Knjige

Started by Darker, 08-05-2006, 23:50:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 62 Guests are viewing this topic.

Wiseguy

Deni Gedj - Papagajeva teorema, knjiga van sablona. Neverovatan spoj matematike sa svetom, istorijom, verom, civilizacijom, novcem. Knjiga nije o matematici, nemojte odmah da se stresete  :>. Ako nekog interesuje nesto vise o knjizi, nek priupita, pa ga mozda zainteresujem i malo vise...

tarantulica

Justejn Gorder - Devojka s pomorand¾ama

Kad sam poèela da je èitam, razoèarala sam se. Oèekivala sam mnogo vi¹e, poredila sam je sa knjigom "Sofijin svetom". A onda je poèela da me odu¹evljava, opisujuæi svakodnevne, uobièajene stvari na poseban naèin... Sad joj se uvek vraæam kad primetim da magija jednostavnih stvari odlazi od mene... I tamo je ponovo pronaðem...  :happy:

Maslacak

Ja proèitah i taj Sabatov Tunel :>

Meni se jako dopala. Da ne ka¾em da sam je progutala, i da su mi ruke praktièno drhtale u nervozi èitajuæi neke delove...
no, da ne pateti¹em :K
©to se tièe primedbi oko kraja - ja ih ne razumem, kraj je savr¹eno logièan i u skladu sa prièom. Nekakav ¹okantan kraj bi bio neukusan. I vrlo neverovatan.
Ali prosto mi je bilo fascinantno, èitajuæi to, kako su neki ljudi nesposobni da budu sreæni - i kako je jedan takav karakter kao glavni lik, do detalja opisao sam sebe.
Osoba koja se gnu¹a svih odvratnih ljudskih osobina, a sama ih ima u ponajveæim kolièinama. I ¹to je jo¹ bolje - toga je svesna. Ali opet samo delimièno.

Neverovatno je kako je u dobrim knjigama moguæe pronaæi dobar deo sebe èak i u karakteru koji ti naoko ni najmanje nije slièan :happy: E to me je odu¹evilo!

AquArius

Ok,
Maslacak nisam procitala tvoj post do kraja,
jer vidim da je neka prica oko kraja,
pa ne bih da .. sta znam .. pomisljam na isti.

Inace to je jedna od retkih knjiga koju nisam procitala do kraja.
Izgleda cu.

:>

Maslacak

ma nije kraj ni¹ta znaèajno, u tome je i poenta :>

Darker

Hm, da ne komentari¹em gornje navode :K
da sam ovde napisao kako ej fenomenalno, najbolja knjiga u ¾ivotu, verovatno bi imala druge impresije.
U stvari mislim da je ova tema glupost :K

Elem, proèitah prvu Orvelovu knjigu, Niko i ni¹ta u Parizu i Londonu... Preporoèam i to je sve ¹to æu reæi i sve ¹to je meni reèeno pre èitanja :wink:

Maslacak

Quote from: Darker on 28-09-2007, 00:13:14
da sam ovde napisao kako ej fenomenalno, najbolja knjiga u ¾ivotu, verovatno bi imala druge impresije.

ne budi bezobrazan, bilo je upravo suprotno...
®ELELA sam da mi se ne svidi  a005
ali najozbiljnije.

zapravo sam bila èak i ubeðena da mi se uop¹te neæe svideti :K
u svakom sluèaju... ru¾an komentar, no dobro :wink:

AquArius

Procitah Tunel.

Da li je glavni lik muskarac ili zena ..
Zabavno je koliko (detaljno) razmislja  :K
Mnogo mi se to dopalo!

Quote from: Maslacak on 24-09-2007, 19:47:06
Neverovatno je kako je u dobrim knjigama moguæe pronaæi dobar deo sebe èak i u karakteru koji ti naoko ni najmanje nije slièan :happy: E to me je odu¹evilo!

Pronadjoh se na vise mesta.

Imam nekih pitanja, al' bi to bili spojleri  :K

Maslacak

Quote from: AquArius on 01-10-2007, 22:13:19
Zabavno je koliko (detaljno) razmislja  :K
Mnogo mi se to dopalo!

Aha :> Manijak...

mislim da je njegov mozak glavni lik  :happy:
i mislim da je ¾ena tu veoma malo bitna...
to jest konkretne èinjenice oko nje, ¹ta je, da li je, ili nije...
o njoj i znamo samo ono, ¹to se u njegovoj glavi nastanilo i raslo
a njemu je najva¾nije "znanje" o njoj
(uglavnom dobijeno samo besomuènim razmi¹ljanjem)
bilo ono koje mu je paranoièno govorilo
da ona mo¾da i nije prokleto bedna, nesreæna i sama
koliko je njemu potrebno.

®ivotnost je zapravo to ¹to on ne mo¾e da prihvati
i ne mo¾e da je voli dok ne ugasi i poslednji da¹ak toga.
I tako i bi :K

SKOT.  :wall:

AquArius

e da, da.

slazem se sas ovim prvim pasusom (velikim) u potpunosti,
e sad ..

na ovaj drugi pasus imam samo tanjcepi,
sto ondak nije preusmerio to .. hm .. krajnje crnilo
nazovimo ga, na sebe

jer hteo je, al sebican je.

i u sustini - ispada sebican kako okrenes
i ispade ono cega se gnusa.

o Boze

:K

Maslacak

Sebièan je, upravo tako, najveæi egoista, i najsujetnija osoba koju sam "upoznala" :K Uz to je i kukavica kakva se ne sreæe. To su ti dovoljni razlozi - za¹to ne on. Rekla sam veæ negde gore - sam u najveæoj meri ima upravo sve one ljudske osobine koje mrzi.

Nije ni u jednom jedinom momentu u knjizi pomislio na nju, kao nju, veæ samo - ¹ta je ona ZA NJEGA. ©ta ona njemu predstavlja, ¹ta ona njemu èini i znaèi, kakva ona MORA biti... ne¹to zaista neverovatno.

A on svoj tunel i svoje crnilo ipak veoma voli i ceni. Ih, pa za¹to na sebe da prenosi ono ¹to je NJENOM KRIVICOM u njemu nastalo? Jer, kriva je ¹to nije takva kakva mora da bude. I tako, voleo je i njeno crnilo, ali je bilo samo mestimièno, pa je morao potpuno da ga zacrni :>

Darker

M apazi, sve je to ok, ali kraj me po¹tuno smorio...
A to sve opisano imam u svojoj vugli, kraj mi je zato potpuno bzvz... Fali deux ex machina

Maslacak

Ajde mi reci kakav bi ti kraj voleo? :)

Darker

Pa ne¹to da me pukne, digne iz mrtvih, osvetla obraz, ne¹to neoèekivano u sv.sl.
Previ¹e je jaka prièa da nema nikakav kraj. :wink:

Maslacak

Meni je prièa upravo suvi¹e jaka da bi imala takav kièast kraj :)
Sve neoèekivano, sve ¹to bi te puklo i slièno, bi bilo potpuno suprotno prirodi mozga ovog na¹eg junaka, a i prirodi same prièe, jer sve ¹to znamo je ono kako on razmi¹lja, i njegov mozak, njegov tunel. Nema prostora za bilo kakvu kontru, za preokret, za "vidi sad ovo odjednom". Gde u tako uskom tunelu u kakvom on ¾ivi mo¾e¹ naæi prostor? :wink: On ne dopu¹ta da ima prostora. Ne ide dalje od sebe, ne zanima ga neka tamo "prava istina". Samo njegova. I u¾iva u tome. Fascinantno :happy:

Verovatno je da sam drugaèije gledala na sve to jer sam iz tvojih komentara ukapirala da u kraju nema ni¹ta spektakularno, pa sam to i oèekivala, i fokusirala se na druge stvari :> Ali u startu sam imala utisak da to nije ni bitno ni potrebno - kraj je reèen na poèetku, i krug je zatvoren.