Pregled pacijenta traje manje od 10 minuta

Started by Bred, 18-02-2010, 16:55:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Sonja Todoroviæ |

Na¹e kolege lekari op¹te prakse u inostranstvu poznaju svoje pacijente i pregledaju im oèno dno, dojke, testise, dok mi pi¹emo ¹ifre, recepte i doznake. Norma kanadskih kolega je, primera radi, 15 pacijenata dnevno. Na¹a je 36, ¹to je iskljuèivo na u¹trb kvaliteta pregleda, prièa za „Blic“ dr Nevenka Dimitrijeviæ, specijaliste op¹te medicine u Domu zdravlja „Vo¾dovac“.


Po normativima Ministarstva zdravlja, svaki lekar op¹te prakse dnevno mora da primi 36 pacijenata i pri tom da ode u jednu do dve kuæne posete. U proseku imaju manje od 10 minuta za pacijenta. ©to je jo¹ apsurdnije, ova norma nema nikakve veze sa uvoðenjem sistema kapitacije (plaæanje po uèinku koje je odlo¾eno za jo¹ ¹est meseci), jer lekari neæe biti plaæeni po broju pregledanih pacijenata, veæ po broju pacijenata koji su se opredelili za njih.
- Prvi put kada je iza¹ao novi pravilnik o standardizaciji odmah smo rekli da je broj pacijenata koje moramo u toku dana da pregledamo veliki. Ostaje nam malo vremena za pacijente, jer mi ne radimo na fabrièkoj traci - istièe dr Dimitrijeviæ.
Inaèe, dr Dimitrijeviæ dnevno najèe¹æe pregleda oko 32 pacijenta. Ona ka¾e da ne voli da pacijentima zakazuje kontrole onda kada to nije potrebno jer tako manje maltretira pacijente.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/177196/Pregled-pacijenta-traje-manje-od-10-minuta

bozana

Kod nas je uvedeno trajanje pregleda od 22 minuta 1 pacijenta da bi se smanjile guzve. To vrijeme od 22 minuta ukljucuje i vrijeme provedeno kod medicinskih sestara.