Kasne nove liène karte

Started by *, 24-08-2007, 01:32:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Koliko brzo do nove liène karte
| Izvor: Beta
Beograd -- Od aprila, kada je u Srbiji poèelo izdavanje novih liènih karata, podneto je vi¹e od 50.000 zahteva, od èega vi¹e od 8.000 u Beogradu.

Od aprila kada je u Srbiji poèelo izdavanje novih liènih karti podneto je vi¹e od 50.000 zahteva, od èega je vi¹e od 8.000 u Beogradu. Prema saznanjima agencije Beta, graðani za dobijanje novih liènih dokumenata najdu¾e èekaju u Ni¹u i Lazarevcu, a najkraæe u op¹tini Stari grad u Beogradu i u Valjevu.

Najvi¹e zahteva za izdavanje novih liènih karti dnevno se podnese u Ni¹u i Novom Sadu, izmeðu 120 i 150.

U Ni¹u se dnevno preda manje od 150 zahteva za izdavanje novih liènih karti, a graðani u redu èekaju i po vi¹e sati, dok procedura primanja zahteva traje i do 20 minuta.

Naèelnik odeljenja za upravne poslove Policijske uprave u Ni¹u Ljubi¹a Milovanoviæ ka¾e da je problem u izdavanju novih liènih karti nastao zbog nedostatka obuèenog ljudstva, ali i da sistem za obradu podataka èesto ne radi.

Mediji u Ni¹u su izraèunali da æe postojeæim tempom sve Ni¹lije zameniti liène karte do 2011. godine.

U Sekretarijatu unutra¹njih poslova u beogradskoj op¹tini Stari grad dnevno se preda oko 20 zahteva za nove liène karte, na dobijanje isprave se èeka 10 dana, a èitava procedura ko¹ta oko 1.140 dinara.

b92

Bla_bla_blaaaa

#46
Xm...znaci bolje sto nisam isla u Nish da vadim licnu kartu... :roll:
Do 2011 cu je valjda imati ... :K

Adonis_Vernalis

Postupak traje tako dugo kao da se u licnu kartu unose biohemijski, a ne biometrijski podaci... A i obrazlozenje/opravdanje im je veoma suvislo: nemaju obuceno osoblje... Cini mi se da je od Milosa naovamo policija u Srbiji promenila samo uniforme...

darusaz

Детаљан опис поступка можете погледати у овој теми http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,13643.0.html (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,13643.0.html).  :wink:

Узгред личне карте за териоторију града Београда издаје ПУ за Град Београд, тако да захтев можете да поднесете у било којем СУП-у. Наравно, под условом да Вас тета не отера у три лепе.  :K (на Савском венцу тера редовно)

marer_86

isao sam da vadim ... sistem im je jako spor!
nekad se desava da zakoci do pred sam kraj unosenja podataka, pa onda mora sve iz pocetka!
kad bi se ceo postupak odradio bez ikakve greske potrebno je 40 minuta sigurno, a ako zakoci  :*:  :namcor!
p.s. mora da se licno dolazi kad se podize jer i tad uzimaju ostiske prsta!

Al-Jasmina

 :> dobro je dok ne isecaju otisak s prsta  :H
ili utiskuju promil vase krvi u licnu  :smekerica:

:wall: a ja moram da se s tim bakcem ubrzooooo
.grins. .grins. .grins. :T :PI:

dirigent

Jel mozemo da imamo stare ako nove ne zelimo?

marer_86

Quote from: dirigent on 24-06-2008, 16:11:00
Jel mozemo da imamo stare ako nove ne zelimo?

mozes i zamena traje jako brzo ... dan dva ... sve zavisi kako su tetke raspolozene!
i to placas  mnogo jeftinije, da li oko 300, 400 dinara!
i mislim da one vaze do 2011.!

darusaz

kraj juna 2011. je rok za zamenu tj. tada i prestaju da va¾e ove papirne l.k.

i da ih sada uzmete svima bi upisali taj krajnji datum.

dirigent

U tom slucaju drzava ce od mene dobiti tuzbu. A nadam se da necu biti jedini , jer sam protiv biometrijskih karata. Necu da me obelezavaju zigom zveri, pa BOG.

    Sujeveran ili ne ja sam verujuci , pa ne dovodim u pitanje svete knjige.   






darusaz

dirigentu, ti si ba¹ "antijevropski" orijentisan. :) Biometrija je uslov za Jevropu, koja samo na nas èeka, pa da pravi party.  :wink:

Bred

Politika: Neèitljive liène karte
| Izvor: Politika
Beograd -- Graðani ne mogu da koriste nove liène karte, zato ¹to nisu obezbeðeni elektronski èitaèi zvani "èelik”, pi¹e Politika.

Da bi se biometrijske liène karte mogle upotrebiti u banci, po¹ti ili op¹tini, neophodno je da njihovi slu¾benici imaju elektronski èitaè sa programom koji su u MUP-u nazvali "èelik” –è(itaè) el(ektronske) li(ène) k(arte). Bez èitaèa, nova lièna karta je neupotrebljiva buduæi da na njoj nisu slovima i brojevima ispisani uobièajeni lièni podaci, veæ su samo pohranjeni u èipu.

Samim tim nemoguæe je prilo¾iti kopiju liène karte sa vidljivim podacima (kao ¹to je, na primer, adresa), ¹to je uobièajen administrativni zahtev, recimo, za povlasticu GSP-a, dobijanje indeksa, poresku prijavu, kredit, sudske overe, podseæa list.

Pre dva dana MUP Srbije se oglasio saop¹tenjem u kome je ova institucija uputila poziv ministarstvima zdravlja, rada i socijalne politike, kao i organima dr¾avne uprave i lokalne samouprave da "nabave èitaèe elektronskih èipovanih liènih karata”.

Uruèenje biometrijskih paso¹a

Potpredsednik Vlade Srbije zadu¾en za evropske integracije Bo¾idar Ðeliæ, sa direktorom policije Miloradom Veljoviæem uruèiæe sutra graðanima prvih 50 biometrijskih paso¹a, saop¹teno je iz Ðeliæevog kabineta.

Prvi zahtevi za izdavanje novih putnih isprava predati su 7. jula, a do sada je pripremljeno 20.000 paso¹a, navedeno je u saop¹tenju.
Meðutim, u ministarstvima zdravlja, rada i socijalne politike juèe nije bilo moguæe doæi do informacije o nabavci elektronskih èitaèa. Redakciji "Politike” u telefonskoj anketi nije po¹lo za rukom da pronaðe nijednu ustanovu ili firmu koja koristi pomenute èitaèe.

U MUP-u Srbije juèe nisu ¾eleli da detaljnije komentari¹u ovaj problem sa biometrijskim liènim kartama, ali je u pisanom odgovoru na pitanja "Politike” navedeno da zainteresovani za oèitavanje liènih karata sve informacije mogu naæi na veb-sajtu MUP-a.

Prema zvaniènim podacima, do sada je podneto vi¹e od 110.000 zahteva za izdavanje biometrijske liène karte, od èega je vi¹e od dve treæine graðana tra¾ilo dokument sa èipom. Primetno je da se poveæava procenat onih koji ne ¾ele èip.

Stare liène karte, u obliku knji¾ice, jo¹ se izdaju graðanima i va¾e do 27. jula 2011. godine.

b92

Adonis_Vernalis

Eto. Lepo sam, jos davno, rekao: od Milosa naovamo, srpska policija je samo uniforme promenila. Sve drugo je ostalo isto, a narocito Njegovo Velicanstvo Shalter, na kojem je raspored rupa putem kojih komuniciramo sa (po definiciji) nadrndanom tetkom - upravo takav da morate veliko metanije napraviti da biste joj postavili pitanje. Ma, koje pitanje? Samo "dobar dan" da joj pozelite, morate svoju glavu spustiti u visinu svoga d.peta. Onda vam dodje isto... Tj, nema razlike.

Al-Jasmina

#58
 :Bog
e to....
kichma u horizontalu...  :)):

Ja sam s nadrndanom tetkom sa napirlitanom kosom
( na koju se komotno mogu ugledati neke pticije vrste cije zenke se loze na umetnost izrade gnezda )
imala kratak informativni razgovor koji me kostao 1000 din

naime, tetka me je drndavo, kao da je pre ciglo sat vremena ispunila normu na poslu , uputila u nabavku nepotrebne dokumentacije...
za koju sam lepo procitala da mi ne treba
(na zidu je pisalo, ali racunam da rec sluzbenog lica/upucenog coveka vise vredi..)

drugim recima, pitajte ljude u redovima...
jedva ce docekati da vas upute i sebi ubiju koji minut od preostalog monstruoznog vremena

uzela sam papirnatu maramicu, pardon kartu  :happy: :)):

pig_am_am

#59
jass, je l se mozda secas sta "ne treba" od te dokumentacije? da znam da ponesem... :K

je l mogu nesto da pitam?
posto adresa u mojoj licnoj karti nije moja (bila nekad, ali sad tamo zive nepoznati mi ljudi, kuku meni  :K2:) pa bih da se konacno skrasim... da li sa mnom treba da ide roditelj  :trfr: tj. osoba na koju se stan vodi, ili mogu nekako da ga postedim te muke  :roll: