Ima li pravo "sirotinja" da studira?

Started by Al-Jasmina, 24-09-2006, 12:41:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

willie the scot

uvek ce vaziti pravilo socijalizam za bogate,kapitalizam za siromasne....

Smrda

apsolutno se slazem sa Jasminom i Bredom....i da,mislim da ce to postati privilegija.Uostalom,zelimo da slicimo na zapad,a uz to studiramo jedan od,nazovi. prestiznih fakulteta,pa samim tim i nije cudo sto nas deru...Steta stvarno,jer su uslovi katastrofalni,ali mislim da mi tu ne mozemo mnogo....Nego d*pe na stolicu,pa  sta nam bude,bude!! :) :) :)

AquArius

Studirace (tog jednog dana) bogati i talentovani.
Ko zna zasto je to dobro.
Takodje, ko zna kada ce se to zaista i dogoditi u Srbiji.

Adonis_Vernalis

"Sirotinja" ne da ima pravo da studira, vec OBAVEZU da to cini. Svi smo mi rodjeni u nekakvim porodicama, bile one siromasne ili bogate. Deci bogatih roditelja je, s jedne strane, daleko lakse, jer mogu da imaju sto god pozele... samo treba to da pozele. Deci siromasnih roditelja je teze, jer tesko mogu da imaju to sto svom snagom zele... Da li znate neki drugi, bolji, casniji nacin da kompenzujete taj pocetni hendikep - od obrazovanja? Ja ne znam, pa sam se obrazovao i sve sto imam (a nemam mnogo) ulozio sam u ovo sto radim.

Ja ne prizivam dane o kojima vi razmisljate, i ne mislim da ce studiranje postati privilegija bogatih. Ja bih voleo da se kod nas desi ono sto se desilo u Velikoj Britaniji, posle II Svetskog rata. Njihovi univerziteti do rata su bili hermeticki zatvoreni za ljude crvene krvi. Retko ko od "obicnih smrtnika" mogao je da prodje pored Kembridza ili Oksforda, ili Stratklajda i Aberdina u Skotskoj. Posle rata, oni su svoje univerzitete, jednostavno, otvorili svima, shvativsi da ljudski potencijali nisu proporcionalni debljini konta u banci, vec da je Bog delio pare jednom, a pamet drugom rukom, pri cemu mu levica nije znala sta radi desnica.

Ukoliko vas interesuje sta su Englezi uradili, pisacu o tome. Nesto kasnije...

Al-Jasmina

willie the scot

to zelimo da cujemo...englezi su shvatili da je prosvecenost nacije nacionalni interes...
a kod nas pricaju kako je glupo izbacivati vise kadrova nego sto trziste trazi...kao drzava baca pare na skolovanje suvisnih kadrova...koje pare,bre?
neverovatno kako uvek nadju najgori primer,...recimo,kada kazu da zdravstvo ne moze da bude besplatno pa uz to navede primer amerike u kojoj je najgori sistem zdravstvenog osiguranja na svetu u kome 30% ljudi nije osigurano...demagogija za debile...

Darker

Po¹to vidim da sam malo uzburkao strasti- ne mislim da je studiranje privilehija bogatih nego privilegija graðana  tog grada u kome je univerzitet. I dalje stojim pri svom stavu, da ako si veæ siroma¹an i obrazovanjem kupje¹ kartu za vi¹i stale¾, kao adonis, nema¹ pravo da se za***ava¹. Ako se godina obnavlja iz tih nekih vi¹ih razloga( mada su takvi u promilima), potpuno je neodgovorno u najmanju ruku sa njihove strane da je obnove jo¹ jednom... a nama iz Beograda je, kao i tim bogatijim, dozvoljen i taj luksuz, jer time gubimo samo 120 000, a vi gubite pravo na dom, kredit, ishranu...