X
    Categories: Opste

Šta zaista piše na deklaraciji?

Piše: Ljubica Tišma

U Evropi je početkom marta 2013. donesena prva presuda kojom je proizvođač
soka od cvekle kažnjen zbog zdravstvenih izjava koje je koristio na proizvodu.

Primedbe su bile zasnovane na suviše velikoj razlici u korišćenim rečima kada se uporedi odobrena zdravstvena izjava i izjava koju je proizvođač koristio na pakovanju proizvoda.
Izjava se odnosi na prisustvo gvožđa u soku cvekle gde postoji odobrena zdravstvena izjava: Gvožđe doprinosi normalnom kognitivnom razvoju deteta.
Na proizvodu je navedeno: Gvožđe doprinosi intelektualnom razvoju deteta u skladu sa njegovim
uzrastom.
Primedbe se nisu odnosile samo na tekstualne zdravstvene izjave na ambalaži gore pomenutog soka već i na korišćenje fotografije deteta na prednjoj nalepnici boce i to devojčice, što ukazuje da je proizvod namenjen deci odnosno devojčicama, plavokosim.
Od ukupno 44 000 izjava koje su 2008. godine podnete na autorizaciju, u maju 2012. godine Evropska komisija je odobrila 222 zdravstvene izjave, 1.500 izjava je odbačeno a za ostali deo provera je u toku. S obzirom na aktuelnost teme 23. aprila 2013. godine u Beogradu je održan seminar sa temom „Mineralno obogaćivanje i zdravstvene izjave“ u organizaciji kompanije Vita Nova iz Makedonije.
Na seminaru su kao predavači učestvovali predstavnici nemačke kompanije Dr Paul Lohmann i prof. dr Brižita Đorđević sa Instituta za bromatologiju, Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Simpozijumu su se odazvali proizvođači i uvoznici dijetetskih proizvoda, hrane, hrane za decu i odojčad: Esensa, Ivančić i sinovi, Elephant, Proton System, Swisslion, Dijamant, Impamil,Flory…
Prvi deo predavanja sa temom „Mineralno obogaćivanje“ održali su predstavnici Paul Lohmann kompanije. Dirk Bos, direktor prodaje i Klaus Brockhausen, direktor razvoja sirovina za prehranu, predstavili su visoko kvalitetne sirovine koje se koriste u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.
Bilo je reči o obogaćivanju vode, sokova, sportskih pića, mleka i svih mlečnih proizvoda različitim mineralima i vitaminima, gde je poseban akcenat stavljen na novi oblik kalcijum laktata – Calcium Lactate Plus®. Ovaj oblik kalcijuma je veoma dobre rastvorljivosti i preporučuje se kao oblik kalcijuma koji se može dodati sokovima i napicima namenjenim osobama koja ne konzumiraju dovoljne
količine mleka, naročito deci.
Predstavljene su nove tendencije, proizvodnja takozvanih „OTC napitaka“
– proizvodi tečnog oblika koji u sebi sadrže dovoljne količine minerala i vitamina a nisu u obliku tableta ili kapsula što jeste uobičajeni oblik za proizvode koji se koriste kao dodaci ishrani – dijetetski suplementi.
U toku prvog dela predavanja predavači su se pozivali na odobrene zdravstvene izjave koje se mogu koristiti za svaki mineral ili vitamin a više reči o tome bilo je u predavanju gospođe Marie Luise Herhold, menadžera prodaje i razvoja u prehrambenom sektoru kompanije Paul Lohmann, dok je zdravstvene izjave u Srbiji predstavila prof. dr Brižita Đorđević sa Instituta za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.
Gospođa Marie Luise je predavanje započela definisanjem opštih, nutritivnih i zdravstvenih izjava koje se vode na osnovu regulative EC No 1924/2006. Dozvoljene izjave se nalaze na sajtu www.ec.europa.eu/nuhclaims gde su naznačene izjave koje su autorizovane ali i znatno veći broj neautorizovanih.
Predavanje o zdravstvenim izjavama i novoj regulativi u Republici Srbiji dr sci. Brižita Đorđević započela je predstavljanjem načina registracije dijetetskih proizvoda kao i načina njihovog deklarisanja. Datu problematiku vode Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda (Službeni glasnik RS, br 45/2010, 27/2011 i 50/2012), kao i važeći Pravilnik o kvalitetu i uslovima
upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavina (Sl. List SCG br 56/2003) i Pravilnik o deklarisanju i označavanju upakovanih namirnica (Sl. list SCG 4/2004). Regulativa Republike Srbije definiše nutritivne i zdravstvene izjave u Pravilniku o zdravstvenoj
ispravnosti dijetetskih proizvoda što jeste u većoj meri u skladu sa evropskom regulativom ali Pravilnik o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i Pravilnik o deklarisanju i obeležavanju upakovanih namirnica datiraju još iz 2003. i 2004. godine i očekuju se njihove izmene kako bi se usaglasili sa važećim evropskim pravilnicima.
Pomenuto je da se deklaracijom, prezentacijom i reklamiranjem dijetetskih proizvoda ne mogu pripisivati svojstva prevencije, tretiranja i lečenja bolesti ili se pozivati na takva svojstva. Dat je osvrt na evaluaciju zdravstvenih izjava gde su postavljena pitanja – da li je hrana / sastojak hrane dovoljno dobro definisan? Da li je zdravstvena tvrdnja / povoljan fiziološki učinak dovoljno definisan i opisan? Da li su dostupni podaci relevantnih studija sprovedenih u humanoj populaciji?
Definisana su četiri tipa zdravstvenih izjava kao i neophodni uslovi za njihovo korišćenje a to su:
• da prisustvo određenog nutrijenta u namirnici ima povoljan fiziološki efekat ustanovljen na osnovu opšte prihvaćenih naučnih podataka i
• da je nutrijent na koji se zdravstvena izjava odnosi prisutan u finalnom proizvodu u količini koja će da proizvede navedeni fiziološki efekat,
• da nutrijent bude u obliku koji se može iskoristiti u ljudskom organizmu i
• da količina proizvoda za koju se očekuje da bude konzumirana obezbeđuje potrebnu količinu nutrijenata sposobnu da proizvede fiziološki efekat.
Ono što je bio najprimenljiviji deo predavanja jesu primeri proizvoda sa tržišta. Ne samo tekst nego i svaki crtež, fotografija ili grafički prikaz mogu se posmatrati kao zdravstvena izjava. Primer je pakovanje ovsenih pahuljica
koje na sebi ima sliku posude u obliku srca sa serviranim pahuljicama
i izjavom „klinički dokazano smanjuje nivo holesterola“. Dijetetska
vlakna prisutna u ovsenim pahuljicama, imaju odobrenu izjavu da doprinose smanjenju holesterola ali ne doprinose opštem zdravlju srca na šta asocira posuda u obliku srca.
Koncept razvoja novog proizvoda i njegovo plasiranje na tržište jeste zahtevan posao, koji podrazumeva ne samo ideju o novom proizvodu, njegovu formulaciju,
stabilnost, već i kompletne i prave informacije u vidu nutritivnih i zdravstvenih izjava na pakovanju proizvoda koje treba koristiti kako
bi na najbolji način predstavile i naznačile kvalitet datog proizvoda.
Generalno postoji mogućnost promene reči u već odobrenim izjavama ali ne na način koja dovodi do promene smisla i značenja već odobrene izjave. Posao proizvođača je u velikoj meri zanimljiv, ali i veoma zahtevan s obzirom da je deklarisanje robe bitan način isticanja prednosti proizvoda i njegovog najboljeg pozicioniranja na tržištu ali se sve navedeno mora prilagoditi odobrenim zdravstvenim izjavama koje se mogu naći na proizvodu.

Pored neophodnog obeležavanja nutritivnih parametara (energetska vrednost, sadržaj ugljenih hidrata, masti, itd), navođenje izjava kao što su „bez šećera“,“niska energetska vrednost“, „visok sadržaj vlakana“, „smanjen sadržaj soli“ „nizak sadržaj masti“ i ostale izjave koje se mogu koristiti nalaze se u Annex-u Regulative EC No 1924/2006 zajedno sa uslovima koji se moraju ispuniti u pogledu sadržaja nutrijenta u proizvodu kako bi se data izjava deklarisala.

Izvor: Doživeti 100

Bred
Bred:
Related Post