni. Moramo da pratimo svetske trendove i da modernizujemo infrastrukturu koliko je to moguæe. Sistem kontrole postoji, ali nije na visokom nivou. Radimo na tome da taj sistem pro¹irimo na nacionalni nivo i da obrazujemo nacionalnu mre¾u kontrole, nakon èega æe sajtovi biti sigurniji - ka¾e Aleksandar Miloradoviæ, savetnik ministra za telekomunikacije i informatièko dru¹tvo.
Prema nekim mi¹ljenjima, jedan od najboljih softvera za za¹titu kompjuterskih sistema protiv virusa hakera i malicioznih programa je „Spyware parental control firewall“.
Ipak, ma koliko program za¹tite bio dobar, uvek se naðu pirati spremni da preskoèe sistem za¹tite.
- Ne postoji sto odsto za¹tita jer hakeri prate razvoj tehnologija i prema tome programiraju odgovarajuæe softvere za upad na servere. Hakeri su programeri koji, kada ugrabe slobodno vreme, prave programe za upad u druge sisteme. Upad obièno obavljaju uz pomoæ „Linuks“ sistema, jer je on najpogodniji za hakerisanje i uvek se trude da zavaraju trag - ka¾e Ivan Krstiæ, veb administrator Blicovog sajta.
Hakeri vol¹ebno skrivaju bazu iz koje napadaju sajtove uz pomoæ takozvanog premo¹æavanja.
- Na primer, ako je nekom hakeru sa Kosova cilj da upadne na srpski server, on æe najpre uæi na server neke druge zemlje, Indije, Kine ili slièno, i sa tog servera izvr¹iti napad kako bi zavarao trag. U stvari, u pitanju je sakrivanje IP adrese, uz pomoæ koje je moguæe locirati mesto sa kojeg je napad stigao - obja¹njava Krstiæ.
Hakeri se ne libe da naprave pometnju èak i u Pentagonu. Tamo su upali u sistem elektron¹ke po¹te pre dve godine, ¹to je dovelo do iskljuèivanja oko 1.500 naloga, ali bez uticaja na sistem slanja poverljivih i operativnih podataka.
Informatièki struènjaci u Srbiji raspola¾u opremom i znanjem kojim mogu da lociraju odakle je napad do¹ao, i to ne samo iz kog grada veæ i iz koje zgrade.
- Nije problem otkriti odakle napad dolazi, ali treba pronaæi kompletnu putanju napada da bi se otkrio pravi napadaè. To podrazumeva i adekvatnu komunikaciju sa serverima ¹irom sveta - ka¾e Krstiæ. Prema njegovim reèima, hakeri mogu da napad projektuju tako da mu prethodi zagu¹enost nekog servera, a èitav sajt mogu uni¹titi upadom na takozvani FTP server i otkrivanjem ¹ifre i korisnièkog naloga koji server koristi. Kao preventivu od ovakvih napada, vlasnici sajtova bi morali da poseduju kopije prezentacija (tzv. back-up), jer hakeri neæe propustiti ¹ansu da, nakon upada, sajt u potpunosti obri¹u.

Stradao i bujanovaèki „Poljubac“
Hakeri sa Kosova - „Kosovo hakers grup“ - oborili su sajt internet radija „Poljubac“ iz Bujanovca, izjavio je vlasnik tog medija Goran Janjiæ.
Janjiæ je rekao da su posle nekoliko pretnji i upozorenja hakeri napali jedini internet radio sa juga Srbije, koji se emituje sa servera iz Italije.
- Posle nekoliko pretnji i upozorenja, koje smo dobili elektronskom po¹tom, grupa koja sebe naziva „Kosovo Hackers Group“, a koju èine pripadnici iz Pri¹tine, Peæi i Gnjilana, oborila je na¹ sajt i prema prvim procenama uni¹tila nam vi¹e od 70 odsto materijala - kazao je Janjiæ.

„Dajte nam op¹tinu!“
Da je pozadina ovih ataka èesto politièka, potvrðuje i primer hakerskog napada u Crnoj Gori. Internet sajt podgorièkog dnevnika „Vijesti“ napadnut je istovremeno sa oko 1.200 adresa, a hakeri su na crnoj podlozi s dvoglavim albanskim orlom crvenim slovima ispisali „Pozdrav od Tuzi! Dajte nam op¹tinu“, prenosi taj dnevnik. U potpisu je „Hacker Luan Gjokaj“ s kontakt telefonom i i-mejl adresom.

Hakuju i Srbi
Tokom najveæe neizvesnosti da li æe biti bombardovanja1999. godine, na stranici albanskog „Glasa Kosova“ osvanula je slika s tradicionalnim srpskim obele¾jima i propratna poruka na srpskom i engleskom: „Dobrodo¹li na sajt najveæih svetskih la¾ova i ubica“. Misteriozni srpski haker poruèio je Albancima da æe im ovaj grb biti na zastavi dok god postoje. Nekoliko sati kasnije ova slika je uklonjena, a posle nekoliko dana i èitava prezentacija, da bi na kraju bila odjavljena i adresa. Obja¹njenje ovog dogaðaja dala je nemaèka novinska agencija DPA, koja je izvestila da je srpski haker iz Poljske provalio u pomenuti sajt i zapretio ¹vajcarskom provajderu koji je hostovao prezentaciju da æe im obrisati diskove ukoliko ne uklone prezentaciju. Oni su je uklonili, ali sada od meðunarodnih organizacija za borbu protiv hakerskih upada tra¾e krivca i naknadu od 20.000 dolara.

blic