Zvanje profesora bez pokrica

Started by lijepa bosanka, 28-01-2007, 19:53:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Masha

#15
Ni ja nisam negodovala zbog onih profesora koji su svaku stepenicu ispostovali do kraja, cak i imali vise nego sto je potrebno da bi dobili zvanje koje im pripada, vec se radi o tome da je ovde u pitanju neko ko ne zadovaljava kriterijume koji postoje pa je ipak dobio zvanje. Mogu misliti kako se osecaju profesori koji su svoje zvanje stekli postujuci svaki kriterijum kada vide kako se neko provukao jer su mu neke okolnosti isle na ruku. Mada, ja uvek stojim iza toga da treba gledati sebe i stajati iza onoga sto covek uradi i, ako treba, porediti se sa sebi ravnima, a ne degradirati sebe uporedjujuci se sa onima koji idu linijom manjeg otpora. Mozda su kriterijumi za postajanje redovnog profesora visoki, u to ne ulazim jer ih ne poznajem, ali ako postoje treba da vaze za sve bez izuzetka. U tekstu s pocetka se moze videti da nas fakultet nije ni pomenut kao sporan i ja verujem da nikada nece ni biti.

hulio_salinas

Da, Masho. Sve je to ok. Podrzavam tvoj stav i tvoje vidjenje stvari.
Inace, osetio sam neku vrsti ponosa sto nas fakultet nije pomenut u one "sporne". Nekako sam NAS odmah pronasao medj' onima sto se protive "linijama manjeg otpora". Dakle - medj' "prirodnjake".  :wink:

Adonis_Vernalis

Shvatam, sve shvatam, ali naglasavam da izuzetak ne odslikava pravilo. Po pravilu, svi profesori na vecini fakulteta su prosli istu proveru i stalno ih prolaze. Postoji sistem sita i reseta koji vazi za 99 % naucnih radnika, bez obzira na to gde rade. Medjutim, ne sporim cinjenicu da postoje i "naucni radnici" koji koriste precice, najcesce politicke.

Zamislite sada jednu hipoteticku situaciju. Lik sa televizije, vidjen prethodno u SO Toj I Toj, resi da se okiti titulom Profesora FF. Recimo da mu i uspe u tome. Onda se drzne da udje u laboratoriju... E, sama ce ga laboratorija izbaciti na livadu kod fakulteta. Kako? Ovako:  :djavo  :namcor ... Eksplodirace mu u facu, i posaditi ga u zbunje...

Bred

Zanimljivo. Ok je to da profesori budu naucno priznati ali da bi neko radio sa ljudima , na fakultetu, mora da zna i osnove pedagogije i psihologije, Adonis je o tome vec pricao...

hulio_salinas

Uh. Da, da. I to je potrebno. I to je veoma potrebno!
To stvarno nekim "profesorima" nedostaje. Ali, kod nas je dobra situacija kako je na drugim fakultetima. Kod nas jos cvetaju ruze...  :wink:

zoe

Педагогија?
Најискреније верујем да уколико је професор заинтересован за сарадњу са студентима, самим тим ће бити и добар педагог.
Или га то већ чини педагогом? :hmm

А како сарађивати са студентима, ако мораш да јуриш за својом науком? Није њима лако, али зато професор и не може да буде било ко! :)

Masha

Slazem se da nije nimalo lako ispostovati sve kriterijume koje je Adonis naveo i saradjivati sa studentima, ali saradjivanje sa studentima treba da bude nesto sto je normalno i sto se podrazumeva i svako ko ostane na fakultetu posle zavrsenih studija treba da bude svestan da ga komunikacija sa studentima ceka. Svaka cast pojedinim institutima na nasem fakultetu, mislim da ce se i sami prepoznati, koji su zaista spremni da nam izadju u susret. Mada, ja se uvek pitam da li je moguce da oni drugi tako brzo zaborave sta je njima najvise nedostajalo tokom studija.

Bred

Da, ali garantujem da svi oni koji zele da budu dr.mr.pr znaju sta ih ceka tako da je to njihov izbor. hoces-neces :)

dancho

Menjam "mr" za "dr".
©ifra "grrrrrr"

:luda

¹alu na stranu, (ili ¹alu nastranu)

Raditi sa studentima je privilegija.
Barem ja tako mislim.
Kome je stalo do "titule" i "privilegija" njemu na èast.

Bred

joj dancho mozda vam i poverujemo :K Nekad se i meni samom studenti zgade a kamoli vama :wink: