Istra¾ivanje srpskog IT tr¾i¹ta za 2006. godinu

Started by Korisnicko Ime, 22-12-2006, 11:08:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Korisnicko Ime

Poznata svetska kompanija za analizu tr¾i¹ta IDC je sprovela istra¾ivanje IT tr¾i¹ta na podruèju Srbije za 2006. godinu i objavila rezultate do kojih je do¹la. Mnogi rezultati koji su objavljeni deluju pora¾avajuæe.

Srbija sa tr¾i¹tem ukupne vrednosti od 318 miliona dolara i dalje spada meðu zemlje koje imaju najmanje IT tr¾i¹te u Evropi. Poreðenja radi, u Sloveniji vrednost IT tr¾i¹ta iznosi 679 miliona dolara, u Hrvatskoj 789 miliona dolara, u Maðarskoj 2.32 milijardi, a u Poljskoj èak 5.6 milijardi amerièkih dolara. Prema podacima istra¾ivaèke kompanije IDC, u Srbiji je nakon 2005. godine, kada je kao ni u jednoj evropskoj dr¾avi, zabele¾en pad prodaje raèunara za 30 procenata, prodaja raèunarske opreme ove godine ipak je porasla za oko 22 posto. U na¹oj zemlji je u 2005. godini isporuèeno oko 155.000 raèunara, dok se ove godine oèekuje da taj broj preðe 190.000 komada. Nastavlja se zaostajanje Srbije u IT potro¹nji u odnosu na susedne zemlje. IT potro¹nja po stanovniku u na¹oj zemlji u 2006. godini iznosi oko 42 amerièkih dolara, dok svaki stanovnik Hrvatske proseèno potro¹i 175 dolara (pro¹le godine 148 dolara), a u Sloveniji èak 339 dolara (pro¹le godine 292 dolara).

Iako oko 40 procenata domaæinstava u Srbiji poseduje raèunar, i dalje smo meðu zemaljama u kojima se najmanje koristi Internet. U na¹oj zemlji samo oko 24 posto graðana koristi Internet, ¹to je ne¹to vi¹e od 1.5 miliona stanovnika, i to uglavnom u gradskim sredinama. Najveæi broj korisnika Interneta ima modemski pristup od kuæe (77 posto) zbog lo¹e telekomunikacione infrastrukture. I pored brojnih problema na srpskom IT tr¾i¹tu, analitièari oèekuju da æe na¹e tr¾i¹te rasti oko 15 posto godi¹nje do 2010. godine. Uprkos nesporno ogromnim moguænostima razvoja srpskog IT tr¾i¹ta, èak i ako se ostvare ove optimistièke prognoze, te¹ko je oèekivati da Srbija uskoro mo¾e da uhvati prikljuèak za zemljama iz regiona, buduæi da je Srbiji neophodan razvoj u IT sektoru od najmanje 25 posto godi¹nje kako bi 2010. godine ostvarili 40 odsto tr¾i¹ta u Maðarskoj.

U protekloj godini konaèno je usvojena Strategija razvoja informacionog dru¹tva u Srbiji i otpoèela je primena Zakona o elektronskom potpisu. Takoðe, saèinjena je i Strategija razvoja telekomunikacija za period od 2006. do 2010. godine. Ulaskom Telenora i Mobilkoma na srpsko tr¾i¹te re¹en je problem nedopustivog dr¾avnog uèe¹æa u oba dota¹nja operatora mobilne telefonije i stvoreni su uslovi za br¾i razvoj ove oblasti telekomunikacija. Ohrabruje odluka Vlade Srbije da izdvoji 42.8 miliona evra za projekte koji su vezani za razvoj projekata elektronske uprave, kao i najava moguæeg formiranja ministarstva za informaciono dru¹tvo.

Izvor: Mikro

Bred

Srbija na repu Evrope po broju korisnika interneta
Autor: Beta |
Srbija je po broju korisnika interneta u odnosu na broj stanovnika na treæem mestu odpozadi u Evropi i ima veoma slab stepen za¹tite "sajber prostora", ukazao je danas struènjak za informacione tehnologije Slobodan Petroviæ.

Petroviæ koji je predsednik Skup¹tine Udru¾enja sudskih ve¹taka za informacione tehnologije, rekao je agenciji Beta da se, prema podacima iz decembra 2007. godine, internet manje nego u Srbiji koristi jedino u Vatikanu i Ukrajini.
"U Ukrajini se poveæava broj korisnika interneta po stopi od 2.500 odsto, a kod nas od 250 do 300 odsto godi¹nje. To znaèi da æemo se naæi na pretposlednjem mestu u Evropi po broju stanovnika koji koriste internet", kazao je Petroviæ dodajuæi da su Srbiju pro¹le godine prestigle Bosna i Albanija.
On je ukazao da je za¹tita u oblasti informacionih tehnologija, slaba i da se u Srbiji o tome veoma retko prièa osim u sluèajevima kada doðe do manjih incidenata.
"To ¹to neko upadne na neki sajt i postavi zastavu ili postavi neki svoj tekst - to nije rezultat namere da se nanese ozbiljna ¹teta, veæ posledica dnevno-politièkih dogaðaja", ocenio je Petroviæ komentari¹uæi napad albanskih hakera na sajtove dr¾avnih institucija u junu kada su postavili zastavu "Ujedinjenih dr¾ava Albanije".
Prema njegovoj oceni, zanemaruje se problem za¹tite podataka koji su daleko va¾niji i vredniji od raèunarske oprema.
"Reagujuemo tek kada se desi problem ali do sada se niko nije bavio time koliko Srbija gubi ¹to ne ¹titi sajber prostor", ukazao je on.
Dodao je da u Srbiji nema velikih afera vezanih za ru¹evnje informacionih sistema ili kraðu podataka jer niko neæe priznati da je otkrio neki tajni podatak.
Petroviæ je istakao da se na prvom mestu mora posvetiti pa¾nja razvijanju svesti o potrebi za¹tite i da najveæu ulogu u tome treba da odigra dr¾ava, a pre svega Vlada Srbije.
"Kad se dr¾avni funkcioneri slikaju, oni se slikaju najèe¹æe pored raèunara ili laptopa. To je priznanje informacionim tehnologijama. Oni su obuèeni kako se to koristi ali ja postavljam pitanje: da li su obuèeni kako se to ¹titi", zapitao je on.
Naveo je i da pozdravlja ideju da se svim poslanicima u Skup¹tini Srbije kupi laptop i dodao da ih u tom sluèaju ne treba samo obuèiti kako se laptop koristi, veæ i kako ¹tititi dr¾avne podatke.

blic