X
    Categories: Vesti

Prevencija preranog starenja

Najšire posmatrano, anti-aging medicina se bavi preventivom, otkrivanjem, ali i lečenjem bolesti koje se javljaju tokom prirodnog procesa starenja svake ljudske individue. Cilj je maksimalno dugo i kvalitetno življenje u starosti, tako što će se u što ranijem životnom dobu raznim preventivnim merama uticati na usporavanje procesa starenja.

U tu svrhu se vrše proučavanja procesa starenja kroz istraživanja u najrazličitijim oblastima medicine, molekularne biologije, biohemije, a u najnovije vreme i u oblasti biofizike.

Duboka starost? I pored toga što se danas u razvijenim zemljama prosečan ljudski vek produžio na preko 80 godina, pitamo se zar nisu isto toliko živeli i mnogi naši zdravi preci? Iako genetičari na osnovu proučavanja DNK tvrde da je moguće živeti 100-120 godina, pa čak i 140, nema značajnog prodora u tom smeru.

Koji su razlozi nedostizanja mogućih godina života? U tu svrhu se vrše mnogobrojna strogo kontrolisana naučna istraživanja, ali se i veoma kritički proučavaju metode i tehnike iz prethodnih civilizacija, jer se ne zaboravlja da savremena medicina postoji tek ,,od nedavno’’. Pri tome se odbacuju različiti vidovi mistifikacija, šarlatanstva i nadriučenja, sve u skladu sa zdravim načelima medicinske nauke i struke.

Teorija o starenju ima mnogo, ali najvažnije su one koje ukazuju na bespovratna oštećenja ćelija i tkiva. Za trajna oštećenja ćelija su, po sadašnjim saznanjima, glavni krivci slobodni radikali koji, ako se ne mogu suzbiti putem telesnih antioksidanata, dovode do mnogih bolesti, kao što su razni akutni i hronični zapaljenski procesi (reumatoidni artritis, vaskulitis i sl), neurološki poremećaji (Alchajmer, Parkinson, cerebrovaskularna oštećenja, mišićna distrofija), kardiovaskularni poremećaji (hiper i
hipotenzija, ateroskleroza i sl), fibroza pluća, katarakta, maligne bolesti…

Danas se praćenje nivoa slobodnih radikala može vršiti laboratorijski, a odskora se to radi i kod nas. Na osnovu dobijenih rezultata vrše se preporuke u vezi sa ishranom, dodatnim suplementima ishrani itd. Zato je ishrana bogata antioksidantima i uopšte pravilna ishrana jedan od ključeva za kvalitetniji život u starosti.

Tu su zatim i svi ostali zdravi stilovi života: od svakodnevne strogo individualizovane fizičke aktivnosti do gajenja pozitivnih misli, od izbegavanja gradske buke do boravka u prirodi u okruženju pozitivnih zračenja, od dovođenja celokupnog organizma u harmoniju putem akupunkture do borbe za ekološki čistu vodu i vazduh, od uzdržavanja od loših navika do održavanja društvenih kontakata do kraja života, od humanitarnog rada do pravilnog disanja…

Mnoga istraživanja koja su u toku, pokušavaju da objasne zašto starenjem naš imuni sistem više ne prepoznaje sopstvene ćelije, nego ih počinje napadati kao strane, zašto ne prepoznaje maligne ćelije pa im dopušta da bujaju, zašto se u jednom momentu ćelije pojedinih tkiva prestaju deliti, zašto prestaje izbacivanje međućelijske ,,šljake’’ iz organizma.

Proteklih nekoliko godina došlo je do niza revolicionarnih dostignuća u svim oblastima medicine zahvaljujući primeni matičnih ćelija i njihovoj sposobnosti da se razviju u bilo koju ćeliju ljudskog organizma, što bi moglo da dovede do konačnog izlečenja mnogih bolesti.

U našoj zemlji je kroz donošenje brojnih strategija i operativnih planova, izmenu koncepta primarne zaštite, formiranje preventivnih centara u okviru domova zdravlja, pojačani nastup lekara svih specijalnosti u medijima za široku javnost, planiranje i sprovođenje mnogih zdravstvenih kampanja i, naročito, uporan i maštovit radom na edukaciji dece od vrtića na gore, započeo rad na edukaciji o zdravlju, a time i prevenciji
preuranjenog starenja stanovništva.

Već danas je moguće merama koje predlaže ova oblast medicine prevenirati ili ublažiti, pored već navedenih oboljenja i: depresiju, moždani udar, senilnost, karcinom kože, osteoporozu, kataraktu, bolesti koštanog sistema.

Puno uspeha svim poslenicima u ovoj perspektivnoj oblasti.

Magazin WHITE / Januar-februar 2008. godine

Bred
Bred: