Pretuèeni mu¾evi tra¾e spas od ¾ena

Started by Bred, 27-09-2009, 13:55:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

dirigent

slazem se profesore sa vasim stavom . Vrlo cesto se izjednacava individualnost sa slobodom pa dolazimo do toga da individualnost podrazumeva labav sistem odgovornosti prema bracnoj zajednici. KAd su u pitanju muz i zena sami za sebe to jos i moze funkcionisati , ali kada i deca dodju , mora im (deci)se dati neki pocetni obrazac , neki srednji put koji je detetu prirodan i prihvaltjiv. Ima rezona sto an85 kaze.

iwanna 87

Hm.. Inteligencija- Ne bas,nase babe i dede nisu bile preterano inteligentne,a vidi nase roditelje?? Posvecenost?? DA!!!
Moja baka ima jedno pravilo,kada god se deda i ona svadjaju ,deca to ne znaju,jer se ne svadjaju pred njima...-POSVECENOST PORODICI,A NE KARIJERI!! Ne treba za te stvari inteligencija,vec lavovsko srce ,da covek bude svestan da moraju  postajati odricanja,a kako ce u tome uspeti?? Ako ispuni sebe!! Ako do braka,zadovolji svoj ego i svoja nadanja,ako ne padne u sopstvenim ocima,tako ce lakse da udje u brak,svestan da mora da dise ,da radi za dvoje,troje,petoro,da nije samo on ili ona upitanju,da ima jos neko.. Zena mora da bude i majka i supruga i domacica i ako uspe i intelektualka,ali nikada ne sme  da zapostavi dete,ako ga ima,uloga majke je nas primarni cilj,svrha naseg postojanja,ako to zanemarimo mi smo nule,nismo ispunile osnovni zahtev prirode!! Muskarac je glava kuca,tron svega,radnik , muz i otac- najjaca karakika, zasto?? ZAto sto je musko,zato sto nas je priroda takve stvorile,zato sto je musko   jos iz praistorije lovilo i snabevalo pecinu,stitilo svoj oltar srece.. i dokle god ljudi budu jurili karijeru,novac i zaboravljali na  decu,gasi se ljudski rod-nema ko da nastavi nasu lozu...
Nasilje- rezultat neispunjenosti,gibitka postovanja,zelja da se pobegne od obaveza,teznja da se ispune mladalacki snovi,...
Misliom da je samo bitno da pre braka ispunimo se sebe,nahranimo svoj ego,osetimo se zadovoljnim i kao potpune licnosti,spremni udjemo u zajednicu ,gde treba da se ,,delimo'', u suprotnom sve postaje farsa i kad tad ce to puci,ili ce supruznici deliti 2 postelje umeste jedne- cisto da ,, deca imaju oba roditelja,jer to je bolje nego 1"... :pst :pst

Adonis_Vernalis

#62
Èovek NIKADA ne mo¾e zadovoljiti svoj ego, a kamoli pre braka.

Brak jeste prekretnica u neèijem ¾ivotu, ugaoni kamen, ali ne bi smeo da postane kamenom spoticanja. Ne mo¾e se neèiji ¾ivot deliti na razdoblje pre, tokom i posle braka, jer je ¾ivot jedan i jedinstven. ®ivot poèinje roðenjem, zavr¹ava se smræu, a u meðuvremenu je borba. Za prvi korak, za mesto u primarnoj porodici, za mesto u hijerarhiji vrtiæa, za mesto hijerarhiji razreda, potom ¹kola... pa ¹kola... pa ¹kola, sa svim svojim malim i velikim borbama i ratovima, pa posao, pa brak, pa deca, pa boginje, pa ¹arlah, pa zau¹ke... Onda se podvuèe crta, baci ka¹ika i to je to. U tom sledu dogaðaja, brak je jedna od karika. Bitna, dodu¹e, ali ne i jedina. U svakom sluèaju, brak je stvar odluke i korak ka osamostaljenju. Èak, nije ni neophodan: na¹e dru¹tvo i na¹e zakonodavstvo odavno su izjednaèili vanbraènu zajednicu sa braènom po pitanju prava i obaveza.

Èovek se STALNO menja. Njegova liènost je u NEPREKIDNOM procesu integracije i dezintegracije, usvajanja novih obrazaca pona¹anja i zapostavljanja starih. Èovek se UVEK prilagoðava promenljivim okolnostima okru¾enja. Peæinski èovek je morao da se promeni i prilagodi jednom ili dvaput u svom (kratkom) ¾ivotu. Dana¹nji èovek mora da se prilagoðava bar dvaput dnevno, tokom celog svog (dugog) ¾ivota. Nema vremena za opu¹tanje: prilike su retke i moramo ih iskoristiti. Ako ne¹to propustimo, neko drugi æe nam to uzeti, a drugu ¹ansu retko æemo dobiti. Ljudsko dru¹tvo je postalo surovije nego ikada u svojoj istoriji: prividno je humano, a u stvari zasnovano na nepravdi, bolu i poni¾enju.

U takvim okolnostima èovek puca. Ne zbog neispunjenih ambicija, veæ zbog strahovite eksploatacije. I nerad tro¹i. I u leru se tro¹i gorivo. Baterije se prazne i stajanjem. Èak se i kredit na mobilnom telefonu bri¹e ako ga ne koristite dovoljno dugo. Zato je potrebno jako mnogo inteligencije, poneki dobar i mno¹tvo trulih kompromisa, da bi èovek do¾iveo prirodan kraj svog biolo¹kog postojanja. Mnogi zgasnu kao sveæe na vetru, mladi se razbole, rano polude. Zato je svima potrebno mnogo vi¹e ljubavi nego ikada. Moj deda nije morao voleti moju babu da bi sa njom ostao zauvek. Moj otac je morao voleti moju majku da bi opstali zajedno. Ja moram svoju ¾enu strahovito mnogo voleti, sa istim ciljem. Moj sin mora biti lud od ljubavi za svojom izabranicom. I obrnuto, u ¾enskom rodu. No, hoæe li moj sin imati toga ¹tofa, ili æe izrasti u novobeogradskog fiæfiriæa, koji voli samo sebe, i to povremeno?

Mislim da bi trebalo da proèitamo D¾ubranovog "Proroka". Toliko mudrosti o ¾ivotu u dvoje nigde drugde nisam na¹ao. Imam snimak, pa æu ga postaviti na youtube i proslediti link ovde.

Pèelinje dru¹tvo je bolje nego ljudsko. Definitivno.

dirigent

Dobra vam je konstatacija za vaseg / naseg dedu , oca , nas i nase potomke. Mada ja mislim da nije stvar voleti vise ili jos vise . Danas kad je kako kazete prilagodjavanje nuznost koja nam se desava svakodnevno , voleti bracnog partnera treba biti stvar odluke , a sve ostalo su prolazne stvari. Covek treba da donese odluku da negde baci sidro i napravi neko pribeziste gde spoljni uticaji i promene ne prodiru , a to je po meni brak. Kad dvoje shvate brak kao takav uvek ce biti srecni .