Jezièke (ne)doumice

Started by Darker, 28-11-2006, 14:05:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

shiky

Hajde i ja da se nadovezem :>
Koja je vrsta reci uostalom?Prilog?I da li tu ima neka mogucnost da se pise odvojeno?
A ovo za trebam,trebas,koliko ja znam je nepravilno,jer trebati je bezlican glagolski oblik.
Ja bih rekla potreban si nam,nisam potreban nikome itd.
Bbasic,je l' gresim?

bbasic

Glagol trebati koristi se bezlièno kada je u spoju s drugim glagolom (dakle, ne mo¾e „Ja trebam da idem“, veæ samo „Ja treba da idem“). Ako drugog glagola nema, trebati se prirodno menja kroz lica. Pri tom se èak mo¾e upotrebiti na dva naèina: „Treba mi (ne¹to)“ i „Trebam (ne¹to)“. Drugi oblik je standardizovan u hrvatskom, i mnogi (uglavnom kroatofobi) ne ¾ele da ga prihvate u srpskom, ali èinjenica je da je i on legitiman — iako se, dodu¹e, preporuèuje prvi.

Ipak, i pored svega, nedoumica koju Darker ima nije ba¹ nerazumljiva, buduæi da su puristi nekada zaista zahtevali da glagol trebati uvek bude bezlièan, a da se inaèe koristi oblik biti potreban; no, ovo je odavno obesmi¹ljeno.

Nimalo se pi¹e spojeno, ali odvojeno u ni malo ni mnogo.

Uostalom je reèca (partikula) i pi¹e se spojeno, izuzev sluèajan spoj reèi u i ostalom.

Sole

cekajte malo, a sta je sa onim trebalo bi? vidim da pisete o tome...
nikad se valjda ne kaze "ja treba da", "ti treba da...", ide valjda samo "ja bih trebalo da...", tako bar ja znam.
bbasic, hvala za objasnjenje nimalo-g!

bbasic

U pitanju su razlièita vremena:

„Ja treba da idem“ — prezent/sada¹nje vreme;
„Trebalo bi da ja idem“ — potencijal/moguæi oblik (nije najbolje re¹enje „Ja bi trebalo da idem“, jer red reèi u reèenici nije prirodan, a „Ja bih trebalo da idem“ apsolutno je pogre¹no jer je pomoæni glagol biti deo predikata i s njim se mora slagati, ne sa subjektom);
„Trebalo je da ja idem“ — perfekt/pro¹lo vreme.

Ni¹ta ovde nije èudno, veæina glagola ima sve ove oblike (postoji mala razlika zbog same prirode glagola trebati, ali ¹to se tièe vremena — sva su tu):

„Ja moram da idem“;
„Ja bih morao da idem“;
„Ja sam morao da idem“.

Da dodam jo¹ ne¹to, i u ovoj i u pro¹loj poruci uporno pravim jednu stilsku gre¹ku: naime, èesto ne treba pisati liènu zamenicu ’ja’ (niti druge) kao subjekat, jer je i bez nje, zahvaljujuæi glagolskim licima, jasno ¹ta je subjekat reèenice. Prema tome, u gornjim primerima najbolje je reæi: „Treba da idem“, „Trebalo bi da idem“, „Trebalo je da idem“; „Moram da idem“, „Morao bih da idem“, „Morao sam da idem“. Liène zamenice mogu se dodati ukoliko postoji potreba da se posebno naglasi subjekat, recimo: „Ti ne mora¹ da ide¹ ako neæe¹. Ja treba da idem.“ Ja sam ih dodao (uzgred, i u ovoj reèenici stoji zamenica na mestu subjekta, ali sada ima svrhu) da bi i subjekat i predikat (tj. odnos meðu njima) u reèenicama koje sam koristio kao primere do¹li do punog izra¾aja.

shiky

Ako sam dobro razumela,nije uvek tacno ono ja bih?Mislila sam da uz ja uvek i uvek ide bih.A kako ce se glagol biti slagati sa predikatom? (i da li mogu da zapocnem recenicu sa a?)

bbasic

Pomoæni glagol biti je u sklopu predikata, i mora biti istog lica kao i preostali deo predikata. U reèenici „Trebalo bi da (ja) idem“ glagol trebati je bezlièan (a ima oblik treæeg lica jednine perfekta), pa i glagol biti mora imati oblik treæeg lica jednine perfekta: bi. Ako pak ka¾emo „I¹ao bih“ (ili „Ja bih i¹ao“), tada imamo prvo lice jednine perfekta glagola iæi, pa isto va¾i i za pomoæni glagol biti, koji je s njim u sklopu.

shiky

Trebalo bi da se u srednjoj uci i gramatika(valjda sam pravilno rekla  :>)a ne samo knjizevnost...Sve ovo sto mi pricas,zvuci nenormalno poznato,ali davno sam ucila gramatiku... :(

Darker

Upravo, mada mi smo forsirali gramatiku prva dva razreda srednje...
Hvala bbasicu, fenomenalan si, ne TREBAM te vi¹e, za sada :K

yeca

Jao, ali reè "samnom" se pi¹e odvojeno??  :shock  :shock
To 100% taèno??

Sole

ja uvek pisem tako.
ne znam kako to gramaticki da ti objasnim, sta je "sa" tj. koja vrsta reci, sve sam zaboravila, ali 100% se pise odvojeno!

igrackica

Odvojeno isto kao da kazes SA NjIM. Sa je valjda predlog, stoji uz imenicu ili zamenicu. Lektore, help! Je l' se kaze "lektorE"?

Darker


bbasic

Imenice sa zavr¹etkom -r mogu graditi vokativ i dodavanjem nastavka -u i dodavanjem nastavka -e. Izuzetak je samo imenica car, èiji vokativ glasi iskljuèivo care.

Za sa mnom nemam ¹ta da dodam. :)

yeca

Da da, OK, na¹la sam u medjuvremenu!
Zahvaljujem!  :cvet
Ja k'o da sam u podrumu ¾ivela!  :roll:

pig_am_am

sta veze? pa goblini nisu hrvati.