Od petardi devetoro oslepelo

Started by Bred, 05-01-2007, 15:27:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Od eksplozija petardi u novogodi¹njoj noæi samo devetoro Beograðana je delimièno ili potpuno izgubilo vid. Njihove povrede, na¾alost, pratiæe ih do kraja ¾ivota jer se ne mogu sanirati.- Na ambulantno leèenje sa lak¹im povredama oka u prazniènoj noæi primljen je drastièno veæi broj osoba nego prethodnih godina. Na¾alost, devetoro ljudi zadr¾ano je na bolnièkom leèenju sa te¾im povredama oka. A to znaèi da su ove godine kori¹æena mnogo jaèa i sna¾nija eksplozivna sredstva - ka¾u lekari Oène klinike u Beogradu.

Starija gospoða iz Novog Beograda, koja je sa delimièno o¹teæenim vidom zadr¾ana u bolnici, povreðena je kada su joj kom¹ije kao novogodi¹nju èestitku u hodnik stana ubacili zapaljenu petardu.

Vozaèu GSP-a o¹teæen je vid na ulici kada je na pet meara od njega eksplodirala petarda. Vi¹e neæe moæi da vozi.

Mladiæ, kome je povreðeno oko, sam je bacio petardu.

- Pa svi ih bacaju, pa sam i ja - bilo je sve ¹to je rekao lekarima. I na urgentnoj medicini te noæi je bilo burno.

- Primljeno je desetoro ljudi sa povredama ¹ake, prstiju, opekotinama, èak i sa povredom lica. Na sreæu, nijedna povreda nije bila za hirur¹ku intervenciju. Povrede su ambulantno sanirane i svi pacijenti su pu¹teni kuæama - ka¾u u Urgentnom centru.

Na novosadskom Trgu slobode u vreme novogodi¹njeg koncerta od eksplozija petardi povreðeno je petoro ljudi. Jedan mladiæ je zadobio te¹ke povrede. Sa povredom oka pravo sa Trga odnet je na urgentno odeljenje Klinièkog centra, a potom sme¹ten na oènom odeljenju.

- Ove godine, na sreæu, nijedno dete se nije javilo na¹oj slu¾bi sa povredama od petardi. To je izuzetan uspeh, jer smo se svih prethodnih godina suoèavali sa opekotinama, ranama, ponekad èak i sa te¾im povredama kod dece - ka¾e Slavica Male¹eviæ, naèelnik pedijatrije u novosadskom Domu zdravlja.

Petarde su pra¹tale i u Ni¹u. U hitnoj hirur¹koj slu¾bi zbrinuto je desetak deèaka kojima su od petardi povreðene ¹ake.

- Uglavnom su to bili deèaci od 10 do 15 godina. Na sreæu, sve povrede su bile lak¹e - ka¾e direktor Klinike za hirurgiju doktor Veroljub Pejèiæ.

Poznato je da se za Srpsku novu godinu puca jo¹ vi¹e. Lekari zato apeluju na sve da se suzdr¾e od upotreba petardi, jer posledice mogu da budu kobne i trajne. Deca ostaju bez prstiju, ¹ake, sa opekotinama, pa i bez oka. Povrede se najèe¹æe de¹avaju kod ðaka koja petardu bace na nekog drugog ili je ne bace na vreme, pa im eksplodira u ruci.

- To su povrede u kojima mo¾e da se izgubi vid. Eksplozija petarde blizu lica izaziva rane ili opekotine, otkidanje prstiju, velike povrede na ¹akama, pa ona vi¹e nikada ne mo¾e da bude ono ¹to je bila - ka¾u lekari.

U MUP-u ka¾u da je samo na panèevaèkom buvljaku u decembru zaplenjeno dva miliona komada petardi.

- Èini mi se da nikad vi¹e pirotehnièkih sredstava nismo zaplenili, a opet, sa druge strane, svake godine je sve vi¹e i vi¹e povreðenih - ka¾e za „Blic“ Predrag Mariæ, savetnik ministra policije za protivpo¾arnu za¹titu i spasavanje.

Novosadska policija u vreme praznika, od 22. decembra do 4. januara, zaplenila je 52.219 petardi i 852 vatrometa.

Uprkos akcijama policije, kao i zabrani prodaje pirotehnièkih sredstava bez sertifikata o bezbednosti, njih je na ulicama bilo mnogo. Pirotehnika se u Novom Sadu prodavala pre ali i posle praznika. Bilo je dovoljno samo otiæi do Futo¹ke pijace, gde su brojni prodavci pozivali na kupovinu pirotehnike, sakrivene pod jaknama ili u gepecima kola. Kutija petardi naplaæivala se stotinu dinara, a bombice i vatrometi od pedesetak do nekoliko stotina dinara. U Beogradu se cela vatrometna izlo¾ba prodavala na Zelenom vencu i kod novobeogradskog buvljaka, ali nije izostala ni u blizini ¹kola. U Ni¹u, gde je zaplenjeno oko 60.000 prirotehnièkih sredstava, èak i u glavnoj Obiliæevoj ulici, sa svih strana danima su se mogli èuti povici prodavaca: „Petarde, petarde“.

Dr¾avna kontrola uvoza pirotehnike i ovog puta potpuno je izostala.

- Pretpostavljam da je èak 99 odsto povreda od petardi nastalo zbog upotrebe sredstava sumnjivog porekla, kojima je istekao rok trajanja. Ta roba je uglavnom proizvedena u Kini, a u Srbiju poèinje da se ¹vercuje jo¹ u proleæe, kontinuirano i u manjim kolièinama. ©vercovana roba se zatim krije u kuænim ¹tekovima, a pred praznike iznosi se na ulicu - obja¹njava Predrag Mariæ.

Jedini naèin da se spreèi masovna upotreba pirotehnièkih sredstava, smatra Mariæ, jeste poo¹trenje kazne za prekr¹ioce, za one koji ih ¹vercuju i za one koji ih prodaju.

- Kod nas je na snazi Zakon o prometu eksplozivnih materija donet jo¹ 1985. Da bismo predupredili kobne posledice, pre tri godine MUP je doneo interni akt o naèinu kontrole prometa eksplozivnih materija i pravilo da se one mogu prodavati samo u radnjama za prodaju oru¾ja i na sajmovima, kod ovla¹æenih uvoznika - obja¹njava Mariæ. Taj interni akt, meðutim, nije dovoljan jer njime nije predviðeno ka¾njavanje onih koji se oglu¹uju o zakon.

- Trenutno se protiv onih koji ilegalno uvoze pirotehnièka sredstva podnose prijave za privredni prestup. A protiv onih koji ih nelegalno prodaju prekr¹ajne prijave. To su novèane kazne koje nisu tako visoke da bi zapla¹ile prekr¹ioce - ka¾e Mariæ. On navodi da bi podzakonski akti kojima bi se znatno poo¹trile kazne prema ¹vercerima, prodavcima, ali i onima koji koriste pirotehnièka sredstva, trebalo da, u skladu sa propisima EU, budu usvojeni do kraja godine.

Ekipa „Blica“

Na Zapadu drakonske kazne
U zapadnim zemljama zakonom je regulisano ko mo¾e da prodaje pirotehnièka sredstva i u koje vreme se ona mogu koristiti. U Austriji se, recimo, petarde mogu kupiti i na trafici, ali maloletnici mogu da ih kupe samo kada su sa roditeljem. One koji poku¹aju da pro¹vercuju pirotehnièka sredstva ili da ih deci prodaju na ulici, oèekuju drakonske novèane kazne i zatvor. Visoke novèane kazne oèekuju i one koji van zakonom predviðenog vremena bace petardu.

hulio_salinas

Co'ece...
kakvi optimisti... slavili na trgu... dobro da je samo 9... :>

Bred

i ja sam bio na trgu. ono je strasno! toliko agresije na jednom mestu. :roll: a najzanimljivije mi je bilo kada sam video matorce od 50 god kako bacaju petarde sa tolikim zadovoljstvom da se to ne moze opisati :roll:

hulio_salinas

Quote from: Bred on 05-01-2007, 16:10:58
i ja sam bio na trgu. ono je strasno! toliko agresije na jednom mestu. :roll: a najzanimljivije mi je bilo kada sam video matorce od 50 god kako bacaju petarde sa tolikim zadovoljstvom da se to ne moze opisati :roll:

:shock :shock :shock
:][ :][ :][

Kao sto rekoh: OPTIMISTI...   :K :K :K

Smrda

a ja bas volim petarde...
ali mislim da sve ima svoje mesto i,u ovom slucaju,nacin upotrebe....
nije mi jasno zasto ih ne zabrane....

mikele

Quotenajzanimljivije mi je bilo kada sam video matorce od 50 god kako bacaju petarde sa tolikim zadovoljstvom da se to ne moze opisati
To je najzalosnije u svemu tome.Ti matorci daju "lep" primer mladjima,tako da pored takvih matoraca lepo smo i prosli,tj dobro je da je samo 9 osoba povredjeno.Katastrofa :][ :][ :][

Al-Jasmina

Izgleda da su deca sve vicnija a matorci sve gluplji...

Iskreno, kad vidim dedu koji podstice unuka da baca petarde ispred zgrade, pozelim da tog istog dedu zveknem poklopcem od shahta!

Smatram za izuzetno nevaspitanim i nesmotrenim bacanje petardi u masi (na Trgu)
jer neko moze da naleti slucajno i onda ...
dakle, kreten koji to baci je potpuno bezobziran spram drugih...

Darker

QuoteSmatram za izuzetno nevaspitanim i nesmotrenim bacanje petardi u masi (na Trgu)
jer neko moze da naleti slucajno i onda ...
Pa, dddddddddddd, that's the point!!!!! :][ :][ :][

Al-Jasmina

Znam D,
ali zelim da naglasim
jer ako naletim na neciju petardu,
taj neko ce na moju pesnicu......

mikele

Quotejer ako naletim na neciju petardu,
taj neko ce na moju pesnicu......

Onda ce biti ono "Ne pricaj sa njim,nabodi gaaaa,nabodi gaaaa"  :box :box :box :box :box :box
Slazem se u potpunosti

Dukica

Mene to nervira! U komsiluku su devojci iz fotokopirnice klinci ubacili petardu u klimu i sprzili je...Da sam bila unutra umesto nje,verovatno bi sad pisala iz CZa!  :box

hulio_salinas

Quote from: Dukica on 08-01-2007, 15:51:32
Mene to nervira! U komsiluku su devojci iz fotokopirnice klinci ubacili petardu u klimu i sprzili je...Da sam bila unutra umesto nje,verovatno bi sad pisala iz CZa!  :box

:shock Sprzili su devojku...  :shock

Dukica

Ma jok,bre,klimu!
Sto ne znaci da nisu mogli i devojku... :roll:

Smrda

e...a je li znate za ono....
petarda u flasu,pa zafrljacis sto vise... :roll:
to mi je tek uzas.... .grins.
meni su jednom ubacili par petardi u auspuh.... :box
srecom....preko noci,
pa sam tek ujutru saznala...
i onda je bilo kasno za reakciju!!!!
na njihovu srecu :>

cvjetic

M R Z I M    P E T A R D E !!!!!!!!!!!!!!!!!!! .grins. .grins. .grins. .grins. .grins. .grins. .grins.