Otkrivena nova Zemlja

Started by Korisnicko Ime, 25-04-2007, 17:53:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Adonis_Vernalis

Quote from: Bred on 01-06-2007, 14:41:27
Ona je, takoðe, rekla da je predviðeno da se 2008. godine sa Zemlje lansira novi teleskop "Kepler" koji je specijalno napravljen za otkrivanje novih zemljolikih planeta.

Sumnjiv mi je ovaj entuzijazam. Kuda im se zuri?

dirigent

Citao sam jednu zanimljivu studiju Stanislava Lema poljskog futurologa i pisca naucne fantastike.

     U jednom odeljku analizira nove vidove energija i poredi koliko energetskih resursa je potrebno izrazeno u intelektualnom , finansijskom i svakom civilizacijskom globalnom napretku da bi se sa jednog vida energije preslo na drugi.

      Tako je izracunao da je za prelazak sa mehanicke energije na parnu mnogo jefitiniji nego prelazak sa parne energije na elektricnu. Vec prelaz sa elektricne na atomsku je hiljadama puta skuplji , te izvodi zakljucak da za svaki prelaz na novi vid energije trosi se vise postojecih resursa i sve je skuplje. (to obrazlaze gomilom propratnih i ubedljivih dokaza...), jer je i potrosnja veca.
      Time se opravdava cinjenica da vec u svetu postoje koncepti solarne i energije na vodonik , ali se ceka da se potrose sva fosilna goriva , da bi se dobilo na vremenu da se ti koncepti sto savrsenije razviju da mogu da daju sto vise isplativosti i energije.
       Buduci da ce se resursi zemlje potrositi , buducnost je u seljenju civilizacije u kosmos. Za takav poduhvat potrebni su ogromni energetski resursi.
        Ukoliko civilizacija potrosi svoje energetske resurse , a ne uspe da pronadje nov izvor energije ona pada u dekadenciju i propast , otuda zelja da se prelaz na novi vid energije izbegne do god postoji imalo resursa za staru.
       citat: Moderna civilizacija podseca na automobil koji juri punom brzinom ka ivici provalije , medjutim kad dodje do nulte tacke kad nema povratka , ili pada u bezdan , ili se desi da su konstruktori u toku voznje ta kola nekako predizajnirali u avion i on nastavlja svoj dalji put...
       Prema tome tamo negde je nasa buducnost...

AquArius

@dirigent

tvoj odgovor neodoljivo podseca na jednu temu davnu
http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,2944.0.html

nisi off ili sl.
vise, ako si zainteresovan


marer_86

........... negdeeeeeeeeeeeeee tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu iza duge ............ :K :K :K