Osnovci ne poznaju pravopis

Started by Bred, 04-05-2010, 16:45:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Uèenici osnovnih ¹kola imaju izra¾eno slabo poznavanje pravopisnih pravila srpskog jezika, osiroma¹en leksièki fond, ne upotrebljavaju pravilno znake interpunkcije i u svojim sastavima na srpskom koriste reèi iz engleskog jezika.

Vi¹e od 33 odsto uèenika osnovne ¹kole pogre¹no upotrebljava veliko slovo, 70 posto njih u tekstovima uop¹te ne stavlja zapetu i taèku, a vi¹e od jedne petine ðaka u sastavu na srpskom koristi reèi iz engleskog jezika.

Tako se na kraju teksta jednog na¹eg osnovca mo¾e naæi "The end" (kraj) ili potpis ispred kojeg stoji "by" (od autora), a neretko napi¹u i znak @ preuzet sa Interneta, pokazalo je istra¾ivanje koje je sprovela mr Jelena Stevanoviæ, saradnica beogradskog Instituta za pedago¹ka istra¾ivanja (IPI).

Dominantna je upotreba tri taèke, jer ðaci sa osiroma¹enim leksièkim fondom, po¹to ne èitaju dovoljno, ne umeju da nastave reèenice, rekla je Stevanoviæeva oceniv¹i da je istra¾ivanje o nivou pismenosti beogradskih osnovaca simptomatièno i da zadire u strukturne promene u srpskom jeziku.

"Mladi nemaju ni svest o tome ¹ta je funkcionalna pismenost, koju u 21. veku, sa naprednom tehnologijom, ne mo¾e imati samo ona osoba koja ume samo da èita i da pi¹e.", rekla je Stevanoviæeva smatrajuæi da bi rezultati o nivou jezièke kulture ðaka trebalo da navedu na ozbiljno razmi¹ljanje sve nedle¾ne za obrazovnu politiku i one koji brinu o oèuvanju srpskog jezika.


nastavak -> http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2010&mm=05&nav_id=428701

SPAJALICA

E, pa eto im njihova  "bolonja"! :dole:

Adonis_Vernalis

©to, ba¹ je bolonja eksssstra...

dirigent

      Procitao sam da u Americi hoze da izbace laptopove iz upotrebe na predavanjima. Naime ustanovilo se da za vreme predavanja oni koji hvataju beleske putem laptopova nisu u stanju da ponove nista od materije koja im je prezentovana , jer se pretvaraju u gole stenografe. A usput i tu je i procenat onih koji igraju counterstrike , gledaju FB , interent portale , xxx i stagaznamzanimacije.
       Elektronska forma pisanja zaglupljuje . Uhvatio sam sebe pre neki dan kad sam pisao neki tekst rukom da preskacem slova i pravim manuelne greske zato sto inace retko pisem `na suvo` , osim svog potpisa. Meni malo starijem je jos i lako jer sam pola zivota pisao rucno , a mogu misliti kako je klincima kompjuterske i internet generacije  , koji svoju korespodenciju svode na kuckanje , copy/paste i skeniranje/kopiranje .
        Ono sto mi je posebno bizarno je kad vidim gimnazijalce kako kopiraju cele sveske svojih drugara , cak sticem utisak da nije ni bitno razumeti sta tu pise , nego je bitno odredjen materijal u datom trenutku imati , kao da je to znanje samo po sebi.