Kup UEFA/Liga Kupa UEFA 2006/2007

Started by nasty girl, 27-09-2006, 08:39:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

mikele

Ево и осталих резултата
=====================================================================

KUP UEFA: Sevilja na pobednièkom kursu
(http://nono9.us)

Fudbaleri Sevilje uspe¹no su nastavili odbranu trofeja u Kupu UEFA. U jednom od derbija ¹esnaestine finala ©panci su u Bukure¹tu pobedili pro¹logodi¹njeg polufinalistu ekipu Steaue sa 2:0 i tako, èini se, definitivno re¹ili pitanje prolaska u narednu rundu.

Sevilja je po jedan gol postigli u oba poluvremena. Bravu domaæih otkljuèao je Kristijan Poulesen èetiri minuta pre kraja prvog dela udarcem iz blizine, a konaèan rezultat postavio je sa “bele taèke” Fredi Kanute u 76. minutu, nakon ¹to je Dorin Gojan u ¹esnaestercu oborio Aleksandra Ker¾akova.

Gosti, koji su na ovom susretu bili mnogo nadmoæniji rival, propustili su jo¹ nekoliko izglednih ¹ansi, dok je Steaue najbolju priliku imala preko Gabriela Bostina, èiji je lob udarac Andreas Palop vrhovima prstiju uspeo da izbaci preko preèke u korner.

Odlièan rezultat na gostovanju ostvario je Njukasl koji bio bolji od Varegema 3:1, a veliki posao na strani odradila je i Selta koja uspela u Moskvi protiv Spartaka da izvuèe 1:1.

Za razliku od Steaue, Varegema i Spartaka, uspe¹ni domaæini u utakmicama u èetvrtak bili su Lans i Braga. Francuzi su savladali Panatinaikos 3:1, a Portugalci Parmu 1:0.

Rezultati prvih meèeva ¹esnaestine finala:
Steaua - Sevilja 0:2
(Poulsen 41, Kanute 76pen)
Braga - Parma 1:0
(Karlos 81)
Spartak Moskva - Selta 1:1
(Kaljinièenko 64 - Njunjez 41)
Varegem - Njukasl 1:3
(D’Ene 69 - Dindelo 48ag, Martins 59pen, Sibijerski 76))
Lans - Panatinaikos 3:1
(®ama 49, 70, Dindane 90pen - Salpinigidis 66)

U sredu
Leverkuzen - Blekburn 3:2
Hapoel Tel Aviv - Glazgov Rend¾ers 2:1
Livorno - Espanjol 1:2
Fenerbahèe - AZ Alkmar 3:3
Sahtjor - Nansi 1:1
Bordo - Osasuna 0:0
Verder - Ajaks 3:0
CSKA Moskva - Makabi Haifa 0:0
Benfika - Dinamo Bukure¹t 1:0
AEK - PS® 0:2

mikele

KUP UEFA: Ispali Fenerbahèe i CSKA iz Moskve
(http://www.putfile.com/pic.php?img=4841750)


Fudbaleri turskog Fenerbahèe nisu uspeli da se plasiraju u osminu finala Kupa UEFA, iako su u revan¹ meèu ¹esnaestine finala vodili sa 2:0 protiv domaæeg AZ Alkmara.

Utakmica u Holandiji zavr¹ena je 2:2, a AZ je oti¹ao dalje zahvaljujuæi remiju u prvom meèu (3:3). Fener je zahvaljujuæi golovima Tumera Metina i Brazilca Aleksa, oba puta nakon dodavanja Mateje Ke¾mana, bio na pragu da AZ-u nanese prvi evropski poraz u Alkmaru u poslednjih 30 godina. Domaæin je, medjutim, sjajnoj igri u zavr¹nici meèa i pogocima Martina Martinsa i Berija Opdama overio vizu za osminu finala.

Bez plasmana u naredno kolo ostao je i osvajaè Kupa UEFA iz 2005. godine, moskovski CSKA, koji je nakon remija bez golova u prvom meèu sa Makabijem, u revan¹u u Haifi pora¾en sa 1:0. Sudbinu ruskog tima, za koji je u drugom poluvremenu igrao i Milo¹ Krasiæ, "zapeèatio" je Roberto Kolauti golom u 14. minutu.

Odlièan rezultat zabele¾io je i ©ahtjor iz Donjecka, koji je kao gost pobedio franucski Nansi sa 1:0 i posle prvog meèa bez pogodaka, plasirao se u osminu finala. Jedini pogodak na utakmici dao je Fernandinjo u 70. minutu, a Igor Duljaj dobio je ¹ansu u drugom poluvremenu.

U meèu koji su u Engleskoj odigrali Blekburn i Leverkuzen nije bilo pogodaka, pa su dalje oti¹le "aspirind¾ije" zahvaljujuæi pobedi od 3:2 u prvoj utakmici.

Mesto u osmini finala obezbedila je i Benfika, koja je protiv Dinama u Bukure¹tu gubila na poluvremenu sa 1:0, ali je na kraju stigla do trijumfa od 2:1, ¹to je uz minimalnu pobedu (1:0) u prvom meèu bilo sasvim dovoljno.

Prolaz dalje osigurala je Selta, koja je u Vigu dobila moskovski Spartak sa 2:1, a u prvom meèu bilo je 1:1, dok je portugalska Braga i u revan¹u u Italiji slavila protiv Parme sa 1:0. Pari Sen ®ermen je kao domaæin savladao atinski AEK sa 2:0, koliko je bilo i u drugom meèu, a Njukasl je "minimalcem" (1:0) potvrdio dominaciju iz prvog meèa kada je bilo 3:1 za "svrake".

Najvi¹e neizvesnosti bilo je u Pamploni, gde je Osasuna nakon produ¾etka slavila protiv Bordoa sa 1:0, dok su se Rend¾ersi ubedljivom pobedom u Glazgovu protiv Hapoela (4:0), iskupili zbog poraza od 2:1 u prvoj utakmici.

Rezultati revan¹ meèeva ¹esnaestine finala:

AZ ALKMAR - Fenerbahèe 2:2 (prvi meè 3:3)
Blekburn - BAJER LEVERKUZEN 0:0 (2:3)
Nansi - ©AHTJOR 0:1 (1:1)
Dinamo Bukure¹t - BENFIKA 1:2 (0:1)
MAKABI HAIFA - CSKA Moskva 1:0 (0:0)
SELTA - Spartak Moskva 2:1 (1:1)
NJUKASL - Varegem 1:0 (3:1)
Osasuna - Bordo 1:0 (0:0)
Panatinaikos - LANS 0:0 (1:3)
PS® - AEK 2:0 (2:0)
Parma - BRAGA 0:1 (0:1)
SEVILJA - Steaua 1:0 (2:0)
Ajaks - VERDER 3:1 (0:3)
REND®ERS - Hapoel Tel Aviv 4:0 (1:2)
ESPANJOL - Livorno 2:0 (2:1)

PAROVI OSMINE FINALA

Njukasl - AZ Alkmar
Makabi Haifa - Espanjol
Glazgov Rend¾ers - Osasuna
Braga - Totenhem
Sevilja - ©ahtjor
Lans - Leverkuzen
PS® - Benfika
Selta - Verder
======================================================================
По мени главни фаворити су Севиља и Вердер,а евентуално могу да изненаде АЗ,Тотенхем и Бенфика

Roben

KUP UEFA: Nemci, Osasuna i Totenhem idu dalje

Bajer Leverkuzen postao je prvi uèesnik èetvrtfinala Kupa UEFA, po¹to je na svom stadionu savladao Lans rezultatom 3:0 i nadoknadio deficit od 1:2 iz prvog susreta.

Golove za "farmaceute" postigli su buduæi napadaè Liverpula Andrej Voronjin u 36, bosanski veteran Sergej Barbarez u 56. i brazilski defanzivac ®uan u 70. minutu.

Pogodak Voronjina stavio je Bajer u ¾eljeni polo¾aj, jer je veæ pri takvom rezultatu nemaèki predstavnik imao prolaz dalje na osnovu gola postignutog u gostima.

Lans je morao da krene u napad, medjutim, nije imao uspeha i sada æe moæi da se koncentri¹e na prvenstvo Francuske, u kojem zauzima drugo mesto i na putu je da se plasira u Ligu ¹ampiona.

Srpski internacionalci Nenad Kovaèeviæ i Milan Bi¹evac nisu imali pravo nastupa za Lans, po¹to su ove sezone veæ igrali evropske meèeve u dresu Crvene zvezde. Bi¹evac je, pored toga, i povredjen.

REZULTATI REVAN© MEÈEVA:

BAJER LEVERKUZEN - Lans 3:0 (prvi meè 1:2)
(Voronjin 36, Barbarez 56, ®uan 70)
OSASUNA - Glazgov Rend¾ers 1:0 (prvi meè 1:1)
(Vebo 71)
VERDER - Selta 2:0 (prvi meè 1:0)
(Almeida 48, Fric 61)
TOTENHEM - Braga 3:2 (prvi meè 3:2)
(Berbatov 28, 42, Malbrank 75 - Hadlston 24ag, Amaral 61)

ÈETVRTAK:
©ahtjor - Sevilja (2:2)
AZ Alkmar - Njukasl (2:4)
Espanjol - Makabi Haifa (0:0)
Benfika - Pari Sen ®ermen (1:2)

(MONDO)

Roben

KUP UEFA: Palop spasio Sevilju u zadnji èas

Branilac Kupa UEFA, ekipa Sevilje, plasirala se u èetvrtfinale tog takmièenja na krajnje dramatièan naèin, po¹to je u Donjecku posle produ¾etaka savladala ©ahtjor sa 3:2 i pro¹la dalje ukupnim rezultatom 5:4.

Presudni gol u 105. minutu je postigao Urugvajac Havijer Ernesto ©evanton, ali do ekstra perioda ne bi ni do¹lo da golman Sevilje Andres Palop u èetvrtom minutu sudijske nadoknade vremena nije matirao kolegu Bogdana ©usta i tako izjednaèio na 2:2, ¹to je rezultat koji je ©ahtjor pro¹le nedelje izborio u ©paniji. Dani Alve¹ izveo je korner, a Palop glavom sproveo loptu u mre¾u.

Posle prvog poluvremena bez golova, ©ahtjor je poveo u 49. minutu, preko Brazilca Matuzalema. Èetiri minuta kasnije izjednaèio je Enco Mareska, a asistent je i tada bio sjajni Alve¹. To je bio rezultat koji je u èetvrtfinale vodio Ukrajince, ali oni su uprkos tome nastavili da napadaju.

Levandovski je naterao Palopa na odliènu intervenciju u 60. minutu, ®adson je u 67. pogodio stativu, a u 70. propustio jo¹ jednu priliku da se upi¹e u strelce. Ipak, to ¹to nije po¹lo za nogom ®adsonu, jeste njegovom zemljaku Elanu. On je sedam minuta pre kraja matirao Palopa na dodavanje Matuzalema i doveo "rudare" jo¹ korak bli¾e prolazu.

Trener Mirèea Luèesku poku¹ao je da saèuva prednost uvodjenjem u igru Igora Duljaja i èinilo se da æe sve ostati onako kako su ¾eleli navijaèi na Olimpijskom stadionu.

Ali, bukvalno u poslednjem poku¹aju Sevilje da izjednaèi sudbina je htela da se Palop proslavi, a osvajaè trofeja 2006. godine ostane u trci za jo¹ jednom krunom.

Zvonimir Vukiæ presedeo je svih 120 minuta na klupi ©ahtjora, dok je Ivica Dragutinoviæ od poèetka do kraja predstavljao stub odbrane ¹panskog predstavnika.

Holandski AZ Alkmar uspeo je da nadoknadi 2:4 iz prve utakmice i elimini¹e Njukasl na osnovu vi¹e golova postignutih u gostima. Tim Luja van Gala slavio je rezultatom 2:0, a strelci su bili ©ota Arveladze u 14. i Dani Kuvermans u 56. minutu.

Espanjol i Makabi iz Haife vi¹e od 140 minuta su "igrali ¹ah", ali kada je Ivan de la Penja konaèno zatresao mre¾u izraelskog tima u 53. minutu, sve se preokrenulo. Espanjol je "izbombardovao" goste i pro¹ao dalje trijumfom od 4:0. Golmana Nira Davidovièa savladali su jo¹ Raul Tamudo u 59, Luis Garsija u 61. i Valter Pandijani u 90. minutu.

Konaèno, Benfika je posle velike borbe na Stadionu svetlosti pobedila Pari sen ®ermen rezultatom 3:1 i tako nadoknadila 1:2 sa Parka prinèeva. Simao Sabrosa u 12. i Armando Petit u 27. minutu doveli su "orlove" u vodjstvo od 2:0, ali je Pedro Pauleta pet minuta kasnije smanjio na 2:1.

Kada su se veæ svi na stadionu pripremali za produ¾etke, neiskusni vezista Pari¾ana Jusuf Mulumba u kaznenom prostoru je oborio Lea i zaradio drugi ¾uti karton, a Simao u 89. minutu prevario Mikela Londroa i pobrinuo se da Portugal ne ostane bez predstavnika u Evropi ovog proleæa.

REZULTATI REVAN© SUSRETA:

©ahtjor - SEVILJA 2:3 posle produ¾etka (prvi meè 2:2)
AZ ALKMAR - Njukasl 2:0 (2:4)
ESPANJOL - Makabi Haifa 4:0 (0:0)
BENFIKA - Pari Sen ®ermen 3:1 (1:2)

U sredu su plasman u èetvrtfinale osigurali Bajer Leverkuzen, Verder, Osasuna i Totenhem. ®reb æe biti obavljen u petak.

(MONDO)

mikele

Обављен је жреб за 1/4 финале:


AZ - Bremen               05/04 »   12/04 »
Leverkusen - Osasuna   05/04 »   12/04 »
Sevilla   - Tottenham   05/04 »   12/04 »
Espanyol - Benfica      05/04 »   12/04 »

Roben

Sevilja i Espanjol za bingo ©panaca

Sevilja i Espanjol pobedama su kompletirali stoprocentan uèinak ¹panskih predstavnika u prvim utakmicama èetvrtfinala Kupa UEFA, ali njih, za razliku od Osasune, èeka izuzetno te¾ak zadatak u revan¹ima koji su na programu narednog èetvrtka.

Branilac trofeja Sevilja oporavila se od rano primljenog gola i savladala Totenhem sa 2:1, Espanjol je posle vodjstva od 3:0 morao da se zadovolji sa "mr¹avih" 3:2 protiv Benfike, dok je u okr¹aju AZ Alkmara i Verdera izostala oèekivana goleada - bilo je 0:0.

Robi Kin doveo je Totenhem u vodjstvo veæ u drugom minutu, svojim devetim golom na isto toliko meèeva Kupa UEFA, ali je Sevilja veæ do odlaska na odmor preokrenula rezultat pogocima biv¹eg èlana londonskih "pevaca" Frederika Kanutea i Rusa Aleksandra Ker¾akova.

U obostrano napadaèkoj igri, koja je u drugih 45 minuta ipak bila ne¹to rastrzanija i slabijeg tempa, domaæin je preko Kanutea mogao da poveæa na 3:1, ali isto tako je Totenhem imao svoje prilike da izjednaèi preko Dimitra Berbatova, Didijea Zokore i Steda Malbranka.

REZULTATI PRVIH UTAKMICA:

Sevilja - Totenhem 2:1
(Kanute 19p, Ker¾akov 36 - Robi Kin 2)
Espanjol - Benfika 3:2
(Tamudo 15, Rijera 33, Pandijani 58 - Gome¹ 63, Sabrosa 65)
AZ Alkmar - Verder 0:0
Bajer Leverkuzen - Osasuna 0:3
(Kueljar 1, Lopez 71, Vebo 73)

(MONDO)

изненадио ме овај Леверкузен глатко изгубио од Осасуне  :hm

Roben

Verder i ©panci u polufinalu

Verder iz Bremena i tri ¹panska kluba Espanjol, Osasuna i branilac trofeja Sevilja igraæe u polufinalu Kupa UEFA.

Posle tesnog poraza u prvoj utakmici od 2:1, fudbaleri Totenhema verovali su da uz pomoæ publike na svom Vajt Hart Lejnu imaju velike ¹anse da elimini¹u Sevilju. Medjutim, njihova nada da æe zaustaviti ©pance na putu do odbrane trofeja potrajala je jako malo, tek tri minuta, koliko je bilo potrebno gostima da prvi put smeste loptu u mre¾u Pola Robinsona.

Marti je izveo korner sa desne strane, Danac Kristijan Poulsen je ¹utirao glavom, a na drugoj stativi oèajno je intervenisao Sted Malbrank i to je bilo 1:0 za goste.

Samo par minuta kasnije Sevilja je ponovo zapretila, a u dobroj prilici na¹ao se Fredi Kanute, ali je nakon njegovog udarca glavom lopta fijuknula pored desne stative. Ipak, najbolji strelac ¹panskog tima u osmom minutu potpuno se iskupio za prethodni proma¹aj i praktièno odluèio pobednika ovog dvomeèa.

Posle duplog pasa sa Aleksandrom Ker¾akovim, kojim je iz igre bila izbaèena gotovo cela odbrana Totenhema, Kanute je u¹ao u ¹esnaesterac, obi¹ao Robinsona i rutinski plasirao loptu u nebranjenu mre¾u.

Do kraja poluvremena gosti, koji su ovaj meè odigrali bez nekoliko standardnih prvotimaca, izveli su jo¹ nekoliko ozbiljnih akcija, a dve najbolje nije uspeo da materijalizuje Brazilac Adrijano. Najveæu ¹ansu u prvom delu domaæi su imali u 44. minutu, kada je Bugarin Dimitar Berbatov pogodio okvir gola.

Sevilja je odolevala naletima domaæih fudbalera domaæih fudbalera sve do sredine drugog poluvremena, a onda je za samo 60-ak sekundi rezervni golman Kobenjo, koji je branio umesto Palopa, dva puta kapitulirao.

Na 2:1 smanjio je D¾ermejn Defo u 66, a veæ u 67. nakon centar¹uta Robija Kina, Aron Lenon je izjednaèio. Medjutim, to je, ispostavilo se, na kraju bio i konaèan rezultat, po¹to su gosti upeli da stabilizuju odbranu i u narednih nekoliko minuta odole naletima Totenhema, a zatim uvedu meè u mirnu zavr¹nicu.

U polufinalu Sevilja æe igrati protiv Osasune, koja je eliminisala Bajer iz Leverkuzena. Ekipa Save Milo¹eviæa slavila je u prvoj utakmici u Nemaèkoj 3:0, pa je revan¹ u Pamploni bio samo formalnost. Minimalnu pobedu obezbedio je Huanlu Gomez koji je jedini gol na utakmici postigao u 62. minutu.

Drugi polufinalni par èiniæe Verder, koji je posle 0:0 u Alkmaru, ubedljivo nadigrao AZ sa 4:1 na svom „Vezeru“ i Espanjol, koji je u Lisabonu uspeo da saèuva gol prednosti iz prvog meèa (3:2) odigrav¹i sa Benfikom bez golova.


REZULTATI ÈETVRTFINALA:


OSASUNA - Bajer Leverkuzen 1:0 (prvi meè 3:0)
(Gomez 62)

VERDER BREMEN - AZ Alkmar 4:1 (0:0)
(Borovski 16, Klose 36, 62, Dijego 82 – Dembele 32)

Benfika - ESPANJOL 0:0 (2:3)

Totenhem - SEVILJA 2:2 (1:2)
(Defo 66, Lenon 67 – Malbrank 3ag, Kanute 8)

Roben

©pansko finale na pomolu

Fudbaleri Espanjola savladali su nemaèki Verder rezultatom 3:0 (1:0) u prvoj utakmici polufinala Kupa UEFA, dok je u "sve¹panskom" okr¹aju Osasuna odnela minimalnu pobedu nad braniocem trofeja, ekipom Sevilje - 1:0 (0:0).

Ako Verder narednog èetvrtka (3. maj) u Bremenu ne naèini podvig, ¹panska Primera imaæe dva predstavnika u finalu, zakazanom za 16. maj na Hempden Parku u Glazgovu.

Golove za Espanjol postigli su Moizes Hurtado u 20, Valter Pandijani u 50. i rezervista Feran Korominas Koro u 88. minutu. Odluèujuæi pogodak na meèu u Pamploni bio je delo Roberta Soldada u 55. minutu.

Meè na Olimpijskom stadionu u Barseloni doneo je iznenadjujuæe visoku pobedu domaæeg tima, ali trener Espanjola Ernesto Valverde sigurno neæe svojim igraèima dozvoliti prerano opu¹tanje. On je, naime, bio èlan ekipe koja je 1988. u finalu istog takmièenja pobedila Bajer iz Leverkuzena sa 3:0, a onda u revan¹u do¾ivela identièan poraz i izgubila trofej lo¹ijim izvodjenjem jedanaesteraca.

Prva dva gola igraèi Espanjola postigli su udarcima glavom. Hurtado je posle visokog skoka skrenuo u mre¾u centar¹ut Rufetea sa desne strane, dok je Pandijani samo "kresnuo" loptu koju je iz kornera uputio Ivan De la Penja.

Urugvajskom veteranu to je bio jedanaesti gol ove sezone u Kupu UEFA, medjutim, petnaestak minuta kasnije dobio je ¾uti karton koji æe ga udaljiti sa revan¹a na stadionu Vezer.

Valverdeova èeta nastavila je sa opasnim napadima, a posle jedne kontre ostala je sa igraèem vi¹e na terenu, po¹to je golman Verdera Tim Vize izvan ¹esnaesterca pokosio Raula Tamuda, spreèiv¹i ga u naletu koji bi vrlo verovatno rezultirao treæim golom.

Trener gostiju Tomas ©af izveo je Danca Jensena kako bi medju stative poslao veterana Andreasa Rajnkea, koji je posle relativno besposlenih pola sata ipak kapitulirao u poslednjim minutima. Albert Rijera povukao je kontru i sa leve strane uputio centar¹ut koji je Koro lako pretvorio u konaènih 3:0.

Milo¹eviæ korak bli¾e finalu

Osasuna, koja se bori za prvi plasman u finale nekog evrokupa, u potpunosti je nadigrala Sevilju. Skupoceni i mnogo hvaljeni puleni Huandea Ramosa prvi ¹ut u okvir gola uputili su tek u 84. minutu!

Zaslu¾enom vodjstvu domaæi fudbaleri su se radovali kada je Soldado glavom sa osam metara savladao rezervnog golmana Sevilje Davida Kobenja, nakon ¹to je Paæi Punjal izveo slobodan udarac sa desne strane.

Iako su nastupili u najjaèem sastavu, gosti su do pravih ¹ansi do¹li tek u samom fini¹u, ali je Rikardo odbranio dva udarca Frederika Kanutea, dok su Aleksandar Ker¾akov i Dani Alve¹ bili neprecizni.

Srpski veteran Savo Milo¹eviæ zauzeo je svoje mesto u startnoj postavi trenera Hozea Anhela Cigande i odigrao 88 minuta, pre nego ¹to ga je zamenio rekonvalescent Valdo. Ukoliko Osasuna kroz sedam dana odoli u Sevilji, Milo¹eviæ æe u 34. godini dobiti priliku da kruni¹e karijeru osvajanjem evropskog trofeja.

Svih 90 minuta na drugoj strani je odigrao Ivica Dragutinoviæ.

(MONDO)

mikele

KUP UEFA: Ponovo Sevilja
(http://nono9.us)

Pehar Kupa UEFA i narednih godinu dana stanovaæe na istoj adresi. ©pansko finale na Hempden Parku u Glazgovu zavr¹eno je pobedom Sevilje koja je bolji izvodjenjem penala (3:1) savladala Espanjol.

Rezultat u regularnom toku bio je 1:1, posle dva produ¾etka 2:2.

Drugi pehar Kupa UEFA u nizu, uspeh kojim se mo¾e pohvaliti samo Real Madrid koji je to takmièenje osvajao 1986. i 1987. godine, Sevilji je doneo fenomenalni golman Andres Palop odbraniv¹i fudbalerima Espanjola tri penala.

Palop je zaustavio udarce Luisa Garsije, D¾onatasa i Torehona, a samo je Valter Pandijani uspeo da pogodi mre¾u. U ekipi Sevilje precizni su bili Kanute, Dragutinoviæ i Puerta, a jedino je Dani Alve¹ proma¹io.

Na Hempden Parku povela je Sevilja u 18. minutu. Andres Palop posle kornera pokupio loptu, a onda dugaèkim bacanjem otvorio kontru Adrijanu. Brazilac je pro¹ao jednog èuvara, iskosa sa leve strane u¹ao u ¹esnaesterac Espanjola i unutra¹njim delom kopaèke plasirao loptu u dalji ugao.

Deset minuta kasnije Espanjol je izjednaèio. Nakon akcije po levoj strani, Albert Rijera je ¹utirao sa ivice ¹esnaesterca, Dani Alve¹ je uklizao da blokira udarac, ali je loptu zakaèio taèno toliko koliko je bilo potrebno da ona dobije ne¹to veæi luk i ostane nedosti¾na za Palopa.

Rijera je mogao da dovede Katalonce u vodjstvo poèetkom drugog poluvremena, kada je ponovo oku¹ao sreæu ¹utem iz daljine, ali je ovog puta Palop uspeo da odbije loptu do preèke.

Inaèe Espanjol je od 68. minuta imao igraèa manje na terenu, po¹to je nakon starta na Aleksandru Ker¾akovu, Moises Hurtado dobio drugi ¾uti karton.

Sevilja je veæ u regularnom toku poku¹ala da iskoristi brojèanu prednost. Redjali su se napadi crveno-belih pred golom Katalonaca, ali njihovi napadaèi nisu bili ldovoljno koncentrisani pred golom.

Jednu od najboljih prilika da re¹i pitanje pobednika u regularnom toku Sevilja je imala u 81. minutu, kada je nakon ¹uta glavom Kanutea i odbrane golmana Espanjola, srpski internacionalac Ivica Dragutinoviæa sa pet metara iskosa ¹utirao preko preèke.

U poslednjim trenucima prvog produ¾etka Fredi Kanute je ponovo doveo Sevilju u vodjstvo. Dani Alve¹ i Kanute su razmenili dupli pas, a zatim je Brazilac na desnom krilu uposlio Hezusa Navasa, koji je centrirao na prvu stativu, a reprezentativac Malija je loptu sproveo u mre¾u.

Medjutim, Espanjol je jo¹ jednom uspeo da se vrati, ovog puta sa igraèem manje. Valter Pandijani je dodao do D¾onatasa, koji je raspalio sa 20 metara raspalio, a lopta je ponovo zakaèila jednog igraèa Sevilje i ovog puta odsela u donjem levom uglu Palopovog gola.

Pre izjednaèujuæeg gola Espanjola Sevilja je imala tri sjajne prilike da razre¹i sve dileme oko pobednika, ali je golman Iraizoz bravuroznim intervencijama uspeo da odbrani svoju mre¾u I dovede svoj tim do penala..

(MONDO)

:~ :~ :~ :~ :~ :~ :~ :~ :~ :~

hulio_salinas

17. maj 2007. | Izvor: B92 | MR
Drago za B92: Istorijski uspeh



Pobedom u finalu UEFA kupa u Glazgovu, fudbaleri Sevilje osvojili su prvi od moguæa tri trofeja ove sezone. U dramatiènom finalu oni su slavili protiv Espanjola nakon boljeg izvoðenja jedanaesteraca. Jedan od strelaca za Sevilju u penal seriji bio je i reprezentativac Srbije Ivica Dragutinoviæ, koji se upisao u istoriju kao jedini srpski fudbaler sa dve titule u UEFA kupu.

Dragutinoviæ za B92 ka¾e da je njegov tim protiv upornog Espanjola jo¹ jednom potvrdio pobednièki mentalitet i pridru¾io se pohvalama sjajnog golmana andaluzijske ekipe Andreasa Palopa.

"Znali smo od poèetka da æe biti veoma te¹ka utakmica po¹to je Espanjol odlièna ekipa, ¹to je samim plasmanom u finale i izbacivanjem Verdera u polufinalu i potvrdila. Bili smo oprezni tokom prvih 90 minuta. Meðutim, malo smo se opustili u drugom produ¾etku kod voðstva od 2:1... i eto ¹ta je fudbal, jedna neopreznost i jedan ¹ut je mogao da nam pokvari sve ¹to smo napravili od poèetka sezone. Veæina ekipa bi verovatno psihièki pala posle izjednaèujuæeg gola protivnika. Meðutim, mi smo ostali mirni tokom penal serije. Hvala Bogu da imamo ovakvog golmana kao ¹to je Palop, koji nam je doneo ovu titulu, prvo pogotkom u 90. minutu u osmini finala protiv ©ahtjora, a i sinoæ kada je odbranio tri penala i dve-tri stopostotne prilike Espanjola. Najveæe zasluge pripadaju njemu kao najboljem pojedincu", ka¾e Dragutinoviæ za B92.

Dragutinoviæ je nakon Milo¹a Krasiæa tek drugi reprezentativac Srbije koji je podigao pehar Kupa UEFA, a sada je u¹ao u istoriju kao jedini sa dva trofeja u najmasovnijem evropskom takmièenju.



"Ovaj uspeh mi lièno mnogo znaèi jer æe biti upisano jedno srpsko ime u istoriju evropskog fudbala. Ovaj rezultat je za mene od velikog znaèaja, samim tim ¹to pro¹le godine nisam igrao finale UEFA kupa i Superkup Evrope zbog povrede, kada sam pauzirao dva i po meseca. Bilo mi je zaista potrebno ovo finale, da odigram vrhunski na najvi¹em nivou. Osvajanjem dve vezane titule upisali smo se u istoriju, ne samo Sevilje, veæ i evropskog fudbala, s obzirom da je to ranije ostvario samo Real Madrid", izjavio je reprezentativac Srbije.

Trofej u UEFA kupu je prvi od moguæa tri ove sezone, s obzirom da je Sevilja i dalje u trci za trofeje u domaæem prvenstvu i kupu. Dragutinoviæ dodaje da nema mnogo vremana za slavlje nakon uspeha u Glazgovu jer veæ u nedelju igraju u gostima protiv Deportiva. 

"Sinoæ je, kako smo èuli, bilo veliko slavlje na ulicama Sevilje. Nama ne ostaje mnogo vremena za slavlje jer veæ u nedelju igramo veoma bitnu utakmicu u gostima protiv Deportiva. To je meè od velikog znaèaja za nas jer u sluèaju kiksa Real Madrida i Barselone mo¾emo da se vratimo u borbu za titulu u ¹panskoj ligi. Okreæemo se Deportivu i uz malo sreæe, od ponedeljka bi mogli da budemo i prvi u ligi", dodaje Dragutinoviæ.

Do kraja ¹ampionata ©panije ostale su jo¹ èetiri runde. Na vrhu tabele su Real Madrid i Barselona sa po 66 bodova, dok Sevilja ima dva manje. Barselona tokom vikenda igra protiv Atletika u Madridu, dok Real gostuje Rekreativu.