Knjige

Started by Darker, 08-05-2006, 23:50:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 79 Guests are viewing this topic.

zoe

Еееееее, прочитала сам једну мнооого слатку књижицу! :happy:
Добила сам је на поклон од једног мрачног типа и једног малог паука (који уствари није паук већ модификован и у деминутив стављен италијански народни плес :)):)

Књига се зове Зое, девојчица са врха солитера.

На корицама књиге (тј. на оној последњој) пише следеће:

ХЕЈ ТИ!!!
Ово је књига О МЕНИ!

Суперпаметној и супернај Зое. А унутра се спомињу још и једна огромна Солитерчина, па онда суперзгодни Анђелко, трапави Тарзан, Супермен и Милица, смрдљиве патике, страшни афрички паук, лубеница од 12 кила, школски лексикон, безглави људождер из гробнице, лажни Деда Мраз, рођенданске шпагете, мој тата, чарапе с рупом, крањске кобасице, трамваји, лифтови, авиони...

Ето! :happy: :~ :loptica

zoe

Ова тема је већ дуго мртва :(, и да бих је мало освежила, пишем дупли пост... Не замерите...

Много пута чујем од људи на факсу да су гладни и жељни добре књиге, али да просто немају времена за читање... То је бескрајно тужно, али је и тачно и не може се никоме замерити...

Ја своју глад нисам могла обуздати... Уствари, била сам на ивици духовног умирања... :T
И онда сам узела и читала...

Црњански - Дневник о Чарнојевићу

Пре два месеца отприлике. Дошао је у право време. Поезија у прози! Прати ток мисли, а губе се границе времена и простора! Предивно! Зашто сам узела ту књигу да читам? Зато што има мало страна. Ето, препорука чак и за оне који су странице Сеоба читали по дијагонали :>

Трејси Шевалије - Пламени сјај

Јесте да има више страница, али ја ово ипак класификујем у неку "лакшу" литературу, па се опет брзо чита, одмара и растерећује. Ово је најновији роман овог аутора. Вероватно је доста људи читало нпр. Девојку са бисерном минђушом. Образац је сличан. Главни ликови су мали, обични људи, кроз чије очи се посматра неки великан који је итекако обележио време у ком је живео. У овој књизи то је песник и револуционар Вилијем Блејк.

Паоло Мауренсиг - Canone inverso

Ова књига ме апсолутно оборила с ногу. Прочитала сам је у једном даху, у току једног дана. Прича је динамична и узбудљива, али да бих макар мало дочарала оно што је мене очарало, цитираћу уводну страницу...

Приповеда се да су гудачки инструменти настали тако што се богиња Парвати, Шивина невеста, сажалила над судбином којој је човек хрлио у сусрет током своје земаљске пустоловине, и одлучила да му подари нешто што би га штитило од демона, омогућавајући му тако да пронађе и на земљи - онда када то буде желео - свет богова. Међутим, Шива, љубоморан на овакву љубазност, једним јединим ударцем уништи тај дар. Његови комадићи распршише се по морима и шумама, удахнуше живот шкољкама и корњачама, утиснуше се у кору дрвећа и спустише се све до женских бокова. До човека стиже, нетакнут, само лук, али он беше, током многих нараштаја, употрбљаван као оружје. Била је то прва струна која је затреперила. Требало је да прођу многе божанске године, док човек није успео да од оклопа корњаче сачини прву лауту, али и на њој је свирао чупајући прстима. Међутим, тек пошто се приближио најновијем, најопаснијем добу, човек је открио како његов лук може учинити да затрепере жице и тако буде подражаван онај непрекидни тон који је створио свет, онај дашак што испустише лепршајуће хаљине Шиве, бога игре, Онога који влада и одржава ред у васељени.

Свесна сам да сам мало одужила, али се надам да је бар неко нашао времена да прочита овај пост! :cvet

yeca

Jesmo, jesmo!  :cvet
A da li je neko razmi¹ljao o èitanju enciklopedije?
Onako, polako, redom...

(Ja od ovolike struène literature jedva èekam da svoje slobodno vreme provedem kroz socijalizaciju sa drugim ljudima... nemam vi¹e mira ni da èitam...ccc :stid:)

mina-L

Ja evo po ne znam koji put citam "Gordost i predrasuda"! Ahhhh,taj gospodin Darsy :-)

tarantulica

Èitala sam "Crveni ¹ator"...

Ponovo...

I opet æu...  :Bog

Darker

majstor i Margarita! konaèno!
Mada bi bilo mnogo zahvalnije da sam je proèitao van ispitnog roka, ali kako doèekati to??

Smrda

koje enciklopedije?
bilo koje?
ja sam jedno uzela da citam Enciklopediju indijskih pojmova...
i tako s vremenana vreme,i danas je listam...
kao i Antologiju Japanske umetnosti...nije bas enciklopedija,ali je tako pisana...

Mene recimo Crveni sator nije odusevio,
znam da sam retka koja to kaze,ali sta cu...

Trejsi Sevalije mi je pitka,ali za razliku od ostalih "lakih" knjiga,ima  sta da se procita i ostane u glavi...

D??????Bas si nasao momenat za tu knjigu...
hahah...majstor i Margarita..i mikrobi...kakva bi to bila kombinacija..hehehe...
mada,opet,sa druge strane,meni je ta knjiga evergreen,tako da...any time is a best time..

yeca

Quote from: smrda on 20-05-2007, 15:31:49
koje enciklopedije?
bilo koje?
ja sam jedno uzela da citam Enciklopediju indijskih pojmova...
i tako s vremenana vreme,i danas je listam...
kao i Antologiju Japanske umetnosti...nije bas enciklopedija,ali je tako pisana...
Da, na regularne enciklopedije. Meni je ¾elja da to poènem jedared da èitam. I poèeæu, samo da se maknem obavezne literature...
Odlièno je!!!

Smrda

citala sam Britaniku,malko...
bolje reci,prelistavala sam...
ali nisam bas uzela neku,recimo,Medicinsku pa od prve do poslednje strane...
mada je,zaista primamljiva ideja...

wolfeitzckie

'Час анатомије' Данила Киша. У првом делу књиге даје основ за разумевање своје по-етике(његов назив). У другом,на примеру једног црногорског писца и једног српског 'филозофа' учи нас који то не знамо како се правилно пише и чита, а богами и мисли. И уз све то се јако добро зеза. Никад нисам толико ствари научио уз толико смеха.

aziraphale

"Sandman" Nila Gejmena - ok, ovo je strip, ali price su toliko dobre da ih toplo preporucujem svakome. tip je majstor pripovedanja.

Darker

Quote from: wolfeitzckie on 24-05-2007, 11:04:04
'Час анатомије' Данила Киша. У првом делу књиге даје основ за разумевање своје по-етике(његов назив). У другом,на примеру једног црногорског писца и једног српског 'филозофа' учи нас који то не знамо како се правилно пише и чита, а богами и мисли. И уз све то се јако добро зеза. Никад нисам толико ствари научио уз толико смеха.
To je bio odgovor na kritièare koji su ga popljuvali;-)

wolfeitzckie

Ма јесте био одговор, али је он обавезу да разјасни ствари искористио за кратак курс писања, у првом делу како треба, а у другом како не терба писати, а да притом није употребио академски, сувопаран језик научних расправа већ је написао нешто што може да чита и неко ко није дипломирао на светској књижевности и то ми се доста свидело.

Al-Jasmina

To je sjajna knjiga,ismejala sam se narocito nad odlomcima onog
nesrecnog dela o samoubici :trfr:
ladno je i film snimljen :>
k a t a s t r o f a

E ne znam koliko vas je volelo da cita decije knjige
ili ste bili starmali u svom literarnom izboru

ali ja sam pocela sa bajkama selog sveta
(sad bih da se presaltam i proucim 1000 i 1 noc, al je skuuupa..)
slikovnicom "Maja i njen vrapchic",
pa dopdjoh i do "Henrijete uhode"...
sjajna knjizica! :cvet

aziraphale

Betmen - Povratak Mraènog Viteza, Frenka Milera.

Brus Vejn se nakon desetogodisnje penzije, izazvane ubistvom vernog pomocnika Robina, vraca da, kao Batman, deli pravdu po Gothamu. avaj, svet se drasticno promenio i od heroja ubrzo postaje gonjeni. prica o mracnim stranama ljudi, ali i sveta u kome zivimo.

dokaz da strip moze biti itekako za odrasle.

a ako ste bas toliko balavi, pa vas samo stara dobra tucnjava interesuje, opet, procitajte da saznate ko je veci baja: Superman ili Batman.