X
    Categories: Opste

Prevencija i ublažavanje strija

Smatra se da su strije jedna vrsta ožiljaka vezivnog tkiva koji nastaju kao posledica propadanja vlakana kolagena i pucanja vezivnog tkiva. Predstavljaju pre svega estetski problem i kod žena i kod muškaraca

Tekst: mr farm. Andriana Rađenović

Strije (striae distenae) su linearne atrofije kože koje nastaju kao posledica endogenog i mehaničkog stresa.

Mogu se pojaviti u fiziološkim (pubertet i graviditet) i patološkim stanjima (Kušingova bolest, lokalna i sistemska primena kortikosteroida). Predstavljaju oštećenja vezivnog tkiva koja nastaju usled prebrzog rastezanja kože.

Strije se mogu javiti u različitim životnim dobima. U pubertetu su češće kod devojčica u predelu butina, gluteusa i grudi, ali se javljaju i kod dečaka u lumbo-sakralnom delu. U trudnoći se javljaju u trećem trimestru, obično na stomaku, a ulogu u nastanku ima i progesteron, dok su kod dojilja česte strije na grudima. Usled prebrzog rasta mišića, problem strija nije stran ni bodibilderima. Kad su patološka stanja u pitanju, strije su česte kod pacijenata s povećanim lučenjem kortizola, a mogu nastati i usled primene tog hormona u terapijske svrhe.

Uzroci nastanka strija:
genetski faktori,
mehanički efekat,
hormonski efekat,
elastičnost kože.

Ovaj problem najčešće se javlja na mestima izloženim rastezanju i rastu kože: ramenima, nadlakticama, grudima, stomaku, bokovima, bedrima i gluteusu. Javljaju se u vidu transparentnih linija širine do pola centimetra, dok im je dužina centimetar-dva, osim u nekim patološkim stanjima kada može iznositi i 20 centimetara. U zavisnosti od boje kože prvo se javljaju kao ružičaste, crvenkastosmeđe ili tamnosmeđe linije koje s vremenom dobijaju nijansu svetliju od boje kože – beličastu. Sklonost nastajanju strija je individualna, pa su češće kod osoba sa slabijim kvalitetom vezivnog tkiva i suvom kožom.

Opšte je poznato da se već nastale strije ne mogu potpuno ukloniti, ali da se mogu znatno ublažiti. Iako postoje mišljenja da na pojavu strija utiče nasledni faktor elastičnosti kože, postoje i mere prevencije koje se mogu preduzeti kako bi se sprečilo njihovo nastajanje ili im se ublažio intenzitet.

Neke od preporuka su:
održavanje telesne mase pod kontrolom,
upotreba proizvoda koji sprečavaju nastanak strija tako što povećavaju elastičnost kože,
fizička aktivnost jer se tako olakšava dotok kiseonika i time poboljšava elastičnost kože,
uzimanje dosta tečnosti zbog hidratacije kože,
ishrana bogata belančevinama, vitaminima i mineralima.

Svakodnevna upotreba proizvoda koji sprečavaju nastanak strija veoma je korisna jer oni povećavaju elastičnost kože. Masaža rukavicom i masažnom četkom takođe je važna jer se tako pospešuje mikrocirkulacija na površini kože i omogućava bolja prehrana i oksigenacija kože. Masaža poboljšava i upijanje aktivnih komponenata proizvoda. Strije u početnoj fazi mogu se ublažiti hidratantnim kremovima. Vitamini imaju osnovnu ulogu u sprečavanju strija. Vitamin A sprečava propadanje kože i stimuliše rast fibroblasta, proteina odgovornih za sintezu kolagena i elastina, a još efikasniji su tretioin i retinol A. Vitamin E iz biljnih ulja najjači je antioksidans i pomaže opštem poboljšanju stanja oštećene kože. Vitamin C iz agruma i paprika održava elastičnost kože. Značajni su i vitamini B5, F, kao i α-hidroksi kiseline, koji pomažu regeneraciju kože.

Ovaj problem najčešće se javlja na mestima izloženim rastezanju i rastu kože: ramenima, nadlakticama, grudima, stomaku, bokovima, bedrima i gluteusu

U tretmanu strija koriste se različita biljna i etarska ulja. Obično se upotrebljavaju smeše nekog biljnog i više različitih etarskih ulja, ali treba imati na umu da se etarska ulja u trudnoći ne preporučuju.

Od biljnih ulja najviše je zastupljeno bademovo, koje štiti, omekšava i hrani kožu. Bogato je mineralima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima A, E, D, B, kao i manganom, magnezijumom i kalijumom.

Ulje avokada takođe je veoma zastupljeno u tim proizvodima. Ono sadrži dosta lecitina, vlaži i omekšava kožu, bogato je vitaminom A, koji pospešuje sintezu ćelija, vitaminom B, odgovornim za funkcionalni metabolizam ćelija koje snabdevaju krvlju ćelije kože, kao i vitaminom F, koji sprečava pucanje površinskih slojeva kože.

Ulje pšeničnih klica bogato je vitaminom E, ali kod njegove upotrebe treba biti oprezan jer može da izazove alergijsku reakciju kod osoba alergičnih na gluten i pšenicu.

Ulje lešnika pomaže održavanje elastičnosti i čvrstine kože, ojačava kapilare. Ulje kukui oraha štiti površinski sloj kože od isušivanja i ublažava ožiljke. Koriste se i druga biljna ulja: nevenovo, ulje divlje ruže, jojobe, makadamije, čička… Od etarskih ulja, u zavisnosti od preparata, obično se koriste ulje lavande, kamilice, bergamota, narandže, mandarine, grejpa, šargarepe, ružino drvo, vitiver, ilang-ilang, geranijum. Sva ona pospešuju cirkulaciju, diurezu i regeneraciju kože. Veoma je bitna podloga u koju će se etarska ulja upiti, a kao veoma dobra pokazali su se ši buter, kakao buter, pčelinji vosak, bademovo i maslinovo ulje.

Kao dodatne komponente proizvoda za tretman strija mogu se koristiti kolagen, elastin, ali i ekstrakt hrasta, koji hidrira i zateže kožu.

Jednostavne recepture za preparate protiv strija

Pomešati žumance, kantarionovo ulje, čičkovo ulje, limunov sok i tinkturu nevena. Homogenizovanu smešu naneti na kritične zone i ostaviti da se suši 30 minuta, a potom isprati toplom vodom i naneti hidratantnu kremu. Tretman sprovoditi dva puta nedeljno.
Antistrial mix: etarsko ulje narandže, geranijuma, lavande i šargarepe pomešati s bilo kojim biljnim uljem.

Ispitivanja nekih proizvoda koji u svom sastavu imaju ši buter, maslinovo ulje, etarsko ulje mandarine i lavande, kolagen i vitamin E, pokazala su da se primenom tih proizvoda u 39 odsto slučajeva može sprečiti nastajanje strija.

Inače, na tržištu ne postoji mnogo preparata za borbu protiv strija jer je njihova delotvornost pod znakom pitanja, a samim tim i finansijska dobit. Danas je, pored kozmetičkih proizvoda, sve više u upotrebi i terapija laserima i radio-talasima. Laser može da izbledi strije u početnoj fazi dok su tamnije, jer laserski zraci deluju samo na tamnije nijanse i zato se najbolji rezultati postižu tada. Za vidljive efekte potrebno je najmanje deset tretmana. I radio-talasi su se pokazali kao veoma efikasni. Oni kontinuirano zagrevaju vezivno tkivo, što dovodi do njegovog „oštećenja“. Zagrevanjem se postiže kontrakcija postojećih kolagenih vlakana, dok se „oštećenjem“ vezivnog tkiva izaziva upala koja podstiče kaskadnu reakciju stvaranja novog i jačeg već postojećeg kolagena. Istovremeno dolazi do ubrzavanja cirkulacije i bolje oksigenacije tkiva tretirane regije. Tretmani su komforni i bezbolni. Potrebno je od tri do šest tretmana u razmaku od četiri nedelje, i u trajanju od 30 do 60 minuta.

Budući da se strije ne mogu potpuno ukloniti, estetski je poželjno umanjiti ih primenom različitih proizvoda, laserom ili radio-talasima. Dobro formulisani proizvodi protiv strija zahvaljujući finim uljima i ekstraktima treba da umire i toniraju kožu, spreče svrab, crvenilo, povećaju vlažnost, čine kožu zdravom, mekom i elastičnom, kao i da smanje vizuelni efekat već postojećih strija koje predstavljaju veoma veliki estetski problem.

Izvor:Farmakon.rs

Bred
Bred:
Related Post